Αρκαδία. Η Τρίπολη χρειάζεται τολμηρές παρεμβάσεις

 

Η προ ημερών ανάβασή μας στο βράχο της Ανάληψης,  επ ευκαιρία της εκεί εορτής, μας  έδωσε την ευκαιρία για μια πανοραμική θέαση της αρκαδικής πρωτεύουσας,  από αυτές που σπάνια  μπορείς να γνωρίσεις.  Μια θέαση σε έναν εκπληκτικό ορίζοντα, που περιγράφεται από τις οροσειρές του Μαινάλου, όμως  σκαλώνει στα απαράδεκτα, για την εποχή μας, κτίρια της πόλης,   την ασχήμια των οποίων σχολιάζουν όλοι οι  ξένοι επισκέπτες, όταν δεν χρειάζεται να είναι διπλωματικά ευγενείς στους εγχώριους οικοδεσπότες.

Είναι, αλήθεια, κοινή πεποίθηση πως οι πόλεις στην εποχή μας οργανώνουν μία παράλληλη οικονομία ενέργειας, αισθητικής και τουρισμού , στις ταράτσες και τις στέγες τους, πέραν του ότι η μυθολογία της πεζοδρόμησης κεντρικών οδικών αξόνων έχει γίνει πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Στην Τρίπολη, δυστυχώς, ουδέν εξ αυτών συμβαίνει  καθώς κινείται  με χαμηλές της ταχύτητες σε ό, τι αφορά την προσαρμογή και υιοθέτηση καινοτομιών, γεγονός που τη καθιστούν  ουραγό, σε πανελλήνιο επίπεδο.

Το αυτό συμβαίνει  με θέματα αρχιτεκτονικής διευθέτησης του αστικού περιβάλλοντος, τα οποία  θεωρούνται ακόμη πολυτέλεια για την πόλη, καθώς δεν έχει γίνει αντιληπτό σε βάθος ότι πρόκειται για διαστάσεις απολύτως πολιτικές και οικονομικές. Όσο η Τρίπολη θα εμφανίζεται όπως εμφανίζεται, με τα «τείχη» από αντένες, δώματα, αυθαίρετα και κάθε λογής μπάζα στην κορυφή των κτιρίων της, θα παραμένει πόλη μιας πολιτιστικά «ενδιάμεσης» ζώνης στον ευρύτερο ελληνικό χάρτη.

Η πόλη χρειάζεται τολμηρές παρεμβάσεις στον χώρο του πραγματικού. Δεν αρκούν, μόνο, οι αναπλάσεις πλατειών και δημόσιων χώρων ούτε οι πεζοδρομήσεις και οι δενδροφυτεύσεις. Η ζώσα πόλη κραυγάζει έντρομη. Το ανθρώπινο δυναμικό της έχει ανάγκη να αισθανθεί οικειότητα με τον χώρο. Προέχει η αίσθηση της ασφάλειας. Να κυκλοφορεί παντού νυχθημερόν, χωρίς να χαράσσει όρια στους δρόμους. Και φυσικά να μην τρέμει στη σκέψη ότι κάθε φορά θα γίνεται όμηρος των σκουπιδιών, από την ανικανότητα διαχείρισης των δημοτικών της ταγών.

Στο εξής, οποιοσδήποτε δήμαρχος, θα πρέπει να μελετά την ανθρωπογεωγραφία της Τρίπολης και παράλληλα να λαμβάνει γνώση των φακέλων με τις εξαιρετικά δημιουργικές ιδέες για την πόλη που ξεθωριάζουν στα γραφεία της δημαρχίας. Αν θέλει να συμβάλλει στην αναζωογόνηση και όχι στον ενταφιασμό της.
Τα διατηρητέα

Επιστολή  προς το Δήμαρχο Τριπόλεως, κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, έστειλε η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, κ. Χαρίκλεια Τσιώλη, σχετικά με την  προστασία των ελάχιστων  διατηρητέων κτισμάτων της Τρίπολης. Σε αυτήν γίνεται μνεία για  το πόρισμα επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από έμπειρους μηχανικούς, οι  οποίοι κατέγραψαν τα διατηρητέα της Τρίπολης, μαζί με  ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων κτιρίων που θα ήταν σκόπιμο να μην κατεδαφιστούν αλλά να κηρυχθούν διατηρητέα. Εκφράζει δε τη  λύπη της γιατί κάποια κτίρια που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα, μερικά εκ των οποίων κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της αρμόδιας ΕΠΑΕ έχουν ήδη κατεδαφιστεί, γι αυτό και ζητά από το δήμαρχο να συμβάλει στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και στη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού της πόλης και της χώρας ολόκληρης, βοηθώντας  προς την κατεύθυνση διάσωσης της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς. Επίσης ζητά από τον κ. Σμυρνιώτη, ως  Αρχή του τόπου αλλά και ως Μηχανικός με γνώση και εμπειρία, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Επίσημη αντιπροσωπεία του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του – τέως νομάρχη Αρκαδίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο και τον Γραμματέα του  κ. Λάμπη Ροδόπουλο, επικέφθηκε χθες το μεσημέρι την πόλη μας και συναντήθηκε με το δήμαρχο κ. Γιάννη Σμυρνιώτη. Σκοπός της εδώ παρουσίας τους η συζήτηση επί της λειτουργίας γραφείου του Ανοιχτού Πανεπιστημίου  στην Τρίπολη, ώστε «να μπουν οι βάσεις συνεργασίας μιας νέας δομής του εν λόγω ιδρύματος», κατά τον κ. Σμυρνιώτη, το οποίο θα «αποτελεί την πύλη γνώσεων στην  Περιφέρεια Πελοποννήσου», κατά τον κ. Γιαννόπουλο. Ο χώρος όπου θα φιλοξενηθεί το ΕΑΠ είναι  κτήριο του Πετροπούλειου Κληροδοτήματος, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ναι στη συμμετοχή

Με συνθήματα: “ΝΑΙ στη συμμετοχή”, “ΌΧΙ στην αδιαφορία”, “Αγαπώ και φροντίζω τη φύση και το περιβάλλον”, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 10ου και 3ου δημοτικού σχολείου Τρίπολης, καλούν όλα τα παιδιά και τους γονείς τους στον εθελοντικό καθαρισμό του πάρκου της γειτονιάς τους, στην οδό Ασημάκη Φωτήλα και Αρίσταρχου, το Σάββατο 26 Μαϊου στις 10:00 π.μ

Δημοτικά

Τη Δευτέρα 28η Mαΐου 2012 και ώρα 20.00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα Αλεξόπουλου Παναγιώτη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για διάφορα σημαντικά και μη θέματα. Μεταξύ άλλων θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στην: Αποδοχή χρηματοδότησης για τη δράση: «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας στον άξονα προτεραιότητας 07» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και ορισμός υπαλλήλου- υπολόγου. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την αποδοχή δωρεάς της τράπεζας EUROBANK E.F.G. Συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με την αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Λεβιδίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτηρίου κατάλληλου να χαρακτηριστεί ως διδακτήριο. Παραχώρηση οικοπέδου για χρήση στον ΟΣΚ Α.Ε για την ολοκλήρωση της κατασκευής «Ανέγερση Μουσικού Σχολείου Τρίπολης».

Στάθμευση  λεωφορείων

Η  χρονική περίοδος που διάγουμε  είναι η πλέον ενεργός για την πόλη μας από την άφιξη και πολλών εκδρομέων του εσωτερικού τουρισμού. Καθημερινά πολλά λεωφορεία, κυρίως σχολικά αλλά και ΚΑΠΗ, αναζητούν εναγώνια παρκινγκ γύρω από την πλατεία Αρεως, όπου και ο τελικός τους προορισμός, χωρίς αποτέλεσμα. Η κατάληψη όλων των χώρων στάθμευσης από τα παντός είδους ΙΧ καθιστά την ολιγόωρη παραμονή τους πρόβλημα. Μήπως η δημοτική αστυνομία πρέπει να φροντίζει ώστε να μένει ανοιχτός για στάθμευση ο χώρος που εδώ και χρόνια, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει οριστεί προς τούτο, απέναντι και κάτω από το δικαστήριο, επί της Τάσου Σεχιώτη;  Θα ήταν η καλύτερη  συνεισφορά μας στον αγώνα για προσέλκυση ξένων επισκεπτών σε μια πόλη μάλλον ξεχασμένη τα τελευταία χρόνια.

Χαμογελάτε

Βγήκαμε με την γυναίκα μου για φαγητό. Ο σερβιτόρος, για κάποιο λόγο, πήρε πρώτα την δική μου παραγγελία.
– Θα πάρω την μοσχαρίσια μπριζόλα. Λίγο ψημένη, να έχει μέσα αίμα.
– Δεν ανησυχείτε για την τρελή αγελάδα;
– Μπα, μπορεί να παραγγείλει μόνη της…
Και έτσι άρχισε ο καυγάς…

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *