ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

Προτάσεις για την βιωσιμότητα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρουσίασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε εκδήλωση – ανοικτό διάλογο με τα πολιτικά κόμματα με θέμα «Ώρα μηδέν για το κοινωνικό κράτος – Τα Ασφαλιστικά Ταμεία μετά τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη χωρίς σταθερή και αξιόπιστη χρηματοδότηση του Ε.ΟΠ.Υ.Υ.  «Το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος ευρωπαϊκό  ασφαλιστικό ταμείο, καταρρέει» , είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμπατζόγλου πρότεινε για την χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και την διέξοδο από την σημερινή κρίση  τα εξής :

1.        Να επανέλθει η κρατική επιχορήγηση στο 0,6 % του Α.Ε.Π. σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3918/2011

2.        Να δοθούν στον ΕΟΠΥΥ τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που τώρα είναι στα χέρια του ΤΥΔΚΥ και του ΤΑΥΤΕΚΩ ενώ ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ. Τα ομόλογα αυτά ξεπερνούν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ και μπορούν να δώσουν ρευστότητα στον ΕΟΠΥΥ.

3.        Να διαχωριστεί απευθείας από τις τράπεζες η καταβολή των εισφορών ασθένειας και να καταβάλλονται απευθείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι μέσω ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν έχουν πλέον περίθαλψη. Τα φαρμακεία που μέσω της πολύμηνης πίστωσης διευκόλυναν  την κατάσταση, αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν να λειτουργούν και επιπλέον σημαντικά σκευάσματα λείπουν από την αγορά.

Η χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ είναι μονόδρομος. Όμως χρειάζεται ρεαλιστική και άμεση αντιμετώπιση και όχι περικοπές  που αποφασίζονται εν κρυπτώ όπως η μείωση από το 0,6% στο 0,4% του ΑΕΠ, της κρατικής επιχορήγησης.

Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει το φαρμακείο στο οποίο καταφεύγει ο ασφαλισμένος ασθενής, ο ηλικιωμένος .  Η πολιτεία πρέπει να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της.

«Ένας λαός δέκα εκατομμυρίων- ένας οργανισμός υγείας- ένα άδειο ταμείο. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση» κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

Στην συζήτηση τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. κ. Δημ. Βαρτζόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Γιάννης Μπασκόζος και  Δημ. Ζέπος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ κ. Παναγιώτης Μελάς ,από την ΔΗΜ.ΑΡ ο κ. Χρ.Μιχαηλίδης, από το ΚΚΕ η κυρία Λέτα Μεθωνιού , από την Κοινωνική Συμφωνία ο κ. Θεόδ. Αγγελόπουλος. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν για το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ και τοποθετήθηκαν θετικά για την μέχρι τώρα στάση του φαρμακευτικού κλάδου.

Επίσης παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργος Πατούλης.

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *