Στη δικαιοσύνη η αυθαιρεσία των πεζόδρομων

 

Η προσφυγή   του διαγραφέντος από τη δημοτική πλειοψηφία συμβούλου κ. Σαμαρντζή την εισαγγελική αρχή για την επιβολή του νόμου και της τάξης στην αυθαιρεσία των καταστηματαρχών του πεζόδρομου και όχι μόνο, μετά και την καταστροφή που υπέστη γνωστή επιχείρηση της περιοχής του Κέντρου από πυρκαγιά, επαναφέρει επί τάπητος το πρόβλημα της νομιμότητας στον παραπάνω χώρο. Μιας νομιμότητας –  κουρελόχαρτο στα χέρια των υπευθύνων του δήμου, οι οποίοι κλήθηκαν ευθύς εξ αρχής να την υπερασπίσουν, χωρίς να επιδείξουν το ελάχιστο ενδιαφέρον αν και προηγουμένως την είχαν υπερψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο.

Δυστυχώς  το πολιτικό προσωπικό του δήμου δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα ελάχιστης βούλησης και αποφασιστικότητας στη επιβολή του νόμου και της τάξης, χωρίς παρεκκλίσεις.  Όλα ρίπτονται στο καλάθι των αχρήστων με μεγαλύτερη κάθε φορά ευκολία, ενεργοποιώντας  έτσι μια θρασύτητα, επιθετικότητα  και απάθεια για το δήμο. Η ανυπακοή έχει ριζώσει  και  αποδίδει  ήδη καρπούς καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι επιχειρηματίες ακολουθούν το παράδειγμα των «ανυπάκουων» συναδέλφων τους.

Το ότι ουδείς  της πλειοψηφίας, πλην του αντιδημάρχου κ. Καρλή,   έχει βρει το θάρρος να   βγει ανοικτά- που σημαίνει συγκεκριμένα αλλά και με προσωπική ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί- να καταδικάσει  όλα αυτά και να ζητήσει την εφαρμογή του νόμου,  οφείλεται στο ότι έχει επικρατήσει ένας δικαιολογητικός πολιτικός λόγος (κάτι σαν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) στο πλαίσιο του οποίου έννοιες όπως εφαρμογή του νόμου ακούγονται ως ανέκδοτο.  Δεν είναι μόνο δικαιϊκό το πρόταγμα, αλλά και αισθητικό και ηθικό. Γι αυτό και η  απόφαση του κ. Σαμαρντζή να προσφύγει στη δικαιοσύνη, θέτοντας ζήτημα διακινδύνευσης  δημόσιας υγείας και ασφάλειας,  πέραν του ότι  ανοίγει δρόμους τιμωρίας των ενόχων φέρνει και μια αλλαγή παραδείγματος, ένα φρέσκο αέρα στο δημόσιον πράγμα, διαψεύδοντας την εικόνα που ως τώρα επικρατούσε στην κοινή συνείδηση πως η πολιτική δεν είναι παρά μια διαρκής εκστρατεία για την κατάκτηση και λαφυραγώγηση της εξουσίας και πέραν αυτού ουδέν.

Μακάρι η κίνηση αυτή να φέρει αποτέλεσμα.

 

 

Στο εισαγγελέα

Υλοποίησε την πρόθεσή  του, που γνωστοποίησε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής,  ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Σαμαρντζής και χθες Δευτέρα κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών έκθεση – αναφορά, στην οποία εκθέτει προβλήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας που παρατηρούνται στους πεζόδρομους της Τρίπολης και τα οποία, παρότι έχει θέσει κατ επανάληψη στα αρμόδια όργανα του Δήμου ως Δημοτικός σύμβουλος και ως Ιατρός, έως σήμερα, όπως τονίζει, είναι  χωρίς  ουσιαστική και άμεση λύση. Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαρτζής αναφέρει ότι: «πρόσφατα στην πόλη της Τρίπολης και όχι για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το τραγικό φαινόμενο της αδυναμίας διέλευσης οχήματος άμεσης βοήθειας (ασθενοφόρο) επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως ,το οποίο είχε κληθεί να αντιμετωπίσει επείγον ιατρικό περιστατικό, λόγω της παράνομης στάθμευσης οχημάτων. Αντίστοιχος κίνδυνος υφίσταται και επί άλλων πεζοδρόμων της πόλης, π.χ του πεζοδρόμου της οδού Δεληγιάννη και των  πεζόδρομων  της Πλατείας Πετρινού, λόγω της σχεδόν ολοκληρωτικής κατάληψης αυτών εκ τραπεζοκαθισμάτων των παρακείμενων καφετεριών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να έχει πρόσβαση ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα στα σημεία αυτά».

Με  την έκθεση αυτή ζητά  από τον εισαγγελέα την εξέταση των προβλημάτων ως : «ο καθ ύλην αρμόδιος για την προστασία τόσο των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και του υπέρτατου εξ αυτών δηλαδή της Δημόσιας Υγείας»…

Μονή Αρτοκωστάς

Σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα έγινε την Κυριακή 15 Μαΐου 2012,  η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της αδελφότητας που εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί στο μοναστήρι της Αρτοκωστάς, από το Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ.κ. Πολύκαρπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο νέος Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ ήταν  αυτός που πριν λίγο χρόνο  με τη συνοδεία του άνοιξε και  πάλι τις πύλες της Μονής, μετά το φρικιαστικό έγκλημα και τον μαρτυρικό θάνατο των δυο τελευταίων Μοναχών, της Ηγουμένης Μακρίνας και της αδελφής της Μονής Μακαρίας, όταν λειτουργούσε ως γυναικεία Μονή.

Η νέα αδελφότητα είναι αυτή που επανέφερε και ανέδειξε, εκ νέου τη Μονή Αρτοκωστάς σε φιλόξενο χώρο της Κυνουρίας.

Αφιέρωμα στο Ζαμπέτα

Σεργιάνι στο λαϊκό τραγούδι και στον κατ εξοχή εκπρόσωπο του ζεϊμπέκικου, τον αξέχαστο Γιώργο Ζαμπέτα, περιελάμβανε το αφιέρωμα της μουσικής εκδήλωσης του  Γυμνασίου Αστρους  το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο  Ίδρυμα Ζαφείρη. Κόσμος πολύς πλημύρισε την αίθουσα και τραγούδια όπως «Ο Αράπης», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Αλήτης» κ.λ.π, ξεσήκωσαν το κοινό που συμμετείχε ενεργά και απόλαυσε τα εξαιρετικά χορευτικά που τα συνόδευαν.

Τη εκδήλωση, επιμελήθηκε η πολιτιστική ομάδα 2012 του σχολείου, σε συνεργασία με τον “Θυρεάτη” ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του εκπαιδευτικού κ. Β. Μπούζιου, όπως και των μουσικών Ν. Διαμαντόπουλου (κιθάρα – τραγούδι), Γρ. Παπαντώνη (πιάνο – τραγούδι), Στ. Μπούζιου (ακορντεόν – τραγούδι), Πολυτίμης Τόλη (τραγούδι), Π. Κατρανίτσα (μπουζούκι).

Αναζητούνται οικόπεδα

Και αυτήν την εβδομάδα  θα περιμένει ο Δήμος Τρίπολης τις  προσφορές για χώρους ανοιχτούς ή κλειστούς, όπου θα μπορεί  να λειτουργήσει η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, με την εγκατάσταση του δεματοποιητή, κομποστοποίησης κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στο δημαρχείο  τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου και τίτλους  ιδιοκτησίας ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα μίσθωσης, σύμφωνα με τα κριτήρια χωροθέτησης που έχουν τεθεί από το  Δήμο Τρίπολης.

Οι  προσφορές θα συγκεντρωθούν και η επιλογή θα γίνει από κοινού από εκπρόσωπο  του Δήμου, της Περιφέρειας, των τοπικών κοινοτήτων και του ΤΕΙ Κρήτης.

Ποιοι προσέφεραν

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσαφάνα, είχαν προταθεί  4-5 κλειστοί χώροι, για το σκοπό αυτό, όπως  του κ. Πατρινέλλη Ιωάννη  στη ΒΙΠΕ, του κ. Σβώλου που την απέσυρε, του κ. Λιαρόπουλου διπλά στο κτίριο της επιχείρησής του, του κ. Σωτηρόπουλου Ιωάννη στην Αγία Τριάδα κι ενός Πολωνού, πίσω από του Λιαρόπουλου, στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Λαχανόκηπος

Σήμερα Τετάρτη, 16 Μαΐου στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η κλήρωση για τη διανομή των αγροτεμαχίων  του λαχανόκηπου με παράλληλη ενημέρωση  για τρόπο  λειτουργίας  του.

Προς τούτο  ο δήμος καλεί όλους τους δημότες που ενδιαφέρονται και έχουν καταθέσει αιτήσεις να προσέλθουν στο χώρο για την κλήρωση. Αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν η κλήρωση για τα αγροτεμάχια θα γίνει την ίδια μέρα και ώρα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Ο δημοτικός λαχανόκηπος εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα παραδοθεί έτοιμος προς χρήση μέχρι τις 20 Μαΐου.

Χαμογελάτε

Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει κάποιον που τον κακολογούσε. Ο Φίλιππος απάντησε: – Δεν είστε καλά!! Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ’ άλλα μέρη;

Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο  φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι  ακόμα και να με μαστιγώνουν»

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

One thought to “Στη δικαιοσύνη η αυθαιρεσία των πεζόδρομων”

  1. Ποσους αιωνες δεν ακουγεται , σ’αυτη τη χωρα , οτι ενας και μοναδικος νομος πρεπει να ψηφιστει .
    Ο νομος που να υποχρεωνει να τηρουνται ολοι οι υπολοιποι !!!
    Να το μυστικο της αποτυχιας μας ως Εθνος.
    Δεν φταινε ουτε οι ”κουτοφραγκοι”,ουτε οι τροϊκανοι , ουτε οι εξωγηινοι για το χαλι στο οποιο περιηλθαμε.
    Φταιει το ξεροκεφαλο μας που δεν θελει να χωρεσει οτι το συμφερον των πολλων πρεπει να υπερισχυει του ατομικου !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *