Η παρουσία του Αλλου ακόμα φοβίζει

 

Ο άγριος ξυλοδαρμός του Ολλανδού μόνιμου κάτοικου της περιοχής Μονεμβασίας από ημεδαπούς «πατριώτες», με τελική κατάληξη το Παναρκαδικό νοσοκομείο, δείχνει πώς κάποιοι εννοούν τον πατριωτισμό και πώς την  τιμωρία όσων κατά τη γνώμη τους «επιβουλεύονται τη χώρα μας». Δυστυχώς, παρά το ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που γίναμε αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και άλλα τόσα από τότε που με την διάλυση και το άνοιγμα των συνόρων του ανατολικού μπλοκ  ήρθαμε σε επαφή και επωφεληθήκαμε από τα εργατικά χέρια αυτών των ανθρώπων,  η ξενοφοβία και ο ρατσισμός αντί να ελαχιστοποιούνται μεγενθύνονται. Και μέρα με τη μέρα η διαβρωτική επίδραση της ξενοφοβίας υπονομεύει τα δικαιώματα των αμέτρητων θυμάτων.

Οι διακρίσεις λαμβάνουν  πολλές μορφές, κρυφές ή ολοφάνερες, δημόσιες ή ιδιωτικές. Πολλάκις  παίρνουν και τη μορφή του θεσμοθετημένου ρατσισμού ή της εθνοτικής διαμάχης και εκδηλώνονται με επεισόδια μισαλλοδοξίας ή απόρριψης πέρα από κάθε έλεγχο.

Χούλιγκαν, άκρα Αριστερά, Χρυσή Αυγή, άτομα με ή χωρίς ιδεολογικό πρόσημο, οργανωμένα ή άτακτα, δίνουν μαθήματα «καθαρότητας», ορμούν δηλαδή σε ό, τι κινείται διαφορετικά: είτε πρόκειται για άποψη είτε για θρησκεία είτε για χρώμα είτε για επιλογή συντρόφου, ομάδας κ. ο. κ.

Ο Έλληνας  φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί να σέβεται και να αναγνωρίζει ότι κάποιοι δε φοβούνται να είναι διαφορετικοί από το κοπάδι, δε βολεύονται πίσω από μια ισοπεδωτική ομοιομορφία, τολμούν να έχουν τη δική τους άποψη και προσωπική ευθύνη για κάθε πράξη ή απραξία τους. Πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία από τη δική μας, πρεσβεύουν διαφορετική πολιτική από τη δική μας, έχουν άλλη οπτική για τον κόσμο που ζούμε …

Μέχρι τώρα δεν μας έχει γίνει βαθειά συνείδηση ότι καθένας από εμάς οφείλει να προβληματίζεται, να αναρωτιέται και να βλέπει πίσω από το εξωτερικό περίβλημα του κάθε ανθρώπου, τον ίδιο τον άνθρωπο, που παλεύει για ίσα δικαιώματα και θέλει να είναι και να νιώθει ελεύθερος, να διεκδικήσει και να ζήσει.

Δυστυχώς, η αδυναμία της πολιτικής επέτρεψε σε εξωθεσμικά κέντρα και ιδιωτικά συμφέροντα να κυριαρχήσουν. Τώρα δρέπουμε τους καρπούς του δέντρου της κρίσης που φροντίσαμε να δυναμώσει και να αυτονομηθεί. Η περίπτωση του Ολλανδού κάτοικου της περιφέρειάς μας το αποδεικνύει περίτρανα.

 

 

Η τοπική γιορτή

Λαμπρός ο εορτασμός των Νεομαρτύρων Παύλου και Δημητρίου στην πόλη μας, την περασμένη Τρίτη. Χιλιάδες πιστών παρακολούθησαν τις ακολουθίες  του εσπερινού και της θείας λειτουργίας και τις περιφοράς των τιμίων λειψάνων. Στην ακολουθία του όρθρου,   χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Πατρών  Χρυσόστομος,  ενώ στη θεία λειτουργία, προεξήρχε ο Μητροπολίτης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  Βαρνάβας, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, ο Επίσκοπος Διαυλείας   Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Σαλώνων  Αντώνιος και ο  δικός μας Μητροπολίτης   Αλέξανδρος, συνεπικουρούμενοι από κληρικούς της   Μητρόπολης.

Καυστικός

Ο χώρος της εκκλησίας είναι αφιερωμένος στο θεό και εκεί πρέπει να ασκούνται τα θρησκευτικά καθήκοντα κάθε λειτουργού. Δεν είναι επιτρεπτό  να χρησιμοποιείται για πύρινους πολιτικούς λόγους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο ρόλος της εκκλησίας πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικός.

Ο ιερωμένος μπορεί να έχει τις πολιτικές και κοινωνικές του ανησυχίες αλλά δεν επιτρέπεται μέσα στο χώρο όπου ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, να καταγγέλλει πράξεις ή παραλείψεις πολιτικών προσώπων. Όπως συνέβη προχθές, ανήμερα της εορτής των Πολιούχων,  όπου η απουσία πολιτικών του κοινοβουλίου και την τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε την μήνι του Μητροπολίτη Αλέξανδρου, ο οποίος κατήγγειλε το γεγονός ειρωνικά, λέγοντας πως το βράδυ, στην περιφορά των  ιερών λειψάνων, θα είναι όλοι παρόντες. Δεν γνώριζε προφανώς τις  υποχρεώσεις  των πολιτικών ανδρών, ούτε αν η κούραση από πανηγύρι σε πανηγύρι, την προηγουμένη του Αγίου Κωνσταντίου, τους είχε καταβάλλει. Παρόλα αυτά, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, και οι τοπικοί μας άρχοντες ας είναι περισσότερο  προσεκτικοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εκδηλώσεις με τις οποίες  η ιστορία της πόλης είναι στενά συνδεδεμένη και τη χαρακτηρίζουν.

Τρενοποδήλατο

Βόλτες με ποδήλατο στις γραμμές του τρένου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν την περιπέτεια με την εκδρομή και την περιήγηση σε φυσικές ομορφιές, από όπου μέχρι σήμερα περνούσε αποκλειστικά το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και η πρόσβαση με αυτοκίνητο ήταν αδύνατη.
Το τρενοποδήλατο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση από τον ΟΣΕ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στο δίκτυο Πελοποννήσου που σήμερα είναι υπό αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν δεν κυκλοφορούν τρένα επειδή η γραμμή χαρακτηρίζεται ως ασύμφορη, δεν είναι όμως εγκαταλελειμμένη, καθώς συντηρείται στοιχειωδώς. Για τον σκοπό αυτό ο ΟΣΕ συνεργάζεται στενά με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος είχε αναδείξει την ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος σε ειδική σύσκεψη που έγινε με Ιταλούς εμπειρογνώμονες, ειδικούς στην εφαρμογή του νέου σπορ, το οποίο πολλοί πλέον φιλοδοξούν ότι θα κερδίσει τις καρδιές ποδηλάτων αλλά και φίλων της εξερεύνησης.

Ιατρικά απόβλητα

Θετική, κατά πλειοψηφία, υπήρξε η χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας (i) προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) και επεξεργασίας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ) και (ii) συλλογής, ταξινόμησης, απορρύπανσης και επεξεργασίας αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) της εταιρείας «Συστήματα Αντιρύπανσης Α.Ε. – ANSY ΑΕ» στη ΒΙΠΕ Τρίπολης». Οι προτάσεις που έκανε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης, μέσω της τεχνικής έκθεσης που κατέθεσε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλο,  θα ενσωματωθούν στη μελέτη.

Στοματοπροσωπικός πόνος

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Στοματοπροσωπικός πόνος» θα πραγματοποιηθεί από την Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρία σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας, στις 26 Μαΐου στην Τρίπολη. Το θέμα της ημερίδας  παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τον γενικό οδοντίατρο όσο και  για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Τούτο γιατί ο πόνος αποτελεί πολυσύνθετο ψυχοβιολογικό φαινόμενο και η λυσιτελής αντιμετώπισή του προϋποθέτει βαθειά γνώση των νευροφυσιολογικών και των παθοφυσιολογικών μηχανισμών οι οποίοι εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο της αντίληψής του όσο και στο επίπεδο της αντίδρασης του ασθενή σ αυτόν, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η συμμετοχή της ψυχικής σφαίρας στη διαμόρφωση του συνολικού προβλήματος.

Χαμογελάτε

Μπαίνει ένας Ταλιμπάν σε κατάστημα με μικρά ζώα “pet shop” και φωνάζει:

– Όλοι έξω, έχω βάλει βόμβα. Θα εκραγεί σε 3 λεπτά!
Και ακούγεται από το βάθος του μαγαζιού η φωνή της χελώνας:
– Καλά, είσαι και πολύ βλάκας… αν πιστεύεις ότι προλαβαίνω.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *