Κραχ και στην ερωτική βιομηχανία

Είδηση για τα διεθνή media η κατάρρευση των sex shops στην Ελλάδα. Χαμηλότερες κατά 50% οι εισπράξεις στην έκθεση «Erotic Dream», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Φωτόγραφία από περίπτερο στην έκθεση «Erotic Dream». Η ύφεση έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην εγχώρια ερωτική βιομηχανία

Φωτόγραφία από περίπτερο στην έκθεση «Erotic Dream». Η ύφεση έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην εγχώρια ερωτική βιομηχανία

Η κρίση βλάπτει σοβαρά τη λίμπιντο! Eτσι υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες της άλλοτε ακμάζουσας εγχώριας ερωτικής βιομηχανίας, που βλέπουν τον κλάδο τους να «βουλιάζει» στην κινούμενη άμμο του ελληνικού δράματος.

«Το σεξ θέλει πρώτα απ’ όλα διάθεση. Και πού να τη βρει τη διάθεση σήμερα ο Ελληνας άνεργος ή ο οικογενειάρχης, που το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα τα βγάλει πέρα;» αναρωτιέται ο Γιώργος Χρυσοσπάθης, οργανωτής της έκθεσης «Erotic Dream», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο εκθεσιακό κέντρο ΕΚΕΠ, στην Αθήνα.

Η επισκεψιμότητα στη μοναδική εγχώρια έκθεση ερωτικής βιομηχανίας ήταν φέτος πεσμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που επισημαίνουν με ανταποκρίσεις από την Αθήνα γνωστά διεθνή media, όπως το πρακτορείο Reuters.

Κραχ και στην ερωτική βιομηχανία

Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από τα περίπτερα διέγραψαν φέτος ελεύθερη πτώση 35% σε σχέση με πέρυσι και 50% σε σχέση με το 2009, στις προ Μνημονίου, δηλαδή, εποχές.

«Την πρώτη χρονιά της έκθεσης, το 2008, όλοι έφευγαν με τσάντα. Και δεν ψώνιζαν μόνο για προσωπική χρήση, αλλά και για να κάνουν π.χ. πλάκα στο γραφείο» σημειώνει ο κ. Χρυσοσπάθης. «Ορισμένοι πελάτες δεν έχουν πια διάθεση για σεξ, ενώ άλλοι δεν αντέχουν οικονομικά να αγοράσουν τα προϊόντα μας. Από τις εκλογές και μετά η αγορά έχει παγώσει» σχολίαζε σε ανταποκριτή του Reuters η Μαριάννα Λεμνάρου, προσπαθώντας να προωθήσει τα προϊόντα της στην έκθεση. Κάποιοι συνάδελφοί της, θέλοντας να διεγείρουν τον πατριωτισμό των επισκεπτών, κρέμασαν πλαστικές ελληνικές σημαίες σε περίπτερα με ερωτικά εσώρουχα, σημειώνοντας ευδιάκριτα πως πρόκειται για προϊόντα «made in Greece».

Μόνο το 25% από τα 300-400 sex shops που κάποτε λειτουργούσαν στην Αθήνα επιβιώνει μέχρι σήμερα. Από τις 90 επιχειρήσεις που είχαν περίπτερο στην έκθεση «Erotic Dream» το 2009, οι 45 έχουν σήμερα κλείσει. Φέτος υπήρχαν μόνο 35 περίπτερα στην έκθεση. Το ενδεχόμενο, μάλιστα, εξόδου από την Ευρωζώνη προκαλεί… απανωτά εγκεφαλικά στους επιχειρηματίες του ροζ κλάδου, αφού όλα τα προϊόντα τους είναι εισαγόμενα από χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία. Οπως οι ίδιοι εκτιμούν, μια υποτιμημένη δραχμή θα τα έκανε απλησίαστα στον Ελληνα καταναλωτή.

Από την κρίση δεν έχει ξεφύγει και η εγχώρια πορνογραφική παραγωγή, που κάποτε απασχολούσε τουλάχιστον 1.000 άτομα, ηθοποιούς, φωτογράφους, καμεραμέν. Ο κλάδος, που εξήγαγε τη δεκαετία του 1980 ταινίες με πλάνα σε απομακρυσμένες παραλίες ελληνικών νησιών, χτυπήθηκε από το Ιντερνετ, πολύ πριν επιβληθεί στη χώρα μας η λιτότητα του Μνημονίου. Η… εξειδίκευση που απέκτησε στο είδος η Ανατολική Ευρώπη δεν βοήθησε. «Πέντε από τους επτά πορνοστάρ στην Ελλάδα είναι πλέον Ούγγροι» εξηγεί ο κ. Χρυσοσπάθης.

Γιάννης Φώσκολος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63663030

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *