Πρώτο πανελλήνιο συνέδριο Γενικής Χειρουργικής

Οριστικό τέλος στο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες, που αντιμετωπίζει ένας στους δύο Έλληνες, βάζει η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τη χρήση υπερήχων!

«Πρόκειται για μία αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική και χωρίς επιπλοκές θεραπεία, η οποία διαρκεί μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο πρόβλημα των αιμορροΐδων. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες» αναφέρει ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος ήδη εφαρμόζει τη μέθοδο τα τελευταία χρόνια με θεαματικά αποτελέσματα.

Η νέα χειρουργική θεραπεία απασχόλησε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη από την Επαγγελματική Ένωση Γενικών Χειρουργών Ελλάδας.

«Η αιμορροϊδική νόσος», σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, που παρακολούθησε το συνέδριο, «ταλαιπωρεί το 50-80% του ενήλικου πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το ”ευ ζειν” αυτών που πάσχουν».

Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους.

Η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τεχνολογία υπερήχων δίνει, σύμφωνα με στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική όπου εφαρμόζεται, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τις δυνητικές επιπλοκές των άλλων παλαιότερων μεθόδων. Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια. Η ελάχιστα αυτή τραυματική μέθοδος (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα) δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Παράλληλα, η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού.

Απαιτεί νοσηλεία μόνο μίας ημέρας

«Στις περισσότερες περιπτώσεις», όπως εξηγεί ο κ. Ξιάρχος, που έχει κάνει δεκάδες τέτοιες επεμβάσεις, «απαιτείται για τον ασθενή νοσηλεία μιας ημέρας».

Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, δεν απαιτείται γενική νάρκωση, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μερικές ώρες αργότερα και να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του μέσα σε 24 ώρες!

Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από την έγκρισή της από το FDA. Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι είναι οι αιμορροΐδες – Συμπτώματα

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Είναι αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά τη διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα, αλλά και επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά, ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση από ειδικό γιατρό. Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:

– πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
– αιμορραγία
– έκκριση βλέννης
– τοπικός ερεθισμός
– κνησμός
– ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
– αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Αίτια – Διάγνωση – Θεραπεία

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Συγκεκριμένα:

– η δυσκοιλιότητα. Ο «δυτικός» τρόπος ζωής (άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή κ.λπ.)
– η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στη βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών
– η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα
– η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στη λεκάνη της τουαλέτας
– η κληρονομική προδιάθεση.

Διάγνωση: ο ειδικός γιατρός πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα.

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:

-1ο, είναι οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
-2ο, είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό
-3ο, αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του
-4ο, αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική με κατανάλωση δημητριακών, αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στη διατροφή (6-8 ποτήρια νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά). Στα άλλα δύο στάδια απαιτείται επεμβατική μέθοδος.

Η νέα μέθοδος ενδείκνυται όμως και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροΐδων που προκαλούν προβλήματα και έχει ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς σε Ευρώπη και Αμερική.

Πηγή: cosmosep.gr

http://www.zougla.gr/ygeia/article/proto-panelinio-sinedrio-genikis-xirourgikis

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *