«Εκμηδενίζουν το ΕΣΥ για μηδαμινή οικονομία»

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

«Ασήμαντη εξοικονόμηση -μόλις το 0,2% του συνόλου των δημόσιων δαπανών Υγείας και το 0,01% του ΑΕΠ της χώρας- θα επιφέρουν οι συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ, σε σύγκριση με την αναστάτωση που θα επιφέρουν.

Οι συγχωνεύσεις θα εξοικονομήσουν περίπου 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ θα οδηγήσουν σε απόλυτη υποβάθμιση το ΕΣΥ».

Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Στάθης Τσούκαλος, ενώ σημειώνεται ότι σήμερα, αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας 11 π.μ.-3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Μεγάλα προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών θα προκαλέσουν οι συγχωνεύσεις, τόνισε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, καθώς θα μειωθούν οι εφημερεύοντες γιατροί, ενώ θα συγκεντρωθούν περισσότεροι ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως το υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να ελέγξει τις δαπάνες, προσπαθεί να δημιουργήσει κλινικές-μαμούθ.

Την «άλλη άποψη» για το θέμα των συγχωνεύσεων εξέφρασε από την πλευρά του ο γ.γ. της Ενωσης, Θαν. Νησιώτης (ΠΑΣΚ-Ιατρών), ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ. Οπως ανέφερε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι συγχωνεύσεις πρέπει να γίνουν. Και αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπως του Τζανείου, όπου λειτουργούν δύο Καρδιολογικές κλινικές, η μία με 20 γιατρούς και η άλλη με έναν!

3 κλίνες ανά 1.000

Επίσης χθες το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία έχει σημειώσει αύξηση 30% το τελευταίο διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ χρειάζεται περισσότερες κλίνες και όχι λιγότερες!

Σημειώνεται ότι αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 20 Ιουλίου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Ο στόχος για μείωση κλινών και κλινικών χωρίς προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε νέα εμπόδια στην πρόσβαση των υπηρεσιών», σημειώνει το Δ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει πως «οι 33.000 κλίνες αντιστοιχούν σε 3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι επαρκής ακόμη και με τις ιδιομορφίες της χώρας μας (νησιωτικές περιοχές – ορεινοί όγκοι).

»Η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυτοτελών ΤΕΠ, οι ελλείψεις σε βιοϊατρική τεχνολογία, σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαστηριακό τομέα, επαρκή αριθμό χειρουργικών τραπεζιών και κρεβατιών ΜΕΘ είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση του μέσου όρου νοσηλείας. Το κριτήριο της πληρότητας εν πολλοίς είναι αλληλένδετο με τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεν μπορεί να είναι μοναδικό».

Οι Μονάδες Εντατικής

* Γεμάτα λάθη είναι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει και παραπάνω κλίνες ΜΕΘ απ’ όσες χρειάζεται, ενώ όλοι γνωρίζουν τις λίστες αναμονής για να βρεθεί κρεβάτι σε Εντατική και κάθε χρόνο πολλοί ασθενείς χάνουν τη ζωή τους επειδή το κρεβάτι αυτό δεν βρέθηκε εγκαίρως…

Την καταγγελία έκανε χθες το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τους πίνακες του υπουργείου στην «Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων του ΕΣΥ» εμφανίζεται πληρότητα των ΜΕΘ ίση με 75% πανελλαδικά και 80% στην Αθήνα.

Στους ίδιους πίνακες, στις κλίνες ΜΕΘ αθροίζονται και οι κλίνες Μονάδων Εμφραγμάτων, αλλά ακόμη και οι κλίνες Φροντίδας (ΜΑΦ) για τα νεογέννητα σε μαιευτήρια. Το αποτέλεσμα είναι οι αποκλίσεις από τους πραγματικούς αριθμούς να φτάνουν και το 45%! (Π.χ. στην 1η ΥΠΕ εμφανίζονται 371 κλίνες ενώ είναι 167 κλίνες ΜΕΘ και 25 ΜΑΦ)

Η Εταιρεία, όπως αναφέρει, «έχει επανειλημμένα υποβάλει στο υπουργείο Υγείας τα στοιχεία που συλλέγει συστηματικά για την κατάσταση των ΜΕΘ πανελλαδικά». Οπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ, Απ. Αρμαγανίδης, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη χώρα μας επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για να νοσηλευθούν, ενώ η λίστα αναμονής καθημερινά ξεπερνά πολλές φορές τους 30-40 ασθενείς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *