«Στο φως» η επιστολή Λοβέρδου στον Μορς

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άνδρέας Λοβέρδος, την επιστολή – απάντηση προς τον Ματίας Μορς (Matthias Mors), διευθυντή στο οικονομικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι η επιστολή Μορς προς τον ίδιο, συντάχθηκε σε λάθος ύφος και δημοσιοποιήθηκε σε λάθος χρόνο, λίγο πριν από τις εκλογές. Στη δική του επιστολή ο υπουργός Υγείας απαντά στις αναφορές του κ. Μορς, ότι η «πρόσφατη νομοθεσία επιτρέπει σε κάποια Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης που περιλαμβάνουν Κλάδους Υγείας να εξαιρεθούν από την ενσωμάτωσή τους στον ΕΟΠΥΥ», τονίζοντας:

«Η προαναφερθείσα διάταξη δεν ήταν στα σχέδιά μου, αλλά προέκυψε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή, μετά την ενσωμάτωση του Οίκου Ναύτου στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και υπό την πίεση μεγάλων κινητοποιήσεων και απεργιών, που οδήγησαν στη διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών της χώρας, τις κρίσιμες για τον τουρισμό ημέρες του Πάσχα».

Επίσης καθιστά σαφές πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πολιτική της «όπως την έχουμε συμφωνήσει, και όλοι οι Κλάδοι Υγείας των Ταμείων συγχωνεύονται στον ΕΟΠΥΥ και υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας». «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας» συνεχίζει ο Α. Λοβέρδος.
Σχετικά με τα ειδικά ερωτήματα που θέτετε στην επιστολή του ο κ. Μορς, ο υπουργός Υγείας επισημαίνει:

Τον Φεβρουάριο του 2011, κατόπιν δική μου πρωτοβουλίας, ψηφίστηκε ο ν.3918/2011 ο οποίος προβλέπει την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και την ενοποίηση των κλάδων υγείας των τεσσάρων (4) μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), που καλύπτουν περίπου το 90% του συνόλου του πληθυσμού. Πρόκειται για την σπουδαιότερη μεταρρύθμιση που έχει επιτελεσθεί στον τομέα της Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες
.
Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4052/1-3-2012 (άρθρο 13 § 17)  προβλέπεται να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ οι κλάδοι υγείας τριών ακόμη Ταμείων (Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΟ, ΕΤΑΑ) την 1η Απριλίου, 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου αντιστοίχως. Οι διατάξεις αυτές ψηφίστηκαν με αυξημένη πλειοψηφία που ξεπέρασε τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου. Τέλος δε με τον ν. 4075/11-4-2012 ρυθμίστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες ένταξης των τριών  προαναφερθέντων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Η ένταξη, λοιπόν, όλων των κλάδων υγείας των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ καθώς και η μεταφορά της εποπτείας των Ταμείων αυτών από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας ήταν εξαρχής δική μου πρόταση, με την οποία συμφωνήσατε όλοι, αξιολογώντας την ως την βέλτιστη πολιτική για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας. Οι θεσμικές αυτές αλλαγές αποτέλεσαν μέρος του δεύτερου προγράμματος, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων και το οποίο εφαρμόζω με απόλυτη συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Όσον αφορά τη διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 44 του ν. 4075/2011, βάσει της οποίας προβλέπεται ότι κάποια Ταμεία δύναται να εξαιρεθούν από την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει:

Πρόκειται για μία δυνατότητα που δίδεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα Ταμεία θα αποδείξουν την βιωσιμότητά τους με αναλογιστική μελέτη. Στην περίπτωση αυτή, βάσει των συμπερασμάτων της αναλογιστικής μελέτης, τα Ταμεία μετατρέπονται αυτομάτως σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και παύουν να δικαιούνται κρατικής χρηματοδότησης.

Συνεπώς, το κράτος δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν μελλοντικά ελλείμματα των συγκεκριμένων Ταμείων, τα οποία ακόμα και εάν προκύψουν, επ’ ουδενί δεν αποτελούν μέρος του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ESA95. Ωστόσο, αν τίθεται κάποιο θέμα επ’ αυτού προτείνουμε για την επίλυσή του τη διαμεσολάβηση της EUROSTAT.
Κατόπιν τούτων, τα μόνα Ταμεία που παραμένουν εκτός ΕΟΠΥΥ είναι τέσσερα: ο κλάδος υγείας του Ταμείου των δημοσιογράφων και οι κλάδοι υγείας των τριών Ταμείων στα οποία ασφαλίζεται το 70% των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα. Τα Ταμεία αυτά λειτουργούν με τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου -δηλαδή ως ιδιωτική ασφάλιση- από το 1930. Άλλωστε, η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί όχι μόνο ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά μία ασφαλιστική σταθερά σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, που προβλέπεται και από τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.

Ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσε να λειτουργήσει και το υπόλοιπο 30% των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκλειστούν από την κρατική χρηματοδότηση και θα αποδείξουν, έως 31-12-2012, με αναλογιστική μελέτη, την βιωσιμότητά τους στις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται μόλις για 65.000 εργαζομένους.

http://www.zougla.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *