Όχι άλλη πλατεία Ομονοίας

 

Είναι αλήθεια πως η ιδέα που έχουμε για κάθε πόλη συμπυκνώνεται στα ιστορικά μνημεία και τις πλατείες της. Και πως, πάντα, όταν μιλάμε για τις πόλεις τις ταυτίζουμε  με τις πλατείες τους. Όπως πχ τη Μόσχα με την Κόκκινη πλατεία, την Αθήνα με την Ομόνοια,  τη  Βενετία με την πλατεία του Αγίου Μάρκου κλπ.

Από μόνες τους οι πλατείες  ενεργοποιούν τις ιστορικές και συλλογικές μνήμες, συμπυκνώνουν την ομορφιά της πόλης, τον αρχιτεκτονικό πλούτο και τις αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις που παρατηρούνται στην πόλη  κατά τις διάφορες εποχές, αφού αυτές παραμένουν εκεί και καταγράφουν τις επιδράσεις και επεμβάσεις του ανθρώπου. Και από την άποψη αυτή οι Δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να τις σέβονται.  Να σέβονται την κληρονομιά που έχουν. Να σέβονται τη μορφή τους και με πολύ σεβασμό, να αποδίδουν εάν απαιτούνται επεμβάσεις , την εικόνα που τους αρμόζει.

Η πλατεία Πετρινού της πόλης μας  σηματοδοτεί γενεές που έζησαν με πολλούς τρόπους, πλατεία νεανική-πλατεία συγκέντρωσης και αναμονής μαθητόκοσμου για τα αστικά λεωφορεία, καθημερινό πέρασμα για τους κατοίκους της πόλης. Είναι και πλατεία συγκέντρωσης πληθυσμού από τα χωριά του νομού με τον ερχομό τους στην πόλη. Είναι και η πλατεία με το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, που μέχρι να εγκαταλειφθεί αποτελούσε κομβικό σημείο πολιτισμού και αναψυχής, είναι και πλατεία κοινωνικών-πολιτικών συζητήσεων και συγκεντρώσεων.

Σήμερα οι πολίτες είναι μάρτυρες της τσιμεντοποίησης του χώρου, της καταστροφής τού, έστω και αναιμικού,  πράσινου και πρόσθεσης ενός νέου θερμοκηπίου στην πόλη. Τελευταία, χαριστική βολή, η απομάκρυνση των δύο εξαίσιας ομορφιάς φοινίκων, μπροστά από το Μαλλιαροπούλειο, παρά την δεδηλωμένη υπόσχεση των αρμοδίων του δήμου για την εκεί  παραμονή τους.  Φαίνεται πως όλα θυσιάζονται  στο βωμό των συμφερόντων των ιδιωτών, για να απλώσουν  τα τραπεζοκαθίσματά τους.  Δεν τους έφθανε ο πεζόδρομος, θέλουν κι άλλο τσιμέντο με καφετέριες. Το πράσινο –η ιστορία- ο δημόσιος χώρος μεταφέρονται στην οικονομία της αγοράς.

Γι αυτό, έστω και στο παρά ένα, είναι επιτακτική ανάγκη, να αναθεωρηθούν κάποιοι σχεδιασμοί και να αυξηθεί το πράσινο.  Οι κάτοικοι της περιοχής και όλης της πόλης, που με τον οιανδήποτε τρόπο συνδέθηκαν μαζί της, πρέπει να την υπερασπισθούν και να αναθεωρήσουν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής. Όχι άλλη πλατεία Ομονοίας.

 

 

 

Πεζοδρόμια

Στη φάση υλοποίησης μπήκε από τις 8 Μαίου το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων Τρίπολης, όπως έχει προγραμματιστεί από το τεχνικό πρόγραμμα.  Το ένα τμήμα του έργου αφορά σε ανακατασκευή του πεζοδρομίου περιμετρικά του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου και πιο συγκεκριμένα εργασίες αποξήλωσης του υπάρχοντος πεζοδρομίου καθώς και εργασίες επίχωσης και επίστρωσης. Ειδικά για τα πεζοδρόμια αυτά και συγκεκριμένα στις εισόδους του Ιερού Ναού, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επίτευξη του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος κατά την κατασκευή. Το έργο υλοποιείται σε συνδυασμό με την συντήρηση του φωτισμού επί της οδού Αγ. Δημητρίου, που πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα. Το άλλο τμήμα του έργου αφορά σε εργασίες για την κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού Βαλαωρίτου, έναν δρόμο από τον οποίο διέρχονται καθημερινά δεκάδες μαθητές των γειτονικών σχολικών μονάδων. Παράλληλα θα κατασκευαστεί η υποδομή για μελλοντικό φωτισμό στην οδό αυτή.

Λαϊκές αγορές

Για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων στο εξεταστικό κέντρο του Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου Τρίπολης, πραγματοποιούνται οι παρακάτω αλλαγές  στη λειτουργία της λαικής αγοράς Πλατείας Μαντινείας (Μπασιάκου) : α) Η λαική αγορά της Τετάρτης 23-05-2012 θα λειτουργήσει την Πέμπτη      24-05-2012 β) Η λαϊκή αγορά της Τετάρτης 30-05-2012 θα λειτουργήσει την Πέμπτη 31-05-2012.

Γ. Σ ΣΥΡΙΖΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα  14 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ και στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Πολιτικές εξελίξεις – πρόταση πέντε σημείων 1.Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις. 2.Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις. 3. Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την  αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4.Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε  να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5.Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.
ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.

Εκμάθηση ΗΥ

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απεριόριστες Δυνατότητες» της Microsoft (Unlimited Potential), διοργανώνει κύκλους εκμάθησης και πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με το πρότυπο ECDL. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:  άνεργους/ες και μακροχρόνια άνεργους/άνεργες, με προτεραιότητα σε άνεργες γυναίκες που ταυτόχρονα είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών ή μητέρες πολύτεκνων οικογενειών. Μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο. Στόχος του προγράμματος είναι ν’ αποκτήσουν οι επωφελούμενοι δεξιότητες που θα ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Astroman στο Π. Αστρος

Όλα είναι έτοιμα για το Astroman του 2012, στο Παράλιο Αστρος, την Κυριακή 13/5.  Το επίπονο αυτό αγώνισμα του Τριάθλου ( 1900 m. κολύμπι, 90 χλμ. ποδήλατο και 21 χλμ.), είναι δυσκολότερο από το Ολυμπιακό Τρίαθλο αλλά ευκολότερο από το ironman, γι’ αυτό και ονομάζεται half-ironman.

Το συγκεκριμένο αγώνισμα που διεξάγεται στο Παράλιο Αστρος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει τη δεύτερη δυσκολότερη διαδρομή μετά από αυτό της Γερμανίας. Επίσης, όπως και πέρσι, το Σάββατο 12/5, θα οργανωθεί και το Astroman των… μικρών, όπου παιδιά, 5 έως 15 ετών, θα μπορούν να λάβουν μέρος και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το Τρίαθλο. Δηλώσεις συμμετοχής, το Σάββατο 12/5, 09.00 πμ. Πηγή: astrosnews.gr

Γ. Ι.Κούβελος

Έφυγε άκαιρα από τη ζωή μετά από εγκεφαλικό, που τον καθήλωσε τα δυο τελευταία  χρόνια σωματικά, αλλά όχι διανοητικά, ο αξιαγάπητος και δακτυλοδεικτούμενος Δάσκαλος Γεώργιος Κούβελος από τις Κολλίνες,  όπου υπηρέτησε {κυρίως Μακεδονία και Πελοπόννησο} με σπουδαίο όχι μόνον εκπαιδευτικό έργο αλλά και κοινωνικό. Ήταν ένας πραγματικός Έλληνας Πολίτης, με την αρχαιοπρεπή έννοια του όρου, της  προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Ασχολήθηκε επιστημονικά, ιδιαίτερα μετά τη συνταξιοδότησή του, με τη μελισσοκομία με μεγάλη επιτυχία. Παντρεμένος με την εξαίρετη συμπατριώτισσα και μετέπειτα διακεκριμένη επίσης συνάδελφο Καίτη Ρέκκα, με την οποίαν απέκτησαν δυο εξαίρετα παιδιά. Ευτύχησε να γνωρίσει εγγόνια και  από τα δυο. Για το Γιώργο ισχύει αυτό που έγραψε ο ποιητής Βουτουχιώτης : «Σβήστε, επιτέλους, αυτά τα κεριά/ τούτη η ψυχή έχει πολύ φως για να σκοντάψει»!  Ας είναι αναπαυμένος στους Ουρανούς και  αιωνία του η μνήμη! Π.Ι.Κ

Χαμογελάτε
Περνάει η κοκκινοσκουφίτσα μέσα από το δάσος και βλέπει τον κακό τον λύκο πίσω από ένα δέντρο…
-Λύκε σε βλέπω!!
Φεύγει ο λύκος και πάει πίσω από ένα άλλο δέντρο
-Λύκε σε βλέπω!!
Ξαναφεύγει ο λύκος και πάει πίσω από ένα άλλο δέντρο
-Λύκε σε βλέπω!!
-Ρε, θα με αφήσεις ήσυχο να χ… με την ησυχία μου;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *