HealthConsumerPowerhouse(HCP): Παρά την κρίση, η Ελλάδα «ανεβαίνει» στην ευρωπαϊκή κατάταξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης

Παρά την κρίση, η Ελλάδα «ανεβαίνει» στην ευρωπαϊκή κατάταξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης

Βρυξέλλες, 15 Μαΐου 2012

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη, 15 Απριλίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στισ Βρυξέλλες από το Health Consumer Powerhouse (HCP) παραδόξως, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στη σημερινή παρουσίαση του ευρωπαϊκού πίνακα κατάταξης καταναλωτών υπηρεσιών υγείας (EuroHealthConsumerIndexή EHCI) για το 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της συγκριτικής ανάλυσης, η Ολλανδία συγκέντρωσε 872 βαθμούς από ένα δυνητικό σύνολο 1000 βαθμών και ακολουθούν η Δανία (822), η Ισλανδία (799), το Λουξεμβούργο (791) και το Βέλγιο (783). Η Ελλάδα ανταμείφθηκε με 617 βαθμούς, ανεβαίνοντας από την 24η (2009) στην 22η θέση και συναγωνίζεται πλέον με την Ιταλία και την Κύπρο. Ο πίνακας EHCI δημοσιοποιείται από το 2005 από τον οργανισμό και «εργαστήριο ιδεών» HealthConsumerPowerhouse(HCP) που εδρεύει στη Σουηδία. Η διακρατική αυτή αξιολόγηση γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία 7 χρόνια.

Τι κρύβεται πίσω από τα κάπως απρόσμενα αποτελέσματα της Ελλάδας;

– «Η Ελλάδα φαίνεται να έχει σημειώσει κάποια βελτίωση στους χρόνους αναμονής και την πρόσβαση στα φάρμακα», λέει ο Δρ Arne Björnberg, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων (COO) του οργανισμού HCP και επικεφαλής της ομάδας EHCI. Ωστόσο, δεδομένου ότι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιατρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το σύστημα θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο φιλικό και προσιτό απέναντι στους ασθενείς.

– Στην Ελλάδα λειτουργεί ένα εντυπωσιακά άνισο και κακό δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εφάμιλλο με αυτό της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Φοβούμαστε ότι η οικονομική κρίση θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια με περισσότερα «μαύρα» χρήματα προς τον ιατρό και ακόμα πιο ισχνά δικαιώματα για τους ασθενείς», υπαινίχθηκε ο Δρ Björnberg.

Γενική βελτίωση – με προειδοποιητικές ενδείξεις
Ο πίνακας EHCI αντανακλά μια συνεχή βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, με καλύτερα αποτελέσματα θεραπευτικών αγωγών και συνολικές συνθήκες. Τα σήματα συναγερμού σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής ύφεσης συνεχίζουν να φαντάζουν κάπως υπερβολικά. Επί δεκαετίες, οι επαγγελματίες από τον κλάδο της υγείας μιλούσαν για περικοπές στον προϋπολογισμό και απώλεια της ποιότητας, όταν στην πραγματικότητα η ανάπτυξη αποτελούσε μια ορθότερη λύση. Ωστόσο, ο πίνακας υποδεικνύει τρεις ξεχωριστούς τομείς που αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως επακόλουθο της κρίσης:

– Τάσεις μεγαλύτερης αναμονής για ακριβές χειρουργικές επεμβάσεις μεταξύ των χωρών που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική ύφεση

– Αύξηση των δαπανών που επιβαρύνουν τον ίδιο τον ασθενή για ένα φάσμα θεραπευτικών αγωγών

– Απουσία βελτίωσης ή ακόμα και υποβάθμιση της πρόσβασης σε νέα είδη φαρμάκων.

Ανεξάρτητα από την οικονομία, η Ευρώπη συνεχίζει να πλήττεται από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο πίνακας EHCI ορίζει κάθε δεύτερη χώρα μεταξύ των 34 υπό αξιολόγηση χωρών σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για τον κίνδυνο λοιμώξεων.

«Μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για απαγόρευση των πωλήσεων αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή θα μείωνε το συγκεκριμένο νούμερο», ισχυρίζεται ο κ. Johan Hjertqvist, ιδρυτής και πρόεδρος του HCP. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε περισσότερο στην ασφάλεια των ασθενών απ’ ό,τι οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις!

 

Σχετικά με τον πίνακα κατάταξης
Ο πίνακας κατάταξης EHCI αποτελεί πλέον ένα πρότυπο αξιολόγησης για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη. Η έκδοση του 2012 κατατάσσει 34 εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης χωρών της Ευρώπης με βάση 42 δείκτες, οι οποίοι καλύπτουν πέντε τομείς με κρίσιμη σημασία για τον καταναλωτή υπηρεσιών υγείας: δικαιώματα και πληροφόρηση ασθενών, χρόνοι αναμονής για θεραπεία, αποτελέσματα θεραπευτικών αγωγών, πρόληψη/εύρος και διαθεσιμότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και φάρμακα. Ο πίνακας καταρτίζεται με βάση δημόσια στατιστικά στοιχεία, δημοσκοπήσεις ασθενών και ανεξάρτητες έρευνες που διεξάγει ο δημιουργός, ο οργανισμός και «εργαστήριο ιδεών» HealthConsumerPowerhouseπου εδρεύει στη Σουηδία.

Ο πίνακας EHCI για το 2012 υποστηρίχτηκε με μη δεσμευτικές δωρεές από την EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανίας), την Pfizer Inc, τη Novartis SAκαι τη Medicover SA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *