ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΘΛΟ ΣΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ. Έπαθλο “Σωτήρης Παπασταμάτης 2012”


 

Το φετινό Α´ Βραβείο του Επάθλου “ Σωτήρης Παπασταμάτης ”, το σημαντικότερο βραβείο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (που αποτελεί το αρχαιότερο ιατρικό σωματείο της χώρας, ιδρυθέν το 1835) μετά από ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό, απονεμήθηκε κατά την τελετή έναρξης του 38ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου (Ξενοδοχείο Χίλτον, Αθήνα, 16 – 19 Μαΐου 2012) στην ερευνητική ομάδα της Αναπλ. Καθηγήτριας Έφης Κ. Μπάσδρα και του Καθηγητή-Διευθυντή Θανάση Γ. Παπαβασιλείου του Εργαστηρίου Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Κύριος ερευνητής της βραβευθείσας ομάδας, με επικεφαλής την υπεύθυνο της Μονάδας Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής του Εργαστηρίου Βιοχημείας κα Ε. Κ. Μπάσδρα, είναι ο συμπατριώτης μας γιατρός Αντώνης Ν. Γαργαλιώνης με συνεργάτες τους: Γ. Νταλαγιώργου, Π. Κορκολοπούλου, Χ. Πιπέρη, Γ. Λεβίδου, Α. Ζήζη-Σερμπετζόγλου, Χ. Αδαμόπουλο, Ι. Καραβοκυρό και Ν. Τσαβαρή.

Το Έπαθλο “Σωτήρης Παπασταμάτης 2012” βράβευσε την πειραματική τους μελέτη με τίτλο «Οι πολυκυστίνες 1 και 2 ως προγνωστικοί δείκτες στον καρκίνο του παχέος εντέρου».

 

Η μελέτη είναι η πρώτη έρευνα διεθνώς σε κλινικό και μοριακό επίπεδο που θέτει δυο νέα πρωτεϊνικά μόρια, τις πολυκυστίνες, στο «κάδρο» της καρκινογένεσης ως βιοδείκτες στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη ανοίγει, έτσι, ένα καινούργιο ευρύ ερευνητικό πεδίο στην ογκογένεση, που αφορά τόσο στη διάγνωση-πρόγνωση όσο και στην επιλεκτική φαρμακευτική στόχευση των δύο μορίων και σε άλλου τύπου κακοήθειες. Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ιατρικά και ογκολογικά συνέδρια αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Αντώνιος Ν. Γαργαλιώνης, Ιατρός – Υποψ. Διδάκτωρ
Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας
Διευθυντής: Καθηγητής Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου
Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μικράς Ασίας 75, 115 27, Αθήνα-Γουδή
τηλ. 210-7462697, κιν. 6977019252

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *