ΟΕΝΓΕ: Εκτιμήσεις και αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ συνεδρίασε στις 16 Μαϊου και κατέληξε στις παρακάτω εκτιμήσεις και αποφάσεις:

 

Πολιτική συγκυρία

 

Στις εκλογές της 6ης Μαϊου το «πειραματόζωο» των αγορών και της νέας «Ιεράς Συμμαχίας» κεφαλαίου και πολιτικών εκπροσώπων του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, αντέδρασε απρόσμενα για τη παγκοσμιοποιημένη νέα τάξη πραγμάτων.

 

Βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο η γνωστή Ελλάδα της Εθνικής Αντίστασης, του 114, του Πολυτεχνείου, των μεγάλων διεκδικητικών αγώνων για τα σύγχρονα κοινωνικά, ατομικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Εκφράστηκε η Ελλάδα που αγωνίζεται διαχρονικά για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ανθρώπινη Χειραφέτηση, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, για δίκαιη αμοιβή της εργασίας, Υγεία για όλους, Ποιότητα Ζωής, προάσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας.


Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών ήταν ένα χαστούκι στις πολιτικές δυνάμεις της διαπλεκόμενης διαφθοράς, της αρπαχτής, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, της υπερχρέωσης, της εθνικής ταπείνωσης, της εγκληματικής ύφεσης, της υπονόμευσης του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής περίθαλψης, της κατεδάφισης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

 

Ενόψει νέας εκλογικής αναμέτρησης δημιουργείται μια νέα πολιτική πραγματικότητα και πολύ περισσότερες προσδοκίες για ριζική αλλαγή πλεύσης, για ανατροπή όλων των συντελεστών της καταστροφικής πορείας, για καταγγελία των αποικιοκρατικών συμβάσεων και των Μνημονίων, για Εθνική Ανασυγκρότηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού μας.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΗ

 

Το σημερινό ΕΣΥ εμφανίζει εικόνα διάλυσης.

 

Τα Νοσοκομεία έχουν τεράστια κενά ιατρικού, νοσηλευτικού, εργαστηριακού προσωπικού καθώς οι προσλήψεις έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί και δεν αντικαθίστανται ούτε καν οι συνταξιοδοτούμενοι που πληθαίνουν, ενώ η ζήτηση αυξάνεται δραματικά στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ, λόγω και της πλήρους αποδιοργάνωσης στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη που έχει προκαλέσει ο ΕΟΠΥΥ.

Τα προγράμματα εφημεριών καθίστανται όλο και πιο ανασφαλή και επικίνδυνα, καθώς περικόπτονται συνεχώς τα κονδύλια για την κάλυψη πραγματικών αναγκών αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, δεν πληρώνονται εφημερίες που εκτελούνται, πυκνώνουν οι επισχέσεις εργασίας για την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση.

 

Δεν εξασφαλίζεται η στοιχειώδης επάρκεια υλικών, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, συχνά ούτε καν η δυνατότητα service στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.

 

Ενισχύεται η «εισπρακτική λογική» στα νοσοκομεία και η οικονομική «αφαίμαξη» των ασθενών, αφού μοναδικό μέλημα του απελθόντος υπουργού Υγείας και των «πραιτοριανών» του ήταν να λειτουργούν αποδοτικά τα Ταμεία και τα Λογιστήρια και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η ηλεκτρονική κοστολόγηση κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης.

 

Ταυτόχρονα επανεμφανίσθηκαν κυβερνητικές και διοικητικές εντολές που δημιουργούν αποκλεισμούς στην περίθαλψη μεταναστών αλλά και απόρων, ανέργων, φτωχών ανασφάλιστων συνανθρώπων μας. Η επονείδιστη μεταχείριση των οροθετικών ιερόδουλων από τον απελθόντα υπουργό Υγείας έχει προκαλέσει τεράστιο ρήγμα αξιοπιστίας στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και η χυδαία εκμετάλλευση του ΚΕΕΛΠΝΟ για προεκλογική χρήση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

 

Ο ΕΟΠΥΥ, με το τεράστιο έλλειμμα των 4 δις ευρώ, θα οδηγηθεί σε λίγους μήνες σε ολοσχερή κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας των νοσηλίων που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς προ της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ.

 

Η φαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και πιο υποτυπώδης καθώς εντείνονται οι αποφάσεις για αφαίρεση φαρμάκων που απαιτούνται για καρκινοπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες. Η παραμονή σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης που επιβάλλει το πρόστιμο του 1 ευρώ σε κάθε χειρόγραφη συνταγή από 1ης Ιουνίου είναι προφανές ότι θα προκαλέσει νέες σοβαρές αντιδράσεις και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας οφείλει να την καταργήσει ή τουλάχιστον να την αδρανοποιήσει, όπως επίσης και τις Υπ. Αποφάσεις που αλλάζουν τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, τα οποία παρά τις ανακοινώσεις του κ. Λοβέρδου δεν ακυρώθηκαν και παραμένουν σε ισχύ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Μπροστά στη νέα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί όλες τις Πολιτικές Δυνάμεις της χώρας ότι εάν υλοποιηθούν οι Μνημονιακές δεσμεύσεις στην υγεία και ιδιαίτερα ο Εφαρμοστικός Νόμος 4052/12 της νέας Μνημονιακής Σύμβασης, τίποτε δεν θα θυμίζει Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.

 

Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού να πάρουν ΣΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ για το εάν με τους όρους «επαναδιαπραγμάτευση», «σταδιακή απαγκίστρωση», «απονομιμοποίηση», «καταγγελία» της Μνημονιακής Σύμβασης, εννοούν και την ΑΚΥΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των μνημονιακών νομοθετημάτων και του Εφαρμοστικού Νόμου για την Υγεία που οδηγεί στη συγχώνευση – κλείσιμο 50 «διασυνδεόμενων» Νοσοκομείων, στην οικονομική αφαίμαξη και στραγγαλισμό του ΕΟΠΥΥ, σε ακόμη πιο ανασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, στην επικίνδυνη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε νέα Προκρούστεια περικοπή του μισθού των γιατρών του ΕΣΥ, σε επιβάρυνση του παρόντος και του μέλλοντος των νέων γιατρών.

Ζητάμε επίσης να πάρουν σαφή θέση για:

 

          Συγκεκριμένα μέτρα αναβάθμισης του ΕΣΥ

          Σωστή οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ

          Επαρκή χρηματοδότηση ποιοτικού και αποτελεσματικού προγράμματος εφημεριών και των συνολικών τεκμηριωμένων αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών υγείας

          Προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, εργαστηριακού προσωπικού στα Τμήματα και Κλινικές του ΕΣΥ που έχουν μεγάλες ανάγκες και ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία – Κ.Υ της περιφέρειας και των νησιών

          Σεβασμό της Κλαδικής Σύμβασης των νοσοκομειακών γιατρών και του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου

          Απρόσκοπτη πρόσβαση στο ΕΣΥ, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην ΔΩΡΕΑΝ υγειονομική κάλυψη των ανέργων, των φτωχών, των ανασφάλιστων με χαμηλά εισοδήματα, των μεταναστών, των ιερόδουλων με AIDS, των χρονίως πασχόντων, των ειδικών κατηγοριών ασθενών με νεοπλασίες.

 

Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα ενιαίο, καθολικό, απαλλαγμένο από επιχειρηματικές – ιδιοτελείς – εμπορευματικές σχέσεις, ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ με επαρκή χρηματοδότηση.

 

Ενέργειες

 

Α.– Η ΟΕΝΓΕ θα επιδιώξει το αμέσως προσεχές διάστημα συναντήσεις:

  1. 1.        με τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας και τους πολιτικούς αρχηγούς
  2. 2.        με τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο την εξόφληση των Νοσοκομείων για νοσήλεια

 

Β.- Θα αποστείλει επιστολή στους Διοικητές όλων των ΥΠΕ, ζητώντας να προχωρήσουν σε επιχορήγηση των Νοσοκομείων ευθύνης τους, προκειμένου να εξοφλήσουν στο ακέραιο τις δεδουλευμένες εφημερίες από την αρχή του έτους.

 

Γ.- Θα καταθέσει από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για παράνομη παρακράτηση μισθών και έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω της περικοπής προγραμμάτων εφημέρευσης. Την ίδια διαδικασία θα κινήσει και σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων  Νοσοκομείων της χώρας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ                                               ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *