Όλα υπό διαμόρφωση

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συναισθήματα οργής και αγανάκτησης που διακατείχαν  ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, έλαβαν συγκεκριμένη μορφή στην κάλπη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και όχι άδικα. Η καλπάζουσα ανεργία, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, η περιθωριοποίηση των οικονομικά ασθενέστερων δικαιολογημένα προκάλεσαν διαθέσεις τιμωρίας εκείνων που ο καθένας θεωρούσε και θεωρεί περισσότερο ή λιγότερο υπεύθυνους για τα αδιέξοδα της χώρας. Η, ουσιαστικά, πτώχευση της χώρας μας ανέδειξε μεμιάς όλες τις αδυναμίες της παραγωγής και τις παθογένειες του κράτους, αλλά έδειξε επίσης την τραγική ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί στοιχειωδώς τα έκτακτα και να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές.

Η προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση αποτελεί έναν μόνο κρίκο  σε μια αλυσίδα ιστορικών τεκτονικών μετατοπίσεων που λαμβάνει χώρα αδιαλείπτως από το 2008.  Όλο αυτό το διάστημα  είδαμε ότι οι πολιτικές ελίτ που ως τώρα κυβερνούσαν  ήσαν ανέτοιμες και ανίσχυρες να συλλάβουν τη σφοδρότητα και τις νέες ποιότητες της κρίσης. Πολιτικοί, οικονομολόγοι, ακαδημαϊκοί, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι, μάνατζερ, στη συντριπτική πλειονότητα αναλώθηκαν σε επιμέρους αναλύσεις, λιγότερο ή περισσότερο ορθές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνέκλιναν στη συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου διάσωσης.

Γι αυτό και οι εκλογές αυτές οδήγησαν και τυπικά στην διάρρηξη του πολιτικού σώματος της μεταπολίτευσης. Δυνάμεις, ιδέες, πρόσωπα, αρχίζουν να αναδιατάσσονται. Πολλοί αισθάνονται  νικητές από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη και αυτοί νιώσουν πλέον καυτές τις απαιτήσεις της πραγματικότητας. Οι ηττημένοι, επίσης πολλοί. Οι διασπάσεις, οι μετακινήσεις, οι εξαφανίσεις και οι γεννήσεις, στο εξής,  θα διαδέχονται η μία την άλλη. Πάνω απ’ όλα, ο εκλογικός συσχετισμός της περασμένης Κυριακής  θεωρείται  η απαρχή μιας νέας πολιτικής αποτύπωσης των κοινωνικών συσχετισμών, όπως αυτοί διαμορφώνονται βιαίως και διαρκώς την τελευταία διετία των καταστροφών, και όπως θα συνεχιστούν τα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Γι αυτό και προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση η πολιτική σκέψη τού αύριο θα πρέπει να αναζητήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Ποια μπορεί να είναι η γέφυρα επικοινωνίας; Η ανάγκη για εθνική επιβίωση. Ετσι ώστε ο ελληνικός ιστός των απαραίτητων ρήξεων και αντιθέσεων να διαμορφωθεί σε ένα βιώσιμο σύμπαν.

 

 

 

Κ. Ζαχαριάς

Το νέο πρόσωπο που εισέρχεται στο βουλευτικό στίβο της Αρκαδίας με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πνευμονολόγος, γιατρός του Παναρκαδικού νοσοκομείου Κώστας Ζαχαριάς. Ανθρωπος ήθους, εξαιρετικός επιστήμονας και γνήσιος αγωνιστής της Αριστεράς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η εκλογή του στο Κοινοβούλιο τιμά την Αρκαδία, ο τομέας της υγείας, όμως χάνει ένα λαμπρό επιστήμονα.

Τα πρώτα επίσημα λόγια του  κ. Ζαχαριά ειπώθηκαν στο δημοτικό ραδιόφωνο όπου εκεί, ευχαριστώντας χθες το πρωί τους ψηφοφόρους του, αναγνώρισε   τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζεται έναντι του Αρκαδικού λαού, καθώς για πρώτη φορά η Αριστερά εκλέγει βουλευτή στο νομό Αρκαδίας. Ευχήθηκε δε οι διαβουλεύσεις, που θα ακολουθήσουν  να ευοδωθούν  για την διακυβέρνηση του τόπου.

Θ. Πετράκος

Ανεβασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ παντού. Ακόμα και στη Λακωνία, το προπύργιο της δεξιάς, κατόρθωσε να βγάλει βουλευτή, το Σταύρο Αραχωβίτη.  Στη Μεσσηνία εκλέγεται ο «άσπονδος» φίλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, του Πέτρου Τατούλη,  Θανάσης Πετράκος, ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του για το Κοινοβούλιο.

Δημήτρης Ρέππας

Εκτός Κοινοβουλίου, μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα, εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του 1985, θέλει το Δημήτρη Ρέππα η ψήφος των πολιτών. Η Β’ Αθηνών, στην οποία προτίμησε να εκτεθεί αντί της Αρκαδίας,  είπε «όχι» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και από χθες είναι απλός στρατιώτης του Κινήματος.  Αντ αυτού ο … Απόστολος  Κακλαμάνης.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Κάθετη πτώση  παρουσιάζουν τα ποσοστά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο νομό Αρκαδίας. Αντίθετα του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται κατακόρυφα, σε σύγκριση με εκείνα του 2009.  Έτσι:

Στο δήμο Τρίπολης η ΝΔ από 35,13%  το 2009 έπεσε στο 23,94%. Το ΠΑΣΟΚ από 47,83%  το 2009 έπεσε  15,64%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4,31% το 2009 ανέβηκε στο  15,2, το  ΚΚΕ από το 4,00% το 2009 ανέβηκε στο  5,64%

Στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας  η ΝΔ από 39,22% το 2009 έπεσε στο 28,08% σήμερα, το ΠΑΣΟΚ από 46,18% κατρακύλησε στο 18,38%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 3,45% το 20009 ανέβηκε στο 12,46% και το ΚΚΕ από 4,53% ανέβηκε στο 5,68%.

Στο δήμο Νότιας Κυνουρίας η ΝΔ από 47,11% το 2009 έπεσε στο 33,5%  σήμερα, το ΠΑΣΟΚ από 36,23%  έπεσε στο 12,83%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 3,16%  ανέβηκε στο 13,37%, και το ΚΚΕ από 6,13 στο 7,23%.

Στο δήμο Μεγαλόπολης η ΝΔ από 34,86% το 2009 έπεσε στο 24,51 σήμερα, το ΠΑΣΟΚ από 43,33% κατακρημνήστηκε στο 14,09%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 3,51% εκτινάχθηκε στο 15,37% και το ΚΚΕ από 7,77% ανέβηκε στο 9,13%

Στο δήμο Γορτυνίας η ΝΔ από 34,55% το 2009 έπεσε στο 25,44%, το ΠΑΣΟΚ από 50,16% συνεθλίβη στο 18,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ   από 3,16%  σκαρφάλωσε στο 14,65%  ενώ το ΚΚΕ από 5,56% έφθασε το 8,31%.

Αξιοσημείωτες παρουσίες

Δυναμικό το «παρών» του Κώστα Βλάση στην, για πρώτη φορά, κάθοδό του στον εκλογικό στίβο με 4503 σταυρούς, εγγράφει υποθήκες για το μέλλον, ακολουθώντας  το Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος κρατά τα ηνία με 6645 σταυρούς και είναι ο αναμφισβήτητος Αρκαδάρχης.

Αξιοσημείωτη και η παρουσία του Βενετσάνου Πονηράκου, χειρουργού, ο οποίος με τους Ανεξάρτητους, του Πάνου Καμένου, έφθασε τους 2016 ψήφους και θέτει σοβαρή υποψηφιότητα  για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Από κοντά και ο πρώην δήμαρχος Λαγκαδίων Ευστάθιος Κούλης, με 1221 σταυρούς, ο οποίος  έκανε μια αξιοπρεπή παρουσία στην εκλογική αυτή μάχη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *