Στην οικονομική κρίση αποδίδεται η αύξηση των αυτοκτονιών στην Ευρώπη

Ανάλυση ερευνητών από ΗΠΑ και Βρετανία βρήκε πως υπήρξε αύξηση των αυτοκτονιών που καταγράφηκε στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας μεταξύ 2007 και 2009 σε 9 από τις 10 χώρες που μελετήθηκαν. Οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 5% και 17% για ηλικίες ως 65 ετών, μετά από μία περίοδο κάμψης των ποσοστών αυτοκτονιών, αναφέρει το Lancet.

Οι ερευνητές θεωρούν πως οι επενδύσεις στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας ήταν το κλειδί για τη διατήρηση χαμηλών ποσοστών αυτοκτονιών. Ειδικότερα, επισημαίνουν πως η υποστήριξη των ανθρώπων στην εργασία τους και η ύπαρξη προγραμμάτων ικανών να αποτρέψουν την απώλεια της εργασίας τους είναι σημαντικότερα από την χορήγηση επιδομάτων. Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκειμένου να συγκρίνει στοιχεία από τις 10 χώρες, της Βρετανίας συμπεριλαμβανομένης.

Στη διάρκεια της εξεταζομένης περιόδου υπήρξε αύξηση της ανεργίας κατά 1/3. Μόνον στην Αυστρία μειώθηκαν τα ποσοστά αυτοκτονιών. Γεγονός που αποδόθηκε στη συγκριτικά μικρότερη έκθεση της χώρας στη χρηματοπιστωτική κρίση. Από τις χώρες με αύξηση αυτοκτονιών, η Φινλανδία είχε την μικρότερη άνοδο και η Ελλάδα την μεγαλύτερη με 17%. Η Βρετανία σημείωσε μία αύξηση 10% φθάνοντας τις 6,8 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Ο Dr. David Stuckler, ένας εκ των ερευνητών, δήλωσε: “Υπήρξε πλήρης αναστροφή. Πριν την ύφεση, οι αυτοκτονίες υποχωρούσαν, ενώ μετά άρχισαν να αυξάνουν σχεδόν σε όλες τις υπό εξέταση Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την οικονομική κρίση”. Πρόσθεσε, δε, πως είναι επίσης πιθανό να υπάρξουν και άλλες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, όπως είναι η επίδραση σε καρδιακές προσβολές και ποσοστά καρκίνου που πιθανόν δεν έχουμε δει για πολλά χρόνια.

Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν πως μειώθηκαν τα θανάσιμα τροχαία ατυχήματα εξαιτίας της μειωμένης χρήσης οχημάτων και των μετακινήσεων σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών.

Η έκθεση έρχεται μετά μία έρευνα του BBC στις αρχές του έτους η οποία αποκάλυψε την αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτσι, πχ οι συνταγογραφήσεις για ψυχοφάρμακα όπως το Prozac αυξήθηκαν 40% τη τελευταία τετραετία.

Όπως τόνισε ο Andy Bell, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στο Centre for Mental Health: “Γνωρίζουμε πως η ανεργία και ο φόβος για την ανεργία αποτελούν κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για την ψυχική υγεία των φτωχών ανθρώπων. Αυτή η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μεταχειριζόμαστε την ψυχική υγεία όχι μόνον των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι αλλά και όσων εργάζονται αλλά φοβούνται πως θα χάσουν την εργασία τους, σαν μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *