Επιστροφή του κράτους;

 

Αρκετές μέρες πριν τις εκλογές η Τρίπολη και άλλες επαρχιακές πόλεις είχαν βρεθεί αρκετά υψηλά στην ατζέντα της επίσημης πολιτείας, όσον αφορά τη δημόσια ασφάλεια,  με την ενίσχυση των εποχούμενων περιπολιών των αστυνομικών, κυρίως της ομάδας ΔΙΑΣ. Τούτο  για προληπτικούς λόγους και  εξ αιτίας των σοβαρών επεισοδίων  που συμβαίνουν   από λαθρομετανάστες,  με συνέπεια την δημοσκοπική άνοδο των ακροδεξιών στοιχείων, κάτι που επιβεβαιώθηκε στις τελευταίες εκλογές.

Γεγονός είναι πως η δραστηριοποίηση αυτή του υπουργείου έσχε σημαντική επίδραση στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Γι αυτό και όσοι  γνωρίζουν την πραγματικότητα του κέντρου αναγνωρίζουν ότι «κάτι αρχίζει και αλλάζει» τον τελευταίο μήνα. Πολλοί σπεύδουν να αποδώσουν αυτή  τη δυναμική επιστροφή του κράτους και της αστυνομίας σε εκλογικές σκοπιμότητες, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των όσων υλοποιούνται σήμερα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς, φυσικά, κανείς να εντοπίζει αποκλειστικά στη λαθρομετανάστευση τη μητέρα όλων των κακών.

Η απόφαση να διαχειριστεί η Πολιτεία ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν αποκλείεται να αποδειχθεί κομβικής σημασίας, καθώς η Τρίπολη δείχνει να βρίσκεται μέσα στο κύμα  που είτε θα την σπρώξει ακόμα πιο πίσω ή, αντίθετα, θα την εκτινάξει προς τα εμπρός. Πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Με την έννοια ότι από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δείχνει έστω και την τελευταία στιγμή ίχνη στοιχειώδους σοβαρότητας σε σχέση με τη διαχείριση πολύ σοβαρών θεμάτων που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουμε στην καταστροφική απάθεια που οδήγησε άλλες πόλεις στο χάος και την αναρχία. Για πρώτη φορά εκπέμπονται σήματα οργανωμένης δράσης και αποφασιστικότητας. Και θα  είναι άσχημο για την Τρίπολη αν η προσπάθεια που άρχισε και οφείλεται αποκλειστικά στην επιμονή ενός συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου, όταν αυτό αποχωρήσει, να επιστρέψουμε «στα παλιά».

Τελικά, θέλουμε να αισιοδοξούμε, ακόμη. Όμως αυτή η αισιοδοξία δεν είναι  από μόνη της αρκετή. και  η ανασφάλεια και η  πολιτική αβεβαιότητα στην οποία έχουμε περιέλθει, ελάχιστες μέρες μετά τις εκλογές, δεν είναι καλός οιωνός για την συνέχιση και επιβίωση αυτής της ασφάλειας επί μακρόν. Ελπίζουμε πως σύντομα θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και όλα θα επανέλθουν σε ρυθμούς ομαλότητας.

 

 

Νέοι φοιτητές

Περισσότεροι φοιτητές θα εισαχθούν φέτος στο πρώτο έτος των Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας, για το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013. Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Παιδείας στις Σχολές του Πανεπιστημίου θα εισαχθούν 1.060 νέοι φοιτητές (100 περισσότεροι από πέρυσι) και στο ΤΕΙ 910 (80 περισσότεροι από πέρυσι). Έτσι ο αριθμός των εισαγομένων ανά σχολή είναι:  Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών 100 Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών 90 Θεατρικών Σπουδών 90 Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών 120 Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής 120
Νοσηλευτικής 120 Οικονομικών Επιστημών 130 Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού 100 Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων 90 Φιλολογίας 100

Μίσθωση ακινήτου

Εγκρίθηκε αρμοδίως το αποτέλεσμα δημόσιου μειοδοτικού  για την μίσθωση του ακινήτου ιδιοκτησίας Π. Λυκόγιαννη, (4ων και 5 όροφων αυτού), συνολικού εμβαδού 700m2 περίπου, στην Τρίπολη για την στέγαση Υπηρεσιών του Ψ.Ν. Τρίπολης, αντί ετησίου μισθώματος εξήντα τεσσάρων χιλιάδων (64.000,00) €, για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, και με απαγόρευση οποιασδήποτε αναπροσαρμογής του μισθώματος έως τις 30/06/2013. Ειδικότερα, η μίσθωση κτιρίου θα γίνει για τη στέγαση  α) του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και των Υπηρεσιών του β) του Συμβουλευτικού Σταθμού γ) του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου δ) της Κινητής Μονάδας του Νοσοκομείου.
Ανοικτά οινοποιεία

Για ένα Σαββατοκύριακο τα οινοποιεία της χώρας θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό. Με εκπλήξεις για τους επισκέπτες όπως δοκιμές, διαγωνισμούς και βέβαια προσφορές σε διάφορα προϊόντα.  Οι «Ανοιχτές πόρτες», η ευρωπαϊκή γιορτή των οινοποιών κάνει στάση και στη χώρα μας, από την Κρήτη ώς τη βόρεια Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο, 12 και 13 Μαΐου. Είναι μια ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να δει από κοντά τις εξελίξεις σε σχέση με ένα προϊόν που έχει ιστορία χιλιάδων ετών, στη χώρα μας και παγκοσμίως, και που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει στον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες καταναλωτές.

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

Την ερχόμενη Δευτέρα  14 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ και στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Πολιτικές εξελίξεις και με  πρόταση πέντε σημείων που αφορούν: Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου. Στην ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις. Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η  καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Στο δημόσιο έλεγχο του  τραπεζικού συστήματος Στη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, και να δημιουργήσει μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Αγρυπνία

Η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας θα τελέσει αγρυπνία, το Σάββατο 19η Μαΐου, από τις 9 το βράδυ,  στον Μητροπολιτικό ναό του  Αγίου Βασιλείου, με την έναρξη των εξετάσεων όλων των  βαθμίδων της εκπαίδευσης, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Πανεπιστημίων. Προς τούτο καλεί όλους, εκπαιδευτικούς,  γονείς των  μαθητών και κυρίως τη  μαθητιώσα και  σπουδάζουσα νεολαία σε κοινή προσευχή  υπέρ της προόδου των  νέων μας.
Η Πύλος

Κέντρο επιστημών και έρευνας φιλοδοξούν να κάνουν την Πύλο ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος» και το Ινστιτούτο «Νέστωρ». Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» Νίκος Κανελλόπουλος και ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Νέστωρ» Γιώργος Σαββίδης. Σύμφωνα με τον πρύτανη, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τη συνεργασία του Δήμου και του «Δημόκριτου», έχει στόχο να δημιουργήσει Εργαστήριο Ενάλιας Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας. Στα σχέδια του «Δημόκριτου είναι η λειτουργία κέντρου εκπαίδευσης στην περιοχή.

Χαμογελάτε

Λέει η πρώτη ξανθιά στην δεύτερη: Εγώ θα πάω στο φεγγάρι..
Λέει η δεύτερη: Και εγώ θα πάω στον ήλιο.
Λέει η πρώτη: Helloo, ο ήλιος καίει.
Και απαντάει η δεύτερη: – “Helloo, Θα πάω βράδυ!!!

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *