Αρκαδία.Η πόλη στο μέλλον

 

Φωνή διαμαρτυρίας υψώνει το ΤΕΕ Πελοποννήσου για το φαινόμενο  ισοπέδωσης, με τις ευλογίες των αρμόδιων αρχών, κτηρίων της πόλης μας που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πραγματικά «κοσμήματα», γι αυτήν. Τελευταίο «κρούσμα» το επί της οδού Ερυθρού Σταυρού 4 κτήριο που έλαβε άδεια κατεδάφισης αν και  συμπεριλαμβανόταν στο πόρισμα του Επιμελητηρίου ως  διατηρητέο.

Κάποιοι σε αυτήν την πόλη, εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν καταλάβει πως το αστικό περιβάλλον δεν «ανασαίνει» μόνο στους ελεύθερους χώρους αλλά και στην ποιότητα των κτιρίων, στην ιστορία που «κουβαλούν». Πως τα παλιά κτίρια, τα νεοκλασικά και τα νεότερα αξιόλογα κτίρια δεν αποτελούν μόνο καταφύγια ενός άλλου πολιτισμού, που σέβεται το περιβάλλον και το πέρασμα του ανθρώπου από τούτο τον τόπο. Αλλά είναι και ρωγμές στην ομοιομορφία του τσιμεντένιου τοπίου, αντιστάσεις στην ισοπέδωση, μακρόχρονη επιμονή στη δυνατότητα να ζήσουμε και αλλιώς, πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και στο περιβάλλον.

Φανταστείτε μια εικόνα της πόλης χωρίς το Μαλλιαροπούλειο, το Δημαρχείο, τη Νομαρχία, χωρίς το Δικαστικό Μέγαρο, χωρίς το Μεγάλο Καφενείο, ή το κτήριο Τσιχριτζή,…  Τι απομένει χωρίς αυτά τα κτήρια; Μια άμορφη επαρχιακή τερατούπολη, πνιγμένη από τα εξαώροφα – μπετονένια κατασκευάσματα.

Στην Τρίπολη, δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε το αστικό περιβάλλον ως καύσιμη ύλη μιας ανάπτυξης χωρίς μέλλον. Αργά αλλά  σταθερά τα προηγούμενα χρόνια λεηλατήσαμε το νεοκλασικό θησαυρό της πόλης,  αντιστάσεως μη ούσης, με το δέλεαρ της αντιπαροχής. Τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, αξιοποιώντας τα ειδικά παραθυράκια του νόμου, κατόρθωσαν και κατορθώνουν και σήμερα ακόμη να  αξιοποιήσουν νεοκλασικά και άλλα ιστορικά κτίρια… καταστρέφοντάς τα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έρχεται σήμερα και  με επιστολή του στο Δήμαρχο, ως κατ εξοχήν αρμόδιο φορέα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου, αλλά και ως άνθρωπο του επαγγέλματος, θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων στην μεγαλύτερη ίσως  πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει  και να αντιπαλέψει στη θητεία του. Θα το κατορθώσει; Πιθανόν. Η … Ρόδος τον  περιμένει.

 

 

 

Τίμησαν το μαέστρο

Μέσα σε μια έντονα φορτισμένη από συγκίνηση  ατμόσφαιρα, στα εντευκτήρια της χορωδίας «Ορφέας» Τρίπολης , πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27-5-12, το απόγευμα, εκδήλωση αφιερωμένη στον ιδρυτή της και  μαέστρο Βασίλη Τζαβάρα. «Το μαέστρο της καρδιάς μας», όπως θα μπορούσαν να αποκαλέσουν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου, τον άνθρωπο που μια ολόκληρη ζωή δούλεψε και αφειλοκερδώς πρόσφερε στην ανάδειξη και ολοκλήρωση του Ορφέα ως χορωδιακού συγκροτήματος πανελλήνιας ακτινοβολίας.

«Αίθουσα μαέστρου Β. Τζαβάρα»

Κατάμεστη η αίθουσα του συλλόγου από μέλη του και φίλους του Βασίλη Τζαβάρα τραγούδησαν όλοι μαζί το «κάποιος γιορτάζει…»  ενώ οι ομιλητές,(Κ. Λαμπρινός από Σπάρτη, Δ. Κωνσταντόπουλος – τέως Νομάρχης, Δημήτρης Παπαποστόλου – μουσουργός, Σ. Σαββάκης – αντιδήμαρχος, Κ. Ταλούμης – αντιδήμαρχος, π. Δ. Λυμπερόπουλος και ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης),    δεν εφείστηκαν λόγων και επαίνων για το ήθος, την εργατικότητα και σεμνότητα του μεγάλου μαέστρου και τραγουδιστή. Το οδοιπορικό της έως τώρα πλούσιας  μουσικής του παιδείας και διαδρομής κατεγράφη στο ολιγόλεπτο video που προβλήθηκε και  έκανε όλους γνώστες  του ανήσυχου αυτού πνεύματος, ενώ η τελετή έκλεισε με την αποκάλυψη από τον ίδιο εντοιχισμένης επιγραφής  που ονομάζει τα εντευκτήρια σε  «Αίθουσα Βασίλη Τζαβάρα».

Στοπ στην οικοπεδοποίηση

Οι εργασίες οικοπεδοποίησης  που γίνονται στη βίλα Τουρκοβασίλη ήταν η αιτία της πολύωρης συζήτησης που   έλαβε χώρα στο προχεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο και την προκάλεσαν οι παρατάξεις Παυλή – Δελφάκη. Τελικά ομόφωνα  αποφασίστηκε η διακοπή των εργασιών στο  οικοδομικό τετράγωνο 143, δεδομένου ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1986 προβλέπει για το χώρο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δελφάκη,  εν μέρει χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κτίριο) και εν μέρει «αστικό πράσινο» (υπόλοιπος ακάλυπτος χώρος). Κατόπιν αυτού θα επικαιροποιηθεί  και η 144/2003 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, που εδώ και χρόνια ήταν ανεφάρμοστη και θα προχωρήσει η αναθεώρηση του ΓΠΣ (ήδη έχει εκδοθεί η β2 φάση).

Οργανωτική ανασυγκρότηση

Την Πέμπτη 31 Μαίου 2012 το ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας, στο πλαίσιο της πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης – ανασύστασης της παράταξης και της προεκλογικής προετοιμασίας ενόψει των εκλογών του Ιουνίου 2012, διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη στο  Τουριστικό Περίπτερο Άλσους Αγ. Γεωργίου  τις 8:00 μ.μ . Συντονιστής – ομιλητής  ο πρώην  Υπουργός Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής καλούνται να συμμετάσχουν  «όλοι όσοι στήριξαν το ΠΑΣΟΚ , που αγωνιούν για το σήμερα και που πιστεύουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ  μπορεί να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, με ένα κεντροαριστερό πρόσημο και με λογική και ασφάλεια».

Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ

Εκδήλωση-ημερίδα με θέμα Πολιτική, Πολιτισμός και Οικονομική κρίση οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας την Πέμπτη 31/5/2012, ώρα 8 μμ στο Μεγάλο Καφενείο, στην Κεντρική πλατεία της Τρίπολης. Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Σεβαστάκης, πανεπιστημιακός – ζωγράφος : «Η οπτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τον πολιτισμό». Σαλίμπα Παναγιώτα. Οικονομολόγος – Ιστορικός. Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολιτισμός, κρίση». Πετρόπουλος Τάσος. Δικηγόρος: « Νομική αποδιάρθρωση / πολιτιστική αποσύνθεση». Σιώκος Σωτήρης. Μέλος ΔΣ Ιδρύματος ιστορικών και κοινωνικών ερευνών “Σταύρος Καλλέργης” – Μέλος θεματικής πολιτισμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Πολιτική, πολιτισμός, οικονομική κρίση». Ελληνιάδης Στέλιος. Δημοσιογράφος – συγγραφέας:Πόλις και πολιτισμός.

Η λίστα ΔΗΜΑΡ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίασή της ότι η σειρά των υποψηφίων βουλευτών Αρκαδίας για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου (που θα διεξαχθούν με λίστα) θα είναι ανάλογη των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Με βάσει τα παραπάνω ο Συνδυασμός της Εκλογικής Περιφέρειας Νομού Αρκαδίας διαμορφώνεται ως εξής : Δελφάκης Νικόλαος, Κουτσούγερας Παναγιώτης,   Ηλιοπούλου Μαρία, Καραθανάσης Ιωάννης, Καρβέλη (Ευταξιοπούλου) Βασιλική.

Χαμογελάτε

Ήταν δύο γειτόνισσες και λέει η μια στη άλλη:
– Ήσουν άρρωστη μωρή;
– Όχι, μωρή, γιατί ρωτάς;
– Ε να, είδα το γιατρό να μπαινοβγαίνει.
– Γιατί; Σε εσένα που μπαινόβγαινε ο στρατηγός, πόλεμο είχαμε;

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *