Έργα και όχι λόγια

 

Στον δημόσιο διάλογο από λόγια έχουμε όλοι χορτάσει. Εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις των πάντων για τα πάντα συναντάμε σε κάθε μας βήμα. Οι περισσότεροι  πολιτικοί υπόσχονται με περισσή ευκολία φιλολαϊκά μέτρα, καθ υπερβολήν, χωρίς φραγμό και χωρίς αιδώ τις πιο πολλές φορές. Ωστόσο αν και όλα έχουν τα όριά τους οι άνθρωποι αυτοί στις κρίσιμες συνθήκες που διέρχεται η χώρα, δεν φαίνεται να ορωδούν προ ουδενός.  Εξακολουθούν το προκλητικό προεκλογικό υποσχεσιολόγιο και εκεί ακόμα που το ταμείο είναι μείον.

Γιατί κακά τα ψέματα το κράτος δεν έχει πλέον λεφτά, δεν μπορεί να βρει ούτε δανεικά. Στέγνωσε από σάλιο, κατά τη γνωστή ρήση. Και για να πραγματοποιήσει όσα αυτοί υπόσχονται πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει τους πόρους. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα. Καλή και άγια η ανάπτυξη,  δε λέμε, και πάνω σε αυτήν έχουμε όλοι επενδύσει την έξοδο από την κακομοιριά μας.  Ωστόσο δεν έρχεται ως δια μαγείας, ούτε διατάσσεται. Χρειάζεται πόρους που δεν υπάρχουν, χρηματοδότηση που δεν είναι δεδομένη ή πολιτικές αντιδημοφιλείς.
Για να υλοποιηθεί κάποιοι πρέπει να βάλουν τα λεφτά, για να προκύψει από επενδύσεις κάποιος πρέπει να τις  χρημαδοτοτήσει, ή κάποιος να διαμορφώσει το περιβάλλον που θα τις προσελκύσει. Απαντήσεις του τύπου: «θα καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή», μπορεί να ηχούν ευχάριστα, δεν ικανοποιούν, ωστόσο, κανένα μιας και είναι χιλιοειπωμένες και παραπέμπουν σε αντίστοιχες δηλώσεις του παρελθόντος.
Με κουβέντες, λοιπόν,  και ευχολόγια ανάπτυξη δεν έρχεται. «Η εποχή είναι απαιτητική και δεν σηκώνει εύκολες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Γι αυτό και στην παρούσα φάση, όσοι φιλελεύθεροι π. χ. υπόσχονται ανάπτυξη με μείωση των φόρων, οφείλουν να δηλώσουν ποιές δαπάνες θα περικόψουν για να αντικαταστήσουν τη μείωση των εσόδων.  Όσοι επίσης κεντροαριστεροί υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία και τις κρατικές επιχειρήσεις, οφείλουν να περιγράψουν το σχέδιο που θα τις καταστήσει κερδοφόρες και ανταγωνιστικές. Και εκείνοι που υπόσχονται τον σοσιαλισμό ή την άλλη κοινωνία οφείλουν επίσης να περιγράψουν πως θα οικοδομηθεί σε μια χώρα αυτάρκη, απομονωμένη, με κλειστά σύνορα.  Μήπως χωρίς πολιτικές ελευθερίες»; (Αν. Καρακούσης)
Η εποχή λοιπόν δεν σηκώνει φλύαρες υποσχέσεις. Ας το αντιληφθούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν ακόμη και σήμερα  να δουλεύουν τον κόσμο.

 

 

 

Όλα για την Αρκαδία

Την τελευταία, προ των εκλογών,  επίσημη  προεκλογική του ομιλία στην Τρίπολη πραγματοποίησε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο ο Κώστας Βλάσης, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Κατάμεστο  το αμφιθέατρο από φίλους και ψηφοφόρους που  τον παρακολούθησαν να αναπτύσσει  τις σκέψεις του για την οικονομική κρίση και τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ αλλά και να ξεδιπλώνει το όνειρό του για το μέλλον της Αρκαδίας, ως γενέθλιας γης. Στο τελευταίο στάθηκε ιδιαίτερα λέγοντας πως ονειρεύεται πολλά για την Αρκαδία «ως άνθρωπος, ως Αρκάς και όχι ως πολιτικός», φέρνοντας κατά νου το του Γαλλικού Μάη, «η φαντασία στην εξουσία».

Τον Κώστα Βλάση προσφώνησε ο Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος, καθηγητής Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της κλινικής ΜayoClinic, ενώ παραβρέθηκαν και οι:  Γ. Σμυρνιώτης Δήμαρχος Τρίπολης ,  Σ. Παπαγεωργίου συνιδρυτής τράπεζας Πειραιώς και πρόεδρος της SANYO Hellas, Γ. Μποροβήλος  Πρόεδρος Αστέρα Τρίπολης, Π. Μπούρας Δήμαρχος Μεγαλόπολης,  Μ. Σκαντζός Δήμαρχος Β. Κυνουρίας,  Π. Λαμπρόπουλος πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου,  Δ. Κωνσταντόπουλος τέως Νομάρχης Αρκαδίας  Σ. Μαλεβίτης πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας, Σ. Χριστόπουλος  πρώην Δήμαρχος Ηραίας  και πολλοί άλλοι.

Και πολιτικό αεροδρόμιο

Ύστερα από ενέργειες του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη υπεγράφη στις 2 Μαίου 2012 η έγκριση μελέτης από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου και σε πολιτικό. Τούτο  ανακοίνωσε προχθές στην προεκλογική του ομιλία ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Κώστας Βλάσσης, μετά από σχετική πληροφόρηση που άντλησε από τον  ίδιο τον Περιφερειάρχη.  Τελικά στην  Ελλάδα έργα γίνονται ή ανακοινώνονται συνήθως  προ των εκλογών, από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Έστω κι έτσι, όμως, η πιο πάνω είδηση είναι όντως θετική για την πόλη και το νομό μας.

Ποτέ λιποτάκτης

«Θα το θεωρούσα λιποταξία από τις ευθύνες μου, γιατί με ψήφιζαν σε καλές ώρες για μένα, για την παράταξη οι Αρκάδες, δεν μπορούσα στις δύσκολες περιστάσεις να είμαι απών.» υποστήριξε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μίλησε για τους λόγους που είπε όχι στο Επικρατείας.
« Ο αγώνας εδώ γίνεται με πίστη, αισιοδοξώ για το τελικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως νοιάζομαι και νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και για αυτό επέλεξα να είμαι υποψήφιος στην Αρκαδία και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, διότι θεωρώ ότι ιδίως τώρα την δύσκολη ώρα πρέπει να είμαι δίπλα στους συμπατριώτες μου να δώσουμε τον αγώνα μαζί για την έξοδο της χώρας από την κρίση.  Πηγή: parapolitika.gr

Δωρεάν τρόφιμα

Από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Τρίπολης ανακοινώνεται ότι, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν διανομή τροφίμων για το έτος 2012, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως 10-6-2012. Η ενημέρωση για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στα Κ.Ε.Π. του Δήμου Τρίπολης και των Δημοτικών Ενοτήτων. Πληροφορίες θα δίνονται και από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Τρίπολης στο τηλέφωνο  2713 600418

Παραδείσια – Τσακώνα

Τέλος Ιουνίου θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Παραδεισίων – Τσακώνας (με παράκαμψη της μεγάλης “κρεμαστής” γέφυρας) του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας, ενώ νωρίτερα, στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου από την Τσακώνα μέχρι την Θουρία. Αυτά ανακοινώθηκαν από τον υπεύθυνο για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων στην Πελοπόννησο, από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Καρνέση, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσία του  ο  Θανάση Γρούσπα, Ειδικού Συμβούλου  του Υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη.

Χαμογελάτε
Είπε κάποιος στον Διογένη: «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία».
Και ο φιλόσοφος απάντησε: «Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».

Κάποια άλλη φορά ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη από ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί
κάνει κάτι τέτοιο εκείνος απάντησε:
– Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων.

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *