Ανοικτό μουσείο

 

Αν κάτι σήμερα, την εποχή του μνημονίου,  θεωρείται απαραίτητο, είναι η διατήρηση ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και  σοφία. Τούτο καθίσταται εφικτό με την σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία των μουσείων, τόπους όχι απλά μνήμης αλλά ζωντανούς οργανισμούς που μας δείχνουν τα ίχνη της περιπέτειας του ανθρωπίνου πνεύματος, θησαυροφυλάκια του παρελθόντος, όπου προβάλλεται η πορεία ενός λαού, καλλιεργούν την ιστορική συνείδηση και αναπτύσσουν την ιστορική σκέψη και κρίση.

Στις σκέψεις αυτές μας οδήγησε ο ετήσιος εορτασμός την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο της παγκόσμιας και νύχτας των μουσείων και η  πικρή διαπίστωση πως ένα από τα ελάχιστα μουσεία της περιοχής μας με σημαντικά εκθέματα από τη βίλλα του Ηρώδη Αττικού στη Λουκού, περιμένει για χρόνια την έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ, ώστε να αποκατασταθούν οι ελαφρές ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2008 και να αρθεί  το ετοιμόρροπο του κτηρίου Καρτσιώτη, όπου φιλοξενείται η μουσειακή συλλογή. Από γραφείο σε γραφείο, από τη μια εφορεία (ΛΘ’ Εφορεία Τρίπολης), στην άλλη (Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κορίνθου)  και από εκεί στο υπουργείο Πολιτισμού –καίτοι  καθόλα έτοιμη η μελέτη, περιπλανάται στους λαβυρίνθους της γραφειοκρατίας, ενώ τα χρήματα, δεσμευμένα, περιμένουν, αφήνοντας ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού κλειστό, για τέσσερα περίπου χρόνια. Το γεγονός είναι θλιβερό  και η καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την περιοχή που δεν διαθέτει άλλες αρχαιολογικές εκθέσεις που να αναδεικνύουν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της.

Γι αυτό, και με αφορμή το παραπάνω γεγονός, αν θέλουμε να μην περάσει διεκπεραιωτικά και ουσιαστικά απαρατήρητος ο φετινός εορτασμός των μουσείων, θα πρέπει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει» να μας απασχολήσει όλο τον χρόνο. Να συναντηθούμε εκεί όπου η έμπνευση, η δημιουργικότητα και η πραγματικότητα, με τη διευρυμένη έννοια, αποτελούν όχι λόγια αλλά πράξη. Τα εκθέματα είναι το ασφαλές υλικό για να αξιολογήσουμε ψύχραιμα το παρόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον. Αλλά με τα μουσεία ανοιχτά και όχι κλειστά από την ολιγωρία και ανεπάρκεια του προσωπικού των διαφόρων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

 

Τιμή στο μαέστρο

Το σεμνό και ακάματο  μαέστρο του, Βασίλη Τζαβάρα,  αποφάσισε να τιμήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ορφέα» Τρίπολης την Κυριακή 27 Μαΐου 2012 και ώρα 19:30 στα εντευκτήριά του και σε ειδική  εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του.  Συγκεκριμένα, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του «Ορφέα» στη συνεδρίαση για την ετήσια τακτική συνέλευση της 29ης Ιανουαρίου 2012, ο χώρος των εντευκτηρίων θα ονομαστεί «ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΕΣΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΖΑΒΑΡΑ» ενώ στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό – χορωδιακό πρόγραμμα και θα γίνει αναφορά στην προσφορά και το έργο του τιμώμενου.

Ασφαλτόστρωση

Ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Κάτω Αγορά προκειμένου να λειτουργήσει σύντομα χώρος στάθμευσης για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης. Σύμφωνα δε με το δήμαρχο Τρίπολης  Γιάννη Σμυρνιώτη  πρόκειται για προσωρινό πάρκινγκ χωρητικότητας  55 θέσεων   στάθμευσης, που θα αντικαταστήσει εν μέρει  τις θέσεις  που θα χαθούν  με την πεζοδρόμηση στο κέντρο της Τρίπολης . Τελικός στόχος παραμένει  η ανάπλαση της Πλατείας  και η διαμόρφωση της σε χώρο πρασίνου.

Αργολίδα –  Κίνα

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ανάπτυξη σχέσεων στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και της ενέργειας επιβεβαίωσαν με την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλος και ο Αναπληρωτής Κυβερνήτης της Περιφέρειας Ningxia Hui της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Liu Yun. O κ. Yun αφού παρουσίασε συνοπτικά την παραγωγή και την οικονομία της Ningxia, μετάφερε το ενδιαφέρον της περιφέρειάς του για εμπορικές συναλλαγές αγροτικών προϊόντων με έμφαση στο λάδι και το κρασί. Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φιλία που επισφραγίστηκε με τη σημερινή συμφωνία θα αποδώσει σύντομα καρπούς.
Στόχος της συμφωνίας είναι η προώθηση της συνεργασίας προκειμένου να διευκολύνονται οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και από τις δύο χώρες καθώς και οι επισκέψεις με σκοπό τον τουρισμό και τη δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων. Ο κ. Χειβιδόπουλος ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αργολίδας υπάρχει διαθέσιμος κατάλογος με τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και την Ningxia ειδικότερα. Zougla.gr

Διαδίκτυο: κίνδυνοι – οφέλη

Η Περιφερειακή  Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Πελοποννήσου,  σχολικοί σύμβουλοι, σύλλογοι  γονέων και εκπαιδευτικών κ.ά.  σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργανώνει, την Παρασκευή 25-5-2012 και ώρα 20:00, στο ίδρυμα Ζαφείρη στο Αστρος Κυνουρίας, ημερίδα με τίτλο: «Τα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη του διαδικτύου και η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο». Η ημερίδα έχει στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες για τη δύναμη του διαδικτύου, καθώς και να ευαισθητοποιηθούν, μέσα από τη διαδραστική τους συμμετοχή, ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση σε αυτό. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  Αστυνομικός Διευθυντής Εμμανουήλ Σφακιανάκης και στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Εξαρθρώθηκε σπείρα

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση που είχε διάπραξη ένοπλη ληστεία, σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα στην Κερασίτσα Αρκαδίας, στις αρχές του Φεβρουαρίου 2012. Συνελήφθησαν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στις 19-5-2012 το πρωί, τρείς (3) ημεδαποί ηλικίας 34, 49 και 48 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία (3) μέλη αυτής. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την διάπραξη ένοπλης ληστείας.

Καθαρισμός Λάδωνα

Στην τακτική συνεδρίαση της Ένωσης Συλλόγων τ. Δήμου Κοντοβάζαινας Γορτυνίας νομού Αρκαδίας, αποφασίστηκε ο καθαρισμός της λίμνης του Λάδωνα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαϊου στις 9:30 το πρωί, με σημείο συνάντησης την ταβέρνα της Κανέλλας. Την πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων στηρίζει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός ΣΚΑΪ και η εφημερίδα Γορτυνία  Μετά το τέλος του καθαρισμού της λίμνης, θα προσφερθεί δωρεάν σαρδέλα στα κάρβουνα, στην ταβέρνα της Κανέλας.

Κοινωνικό φροντιστήριο

Νέοι εκπαιδευτικοί, πήραν την πρωτοβουλία και με την βοήθεια του Δήμου Ναυπλιέων, προχωρούν στις ενέργειες που απαιτούνται για την δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ώστε να παρέχουν αφιλοκερδώς μαθήματα σε άπορους και οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Η πρόταση που αφορά στην δημιουργία ενός «Κοινωνικού Φροντιστηρίου» το οποίο θα αποβλέπει στην στήριξη και την ενδυνάμωση των οικονομικά αδυνάτων μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκει σύμφωνη και αλληλέγγυα την σχολική επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ναυπλιέων που με σχετική απόφαση της αναλαμβάνει να προσφέρει την βοήθεια που χρειάζεται ώστε άμεσα να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση, με την παραχώρηση αιθουσών και την με κάλυψη των λειτουργικών αναγκών.

Χαμογελάτε

Ρωτά ο μικρός:
– Γιατί μπαμπά, οι πετεινοί λαλούν τόσο πρωί;
– Γιατί είναι η μόνη στιγμή που μπορούν να μιλήσουν.
Ύστερα ξυπνάνε οι κότες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *