Μυϊκές διατάσεις: Είναι πολύ σημαντικές για την άθληση

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να λύσει ο αθλούμενος είναι το όριο επιβάρυνσής του. Καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου ο οργανισμός να είναι έτοιμος για την επόμενη επιβάρυνση χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό της προπόνησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών είναι αναγκαία η σωστή προετοιμασία του για έντονες επιβαρύνσεις όσο και η αποκατάσταση μετά από αυτές. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος των μυϊκών διατάσεων είναι πολύ σημαντικός.

Οι μυϊκές διατάσεις (stretching) μεταβάλλουν το μήκος του μυ με αποτέλεσμα την καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποτελεσματική λειτουργία των κινητικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος.

Ο σκοπός αυτών των διαστάσεων είναι η αύξηση του μυϊκού μήκους και η βελτίωση της κινητικότητας μιας άρθρωσης. Ο μυς είναι ξεκούραστος, δυνατότερος και αντεπεξέρχεται καλύτερα στις απαιτήσεις.Η βελτίωση της μυϊκής απόδοσης καθώς ο αθλούμενος γυμνάζεται στις ιδανικές ακραίες θέσεις. Η πρόληψη τραυματισμών και η αποκατάσταση κινητικότητας μετά από αυτές. Η ελάττωση της μυϊκής έντασης, καθώς βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Η βελτίωση στο συντονισμό των κινήσεων αφού υπάρχει μυϊκή αίσθηση και γίνεται οικονομία ενέργειας. Τέλος η αυτοσυγκέντρωση και θυμηθείτε ότι οι αγώνες υψηλού επιπέδου κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διατατικές ασκήσεις δεν αντικαθιστούν την προθέρμανση αλλά συνοδεύουν τις γενικές ασκήσεις, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως ασκήσεις ευλυγισίας. Αν και οι μυικές διατάσεις είναι σε όλους απαραίτητες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους νεαρούς αθλητές καθώς εξελίσσεται η ανάπτυξη τους. Οι διατάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις οξέως πόνου, αιματώματος, φλεγμονής ή κατάγματος.

Οι διατάσεις χωρίζονται στις ενεργητικές (Ο αθλητής συμμετέχει στη διαδικασία επιμήκυνσης), στις παθητικές (Δε συμμετέχει αλλά χαλαρώνει στο τέλος. Ο συναθλητής βοηθάει στην επιμήκυνση των μαλακών μορίων) και τέλος στις αυτοδιατάσεις (Χρησιμοποιείται το βάρος του αθλητή).

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

http://www.zougla.gr/ygeia/article/mikes-diatasis-ine-poli-simantikes-gia-tin-a8lisi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *