Η φροντίδα των δένδρων

 

Καθώς προχωρά για τα καλά  η άνοιξη είναι ευκαιρία  να εξετάσουμε όσα  οι καταγγελίες πολιτών φέρνουν στην επιφάνεια, αλλά και οι ίδιοι διαπιστώνουμε,  για το βάρβαρο κλάδεμα που υφίστανται αστικές και μη δενδροστοιχίες, καθώς και μεμονωμένα δένδρα από τις ειδικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, αν οι λεύκες και οι ευκάλυπτοι δεινοπαθούν κάθε χρόνο από τα αλυσοπρίονα των συνεργείων που αναλαμβάνουν τον καθαρισμό και την υποτιθέμενη ελάφρυνσή τους από κουρασμένα και ξερά κλαδιά, ενώ αυτό δεν  συμβαίνει με τα πάρκα, όπου η παρέμβαση της δασικής υπηρεσίας σώζει πολλά από την καταστροφή.

Είναι πολλές οι διαμαρτυρίες πολιτών, που έκπληκτοι βλέπουν  παλιά και ωραία δέντρα βάναυσα κουτσουρεμένα από συνεργεία που δεν πείθουν πως γνωρίζουν τι κάνουν. Οι λεύκες, ιδιαίτερα,  στο Αστρος, στο Παράλιο Αστρος αλλά και στην πόλη μας, δίπλα στη μάντρα του σταδίου παλιότερα, έμειναν κούτσουρα χωρίς να υπάρχει επαρκής δικαιολόγηση, ενώ και πολλά άλλα δέντρα σε διάφορα σημεία πόλεων και κωμοπόλεων  του νομού μας  δεινοπαθούν. Είναι αδικαιολόγητη και βάρβαρη  η ολοκληρωτική αφαίρεση των κλαδιών από ένα δένδρο, η ανάπτυξη του οποίου απαιτεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το ζήτημα της αισθητικής όσο και της καλής υγείας των δένδρων, που χαρίζουν στους αστούς οξυγόνο και πολιτισμένο περιβάλλον, ουδέποτε ήταν κύριο μέλημα των δημοτικών αρχών. Όχι βεβαίως επειδή λείπουν καλοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά γιατί ο ένας ή οι δύο δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ένα σωστό πρόγραμμα κλαδέματος που προϋποθέτει γνώση της περιοχής, δρόμο δρόμο και διάθεση εφαρμογής ειδικής φροντίδας ακόμη και για μεμονωμένα δένδρα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σύσταση στους κλαδούχους του δήμου, στους οποίους ανατίθεται το σπορ του κλαδέματος ελαφρά τη καρδία, για το ποια κλαδιά και πως θα τα κλαδέψουν. Η μακροζωία μιας δενδροστοιχίας περνά μέσα από την περιποίηση, το πότισμα, την ανανέωση και τον εμπλουτισμό. Στοιχεία που απαιτούν επιστήμονες του είδους και όχι απλούς χειριστές μηχανημάτων κοπής δέντρων.

Από τον Μάιο ώς τον Οκτώβριο, οι δενδροστοιχίες της πόλης  και τα πάρκα της θα μπορούσαν να είναι ένα αξιοθέατο της Τρίπολης. Για να τις απολαμβάνουμε, όμως, προηγούνται η γνώση και η φροντίδα.

 

 

Εγκρίσεις

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας εγκρίθηκε με σημαντική πλειοψηφία η αίτηση για τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου στη Κορινθία, ενώ αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση ανάλογη αίτηση έγκρισης των τροποποιημένων όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας υποδοχής και αξιοποίησης ιατρικών αποβλήτων, σε εργοστάσιο της Βιομηχανικής Περιοχής Τριπόλεως, προκειμένου να προσκομισθούν και ελεγχθούν τα απαραίτητα έγγραφα και οι τεχνικές μελέτες του έργου.

Φοιτητικές εκλογές

Νέα διοικητικά συμβούλια στους συλλόγους των σχολών τους εκλέγουν σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας. Την ψήφο των φοιτητών στις σχολές του Πανεπιστημίου διεκδικούν οι: ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΠΣΚ και άλλες σπουδαστικές παρατάξεις. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις, το κλίμα στο Πανεπιστήμιο είναι υποτονικό. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αναμένουν μεγάλη αποχή. Αυτοί που περιμένουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους είναι οι εκπρόσωποι των Αριστερών Κινήσεων, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της ανόδου του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Ορισμένοι εξ αυτών επισημαίνουν ότι μπορεί το κλίμα να φαίνεται υποτονικό, θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η ψήφος των φοιτητών θα επηρεαστεί από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ανατραπούν οι «ισορροπίες» των παρατάξεων μέσα στις σχολές.

Ναός Ευαγγελίστριας

Καλά, τόσο δύσκολο είναι να βρεθεί τρόπος επαναλειτουργίας, σε μόνιμη βάση,  του ναού της Ευαγγελίστριας μεταξύ Μητρόπολης και Νοσοκομείου; Τόσο δύσκολο είναι, βάσει του καταστατικού του νοσοκομείου, να ορισθεί εκκλησιαστικό  συμβούλιο και ιερέας για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ναού; Αυτά τα πηγαινέλα μεταξύ νοσοκομείου και Μητρόπολης για το άνοιγμα του ναού μια φορά στις τόσες, δεν τιμά κανένα. Ούτε ανατολικό ζήτημα να ήταν…

Παρόλα αυτά συμφωνήθηκε μεταξύ του Μητροπολίτη κ. Αλεξάνδρου και της Διοικήτριας κ. Ελένης Σιουρούνη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14.05.2012, να  ανοίξει ο Ναός σήμερα το απόγευμα  για τον εσπερινό και αύριο το πρωί για τη θεία λειτουργία,   ημέρα  εορτασμού του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως.

Κιγκλιδώματα

Την διαβεβαίωση, για άλλη μια φορά, ότι θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα στον πεζόδρομο της οδού Δεληγιάννη, για την εύρυθμη λειτουργία του, έδωσε ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και με αφορμή τα όσα διημήφθησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόβλημα των πεζόδρομων της πόλης.  Επίσης υπενθύμισε ότι η οδός εθνικής Αντίστασης έχει κλείσει ο και είναι πλέον πεζόδρομος, γι αυτό και απαγορεύεται η κυκλοφορία ή η στάθμευση αυτοκινήτων, κάτι που επισύρει ποινές, όπως αφαίρεση των  πινακίδων από τη δημοτική αστυνομία.

Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα

Στα πλαίσια του προγράμματος δράσης «Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα»  που υλοποιεί ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με τους Δήμους Χαϊδαρίου, Λαμίας, Αν. Μάνης, Ξάνθης και  Πύλου Νέστορος και με την καλλιτεχνική υποστήριξη του Θεάτρου Τσέπης Πολυχώρος Σεμιναρίων

«Μικρό Πολυτεχνείο» , η κ. Μάνια Μαράτου θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση  «Μύθο, μύθοι, παραμύθι, το κουκί και το ρεβίθι» σήμερα  Πέμπτη 17-05-2012 και  ώρα  7-9 μμ. στον πεζόδρομο Εθνάρχου Μακαρίου  «Σκάκι» . Σε περίπτωση άστατων καιρικών συνθηκών η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο  του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης.

Τατούλης – Δήμας

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, είχε ο νεοεκλεγείς βουλευτής της ΝΔ στην Κορινθία Χρήστος Δήμας. Η συνάντηση έγινε στην έδρα της περιφέρειας, στην Τρίπολη. Ο Χρήστος Δήμας εξέφρασε στον Τατούλη την ανάγκη να διεκδικήσει ακόμη πιο δυναμικά η Διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου τον νομό Αχαίας και τον νομό Ηλείας.

Παράλληλα, συζήτησαν την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αυξήσει την απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ για να μπορέσει να βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοράς στην Πελοπόννησο. Τέλος συζήτησαν τα έργα τα οποία προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου τόσο στους οδικούς άξονες (Νεμέα-Κιάτο, Κορίνθου-Επιδάυρου κλπ) όσο και αυτά των γενικότερων υποδομών (Φράγμα Ασωπού, Αγορά Λεχαίου, Βιολογικοί καθαρισμοί, διάβρωση ακτών κλπ). H συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών του νέου βουλευτή με φορείς και ανθρώπους τόσο του Νομού του της Κορινθίας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας Πελοποννήσου Πηγή: isthmos.gr

Χαμογελάτε

Ο ανθρωπάκος κοιμάται εξαντλημένος από την καθημερινή δουλειά (ελέω ΔΝΤ).
Ξαφνικά τον ξυπνάει ένας θόρυβος. Ανάβει το φως και βλέπει έναν διαρρήκτη.
-Τι κάνεις εσύ εδώ; ρωτάει.
-Ψάχνω για λεφτά, απαντάει ο διαρρήκτης.
-Περίμενε να ντυθώ, απαντάει ο ανθρωπάκος, για να ψάξουμε μαζί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *