Δικαστικός «πόλεμος» μεταξύ ΙΣΑ και υπ. Μεταφορών

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση και αγωγή, προσφεύγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τα ποσά τα οποία παρακρατούνται από τις οφθαλμολογικές και παθολογικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών.

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου θεωρούν, μάλιστα, τη συγκεκριμένη «συμπεριφορά» του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παράνομη, ανάρμοστη και ανεύθυνη.

Τους έπιασαν εξ’ απήνης

Με τον –μέχρι πρότινος- ισχύοντα νόμο, οποιοσδήποτε έδινε εξετάσεις για  δίπλωμα οδήγησης, υποχρεούνταν να εξεταστεί από οφθαλμίατρο και παθολόγο, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του.

Για να πραγματοποιηθεί συγκεκριμένη διαδικασία έπρεπε να παραλάβει δύο παράβολα αξίας 20 ευρώ και να προσκομίσει τα παραστατικά αυτών, στο συμβεβλημένο ιατρό, ο οποίος, εν συνεχεία, πραγματοποιούσε την εξέταση.

Ακολούθως, ο γιατρός κατέθετε τα παραστατικά και ανέμενε (αρκετούς μήνες) να εισπράξει τα 20 ευρώ ως αμοιβή για την εξέταση.

Όλα αυτά όμως μέχρι σήμερα. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μέχρι τις αρχές του έτους.

Η απόφαση είναι αυθαίρετη

Την 1η Ιανουαρίου 2012 τα μέλη του ΙΣΑ διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που θα εισέπρατταν για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών θα ανέρχονταν σε 10 ευρώ.

Βάσει όσων καταγγέλλουν, το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να τους προειδοποιήσει ή έστω να εκδώσει κάποια ανακοίνωση, έδωσε εντολή στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, να επιστρέφει από τις αρχές του χρόνου στους γιατρούς το ήμισυ του ποσού που δικαιούνταν.

 Που καταλήγουν τα χρήματα

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι παρόλο που ο Ιατρικός Σύλλογος έχει στείλει επανειλημμένως επιστολές προς τους αρμοδίους φορείς προκειμένου να διευκρινιστεί ο λόγος της αιφνίδιας και χωρίς προειδοποίησης περικοπής το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το υπουργείο  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τηρούν «σιγή ιχθύος», αποφεύγοντας να απαντήσουν.

Το αποτέλεσμα ήταν η απόφαση προσφυγής στη Δικαιοσύνη προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παρανόμως –όπως τα χαρακτηρίζει- παρακρατηθέντα χρήματα των μελών του.

Τι λέει ο πρόεδρος του συλλόγου

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση απαράδεκτη, υποστηρίζοντας ότι η αιφνίδια παρακράτηση των 10 ευρώ θα πρέπει να διευκρινιστεί από τους αρμόδιους φορείς.

«Δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε από το υπουργείο Οικονομικών, ούτε από το υπουργείο Μεταφορών. Θα προσφύγουμε με μηνυτήρια αναφορά και αγωγή κατά του Δημοσίου για να προασπίσουμε τα μέλη μας καθώς και τους υποψήφιους οδηγούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://www.zougla.gr/greece/article/prosfigi-isa-sti-dikeosini-gia-ta-xamena-esoda-apo-tis-eksetasis-odigisis

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *