Αρκαδία. Κρίση πολιτικής

 

Η κρίση που παρατηρείται στα δυο τέως μεγάλα κόμματα που κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι μόνο κρίση ηγεσίας, λόγω απουσίας ικανών και αξιόπιστων ηγετών. Είναι και κρίση της πολιτικής. Και δεν αφορά μόνο τους προεστούς των δυο κομμάτων, αλλά  με πολλούς τρόπους αφορά την πολιτική κοινωνία. Η κοινωνία αισθάνεται και στο δικό της σώμα τα συμπτώματα των νοσούντων πολιτικών σχηματισμών, που σφράγισαν βίο και νοοτροπίες. Οι ιστορικά σκεπτόμενοι πολίτες βιώνουν και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν την αποσύνθεσή τους, διότι από την έκβαση αυτής της διαδικασίας εξαρτάται η ανάδυση του καινούργιου και η παραγωγή πολιτικής στη χώρα, εξαρτώνται και οι πολυσύνθετες συγκλίσεις και κινήσεις εντός της κοινωνίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ασφαλώς πληρώνουν  το τίμημα της μακρόχρονης παραμονής τους στην εξουσία: τη φθορά και τη διαφθορά. Και τη αδυναμία τους να παράγουν πολιτική, ώστε να αποτρέψουν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιπέσαμε. Πληρώνουν  τον ατελή τους μετασχηματισμό, ότι δεν μπόρεσαν να μεταλλαγούν σταδιακά και να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που συντελούνταν στα ομόδοξα ευρωπαϊκά κόμματα, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια  να ποδηγετούν την κοινωνία με εργαλειακό λόγο και τεχνοκρατικό τρόπο. Δεν μπόρεσαν να συλλάβουν τα μηνύματα των καιρών ή τα ερμήνευαν άτολμα και μυωπικά – εξουσιοθηρικά.

Η  όποια αλλαγή ηγεσίας επισυνέβη αντί να προχωρήσει σε δυναμική ανανέωση προσώπων και πολιτικής, ανέβαλε διαρκώς σε ένα ακαθόριστο και απροσδιόριστο μέλλον. Συνεπώς και η ήττα που υπέστησαν δεν ήταν ήττα εκλογική, αλλά ήττα επί της ουσίας. Τραυματισμένα ηθικά, κατηγορούμενα για διαφθορά, αναδιπλώθηκαν οσάκις οι περιστάσεις επέβαλλαν δυναμική προς τα εμπρός επέλαση και οδηγήθηκαν στη συντριβή. Έκτοτε αναζητούν ταυτότητα και ρόλο. Κάθε καρυδιάς πολιτικοί παράγοντες, τσαλακωμένοι από τις εξελίξεις, ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν στη νέα εποχή. Παλιά  και νεότερα ρετάλια νομίζουν ότι ένα νέο κόμμα μπορεί να λειτουργήσει ως πλυντήριο άφεσης αμαρτιών, που θα τους εξασφαλίσει μακροημέρευση.

Ποιους εκφράζουν όλοι αυτοί;  Τον μηχανισμό; Ή  κάποια υπαρκτά κοινωνικά μορφώματα, με νέες ζητήσεις και απρόβλεπτες δυναμικές; Ό,τι δοκιμάστηκε απέτυχε. Τι μένει; Η ρήξη, το άλμα, η επαναφορά στην κοινωνία και τα ρίσκα της: αυτά ενδιαφέρουν τους σκεπτόμενους, ενεργούς πολίτες.

 

 

Παρενέργειες οικοπεδοποίησης

Το θέμα της οικοπεδοποίησης της βίλας Τουρκοβασίλη προκαλεί ήδη παρενέργειες. Ο ένας μετά τον άλλο πρόσωπα και φορείς εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για την απαράδεκτη αυτή εξέλιξη. Μάλιστα ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) σε ανακοίνωσή του  τονίζει: «Αλλο ένα κομμάτι πράσινου χάνεται για την πόλη μας, ένας χώρος συνδεδεμένος με την ιστορία και τη φυσιογνωμία της Πρόκειται για τον περιβάλλοντα χώρο της βίλας του Τουρκοβασίλη, στον οποίο εισέβαλαν οι μπουλντόζες και δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Οι ευθύνες των πρώην και νυν δημοτικών αρχών είναι σημαντικές, γιατί δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν ένα χώρο που ήταν χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου. Ζητάμε λοιπόν, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες του χώρου αυτού και να σταματήσουν τα έργα όσο είναι καιρός, πιστεύουμε δε ότι αυτή είναι και η επιθυμία της πλειονότητας των συμπολιτών μας.»

Λογότυπο δήμου Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε, προσκαλεί εκ νέου τους

δημιουργούς από όλο το φάσμα των εφαρμοσμένων τεχνών, να δημιουργήσουν το «λογότυπο»

για το νέο Δήμο Γορτυνίας. Με αυτό ο Δήμος έχει σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας, της

μυθολογίας και του περιβάλλοντος και την προώθηση της παράδοσης και των ειδικότερων

χαρακτηριστικών του τόπου και των δραστηριοτήτων των κατοίκων.  Ακόμη, την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς,  ενώσεις και σωματεία με ίδιους ή συναφείς σκοπούς για την προώθηση κοινών ενδιαφερόντων.

Θέατρο

”Τα μαγικά μαξιλάρια” του Ευγένιου Τριβιζά, αγαπημένου συγγραφέα μικρών και μεγάλων,  παρουσιάζουν  στα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Τρίπολης, οι δάσκαλοι – μέλη  της θεατρικής ομάδας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας. Οι παραστάσεις , που ξεκίνησαν στις 28 Μαίου 2012,  δίνονται κάθε απόγευμα, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης και θα διαρκέσουν ως τις 6 Ιουνίου. Σημαντικούς ρόλους κατέχουν και μαθητές/τριες, των δημοτικών σχολείων της πόλης.

Έφοδος του «Ράμπο»

Σκηνές… σκληρού ροκ εκτυλίχθηκαν στο γραφείο του γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, όταν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Τάσος Μητρόπουλος, γνωστός και ως «Ράμπο», εισέβαλε για να υπερασπιστεί τη θέση του στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιά, που κινδύνευε από τον, επίσης, βετεράνο του Ολυμπιακού, Γιώργο Ανατολάκη…
Όπως αναφέρει ο «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, ο «Ράμπο» έφτασε στον γραφείο του Α. Λυκουρέντζου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι ο γραμματέας της ΝΔ του ζήτησε (τηλεφωνικά) να αποδεχθεί την τοποθέτησή του στην πέμπτη θέση της λίστας, αντί της τέταρτης, την οποία είχε καταλάβει στις προηγούμενες εκλογές. Και αυτό, προκειμένου να καταλάβει την τέταρτη θέση ο μετεγγραφείς από το ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Μητρόπουλος έφτασε να τουμπάρει το γραφείο του Λυκουρέντζου! Κάποιοι οι οποίοι άκουσαν τα… γαλλικά, έσπευσαν στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εκείνη την ώρα συζητούσε με τον Γιώργο Κοντογιάννη, προκειμένου να σβήσει τη… φωτιά της Ηλείας. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, επιστρατεύτηκε – λένε, μεγαλοπαράγοντας του Ολυμπιακού και τελικά, πέρασε του «Ράμπο».  Παρέμεινε την τέταρτη θέση και ο Ανατολάκης κατέλαβε την πέμπτη.

Επίσκεψη Κουβέλη

Την Τρίπολη επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, και  μίλησε στους παραγωγικούς φορείς της Αρκαδίας ζητώντας δύναμη για να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση  με συγκεκριμένη προγραμματική, γραπτή, προοδευτική συμφωνία διακυβέρνησης, που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και θα προχωρήσει σε σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο με ταυτόχρονη προοδευτική εσωτερική μεταρρύθμιση και δίκτυ κοινωνικής προστασίας. Ο κ. Κουβέλης αφού καταλόγισε ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οδηγηθήκαμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, σημείωσε ότι «η χώρα δεν πρέπει να ξαναπάει σε εκλογές, δεν αντέχει. Η κοινωνία δεινοπαθεί, η ανεργία αυξάνεται και η μεσαία τάξη εξαφανίζεται». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως χρειάζεται πάγωμα όλων των μνημονιακών νόμων, αλλά, σε καμιά περίπτωση μονομερής καταγγελία του μνημονίου, γιατί «ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι καταστροφικό για τον τόπο και θα οδηγήσει σε οικονομική και πολιτική απομόνωση. Το απεύχομαι».

Χαμογελάτε

– Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. – Οφθαλμίατρο έχετε δει;

– Όχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους….

 

– Γιατρέ, συνεχίζω να βλέπω τις κηλίδες που σας είχα πει. – Δεν σας βοήθησαν τα καινούρια γυαλιά;

– Πώς! Τώρα βλέπω τις κηλίδες καλύτερα.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *