ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ YYKA

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα. Δεν έχουμε σταματήσει εδώ στο Υπουργείο να κάνουμε τη δουλειά μας, τώρα με ενημερώνει η κα Κρεμαστινού ότι έχουμε μια σύσκεψη για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τους ψεκασμούς για τα κουνούπια.
Θυμάστε όλοι από πέρσι ότι εμείς ακολουθούμε αυτό που λέει ο λαός «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και όπως πέρσι είχαμε ξεκινήσει από τέλος σχεδόν του 2010 και φέτος έχουμε ξεκινήσει πολύ νωρίς. Πέρσι είχαμε προβλήματα για το θέμα αυτό με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση φέτος ελπίζω να μην έχουμε τίποτε, αλλά θα σας ενημερώσει η κα Κρεμαστινού με λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες.
Σήμερα, μετά τη συνέντευξη αυτή έχουμε σύσκεψη εδώ για τον ΕΟΠΥΥ. Η εβδομαδιαία σύσκεψη που δεν έγινε τη Δευτέρα όπως κάθε φορά λόγω παραμονής Πρωτομαγιάς, γίνεται σήμερα. Τα θέματα της είναι κατά βάση η ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ από χτες το πρωί. Εμείς δουλεύουμε για τον ΕΟΠΥΥ με τον ΕΟΠΥΥ ως ηγεσία του Υπουργείου κάθε εβδομάδα για να ξεπεράσουμε προβλήματα.
Και όπου περνάω για περιοδείες με την άλλη μου ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή αλλά και του στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκω μπροστά μου εξατομικευμένες περιπτώσεις δυσκολιών γύρω από τον ΕΟΠΥΥ, άλλες από τις οποίες προκύπτουν λόγω δυσκολίας λειτουργίας του Οργανισμού αυτού στα πρώτα του βήματα, αλλά άλλες γιατί δεν είναι ενημερωμένος ούτε ο πολίτης, ούτε και οι τοπικές Διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ.
Και είναι οδυνηρό όταν για λόγους έλλειψης ενημέρωσης την πληρώνει ένας ασθενής που πάσχει από βαριά ασθένεια, ένας βαρέως πάσχων συμπολίτης μας και δεν πρέπει επ’ ουδενί να ταλαιπωρείται. Και αν μεν φταίμε εμείς να το λύσουμε, αν φταίνε οι τοπικές δομές του ΕΟΠΥΥ πρέπει να επιληφθούν του θέματος κάνοντας η κάθε μία από αυτές τις Αρχές αυτό που πρέπει, κατ’ αρχάς ενημερωνόμενες.
Βέβαια δεν είναι η ώρα σήμερα, αλλά και σήμερα θέλω να υπογραμμίσω ότι η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι μια λειτουργία μονομερής. Το κράτος παρέχει το δημόσιο παρέχει, πρέπει και ο πολίτης να βοηθήσει. Δεν μπορεί να τον παρακαλούμε όταν πηγαίνει σε γιατρό που ισχυρίζεται ότι έχει κάνει τα 200 ραντεβού, ο πολίτης να μην παίρνει απόδειξη και να μην μας τη στέλνει. Εμείς θα εντοπίσουμε από αυτή την περίπτωση θα τσεκάρουμε γιατί έχουμε την ενημέρωση από την ηλεκτρονική σχέση που έχουμε με τους γιατρούς, θα τσεκάρουμε αν ακριβώς ο γιατρός έχει περάσει τις 200 επισκέψεις, ή όχι και θα τον αποβάλλουμε από τον ΕΟΠΥΥ. Εδώ θέλει συνεργασία του πολίτη.
Πρέπει και ο πολίτης να ενημερωθεί ποιος είναι ο γιατρός του γειτονιάς του για να πάει. Αυτό το θέσφατο ότι ο πολίτης κάθεται, περιμένει και μετά διαμαρτύρεται, εμένα πια δεν με καλύπτει ούτε με συγκινεί. Με συγκινεί εκεί που φταίω εγώ, φταίμε εμείς και τον ταλαιπωρούμε. Αλλά εκεί που ο ίδιος δεν ενημερώνεται και μετά βγαίνει έξαλλος και φωνάζει, μου έχει τύχει αυτές τις μέρες σε πάρα πολλές συναντήσεις να μου θέτουν θέματα οι άνθρωποι που έχουν έρθει να με ακούσουν, εγώ αμέσως επικοινωνώ με τον ΕΟΠΥΥ και ανοίγω την ακρόαση του τηλεφώνου και μιλάμε όλοι μαζί.
Και μου έχει προκύψει – σας δίνω το λόγο μου, δεν σας λέω αοριστίες – το 50% των περιπτώσεων είναι λυμένες. Αλλά υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης του ασφαλισμένου, ή έλλειψη σωστής λειτουργίας του τοπικού ΕΟΠΥΥ. Πάντως ο θεσμός αυτός είναι στην αρχή και προχωράμε.
Είχαμε μια δυσάρεστη εμπειρία αυτές τις μέρες, δεν ξέρω ποιο πουλάκι από εδώ έκανε διαρροή σε κυριακάτικη εφημερίδα μιας επιστολής του Μορς προς εμένα. Δεν ξέρω γιατί το έκανε, αλλά πάντως δημοσίευση αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προεκλογικό χρόνο, είναι λάθος ενέργεια. Αλλά αυτό έγινε. Δεν μπορούσα να το πάρω πίσω, κάποιος το έκανε.
Και τελευταία υπάρχει μια ροή πληροφοριών από τις Υπηρεσίες. Φαίνεται οι εκλογές δίνουν ευκαιρίες! Η επιστολή αυτή συντάχθηκε σε απαράδεκτο ύφος και ήταν και λάθος. Αλλά λάθη γίνονται από παντού. Σε μια συνεργασία γίνονται λάθη, διευκρινίσεις δίνονται, υπάρχει μια ρήτρα διαβούλευσης την οποία τηρούμε, υπάρχουν σε περιπτώσεις διαφωνιών για την εφαρμογή του προγράμματος άλλες Αρχές που παρεμβαίνουν διαιτητικά, ας πούμε σε ό,τι αφορά στοιχεία η Eurostat, έχουμε λύσεις. Δηλαδή εγώ δεν είμαι δημαγωγός να λέω το άλφα, το βήτα, να καταγγέλλω, κάνω τη δουλειά μου και αισθάνομαι πάρα πολύ σίγουρος γι’ αυτό που κάνω γιατί το πιστεύω.
Συνεπώς, θα μπορούσε ο συντάκτης της επιστολής να την έγραφε σε ένα ύφος που αρμόζει στην επικοινωνία οργάνου διεθνούς Οργανισμού με Υπουργό κράτους – μέλους της Ευρωζώνης και ως προς το περιεχόμενο οι εξηγήσεις θα δίνονταν όπως τις δίνω κάθε φορά γιατί εγώ τιμώ την υπογραφή της Ελλάδας, τιμώ την υπογραφή μου.
Δεν υπογράφω ένα κείμενο και μετά κοιτάω πώς να το σαμποτάρω. Δεν παίζω το ρόλο του κουτοπόνηρου, που κοροϊδεύει τους Φράγκους! Καταγγέλλω αυτούς τους ανατολίτες συμπολίτες μου. Όταν, όμως, λειτουργώ με ένα τρόπο τήρησης της συμφωνίας και της υπογραφής της χώρας και της δικής μου, δεν ανέχομαι να μου μιλάει οπωσδήποτε ο οποιοσδήποτε. Από τον πολίτη, μέχρι ένα όργανο ενός διεθνούς Οργανισμού, ή μιας υπερεθνικής Ένωσης, ή της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης της οποίας ξέρουν όλοι όσοι με παρακολουθούν πολιτικά ότι είμαι οπαδός.
Συνεπώς, έδωσα την απάντηση που έπρεπε. Το είπα αυτό και θα σας δώσω και την επιστολή σήμερα αναλυτικά. Η διαρροή έγινε χθες, δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό. Δεν μπορώ να ελέγξω. Αλλά πάντως οι επιστολές αυτές κοινοποιούνται. Εγώ την επιστολή μου την κοινοποίησα και στους τρεις, δεν την έστειλα μόνο στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έχω κοινοποιήσει και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αντιστοίχως οι δικές τους επιστολές απευθύνονται σε περισσότερες του ενός Υπουργού και κοινοποιούνται στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών, στους άλλους Οργανισμούς, άρα τη διαρροή δεν μπορεί κανείς να την ελέγξει άρα πρέπει να προσέχει τι λέει όταν γράφει, πως το λέει και ξαναλέω ότι τα θέματα της ουσίας λύνονται με συζήτηση, βάσει της διαδικασίας που έχει προβλέψει η συνεργασία μας με τη ρήτρα διαβούλευσης.
Γιατί σήμερα είπαμε να κάνουμε αυτή την συνάντηση. Θέλω να διανείμω ένα κείμενο το οποίο μου έχει δώσει ο συνεργάτης μου ο κ. Πάνου, θα ήθελα να το πάρει και η κα Κρεμαστινού και ο κ. Παπαδημητρίου και οι υπόλοιποι συνεργάτες μου.
Κοιτάξτε, έχω κάνει μια καταγραφή όλων των ενεργειών μου για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, των ναρκωτικών και του παιδιού τους, το παιδί που προκαλεί ο γάμος τους, ή η πορεία των ανεξάρτητων σχέσεών τους, που λέγεται AIDS. Γιατί το φαινόμενο συνάντησε την πορεία της Ελλάδας προς τις εκλογές και όχι η πορεία της Ελλάδας προς τις εκλογές γέννησε το φαινόμενο, όπως λένε κάποιοι που δεν παρακολουθούν, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει εδώ.
Εσείς επειδή έχετε ιδέα, επειδή εμείς ξέρουμε τι λέμε θέλω να σας ανακοινώσω και να σας διανέμω όλες μου τις παρεμβάσεις εντός και εκτός Ελλάδας για το θέμα του AIDS αρχής γενομένης από την Τρίτη 22 Μαρτίου επιστολή Υπουργού στο … Σας θυμίζω όταν εδώ είμαστε σε αυτό το σχήμα με άλλα πρόσωπα εδώ Υφυπουργούς σας είχα καλέσει και είχα πει με την Υπατία ότι υπάρχει μια υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα τότε μου είχαν επιτεθεί διάφοροι – κατά της φράσης και κατά τον αυτοπροσδιορισμό τους αριστεροί, γιατί η Αριστερά είναι τίτλος, όποιος τον βάζει στο μέτωπό του αυτοπροσδιοριζόμενος, κάνει τον έξυπνο.
Κάνουμε μια προσπάθεια από τότε και έχω ημερομηνίες:
 Τρίτη 5 Απριλίου δήλωση Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη.
 Τρίτη 5 Απριλίου την ίδια μέρα το σχετικό δελτίο Τύπου.
 13 Απριλίου 2011 στη Ρώμη με τον Ιταλό Υπουργό Υγείας που είχε αντιδράσει λόγω των προβλημάτων που είχε από τη μετανάστευση που του πήγαινε από τη βόρεια Αφρική και τις επαναστάσεις, η δική μου παρέμβαση.
 Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 με δική μου πρόταση μπαίνει – όπως είχε μπει και στη Βουδαπέστη στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών – στο επίσημο Συμβούλιο Υπουργών στο γεύμα το θέμα της λαθραίας μετανάστευσης. Δεν έχετε επίσης, κ. Πάνου, πρέπει να βρείτε αν έχουμε πρακτικά από την παρέμβασή μου στη Βουλή των Ελλήνων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με τον επίτροπο Υγείας τον κ. Τζον Ντάλι για τις λεγόμενες ξεχασμένες ασθένειες κι αυτό κάπου τότε είναι.
 Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 στη Νέα Υόρκη στη διάσκεψη για το AIDS η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς, για την πορνεία, την αδήλωτη στο κέντρο της Αθήνας.
 13 Ιουλίου του 2011 κοινή συνέντευξη στο δημαρχείο της Αθήνας με τον κ. Καμίνη. Κάνουμε και το μικρό παιδί, εμείς πάμε εκεί! Όπου έχω πει μην πηγαίνετε με τις αλλοδαπές!
 24/8/2011 στο “Mega” κατηγορήθηκα για λαϊκισμό όταν έλεγα «μην πηγαίνετε με αυτές τις γυναίκες τουλάχιστον απροφύλακτα». Έχουμε μια αύξηση του AIDS που είχε ξεπεράσει το 1000% τότε.
 Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο – ήσασταν παρούσες και παρόντες – όπου ενημέρωσα εσάς ότι ενημέρωσα και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όλες τις αρμόδιες Αρχές με τα πορίσματα της δουλειάς του ΚΕΕΛΠΝΟ.
 Υγειονομική διάταξη της 1ης Απριλίου.
 Η ανακοίνωση που βγάλαμε μετά την επίσκεψη στη Στοκχόλμη στις 2 Απριλίου την επομένη της υπογραφής εκ μέρους μου της υγειονομικής διάταξης. Ο ECDS τότε ξυπνάει και λέει «Ναι, έχετε πρόβλημα». Γιατί το λέει αυτό τότε; Γιατί λένε και οι Ρουμάνοι ότι έχουν πρόβλημα αντίστοιχο.
 Και τέλος η ανακοίνωσή μου μετά την επίσκεψη στον επίτροπο Τζον Ντάλι στις 20 Απριλίου του 2012.
Μιλάω για υγειονομική βόμβα, μιλάω για την αύξηση του AIDS, μου λένε ορισμένοι «σώφρονες» καθώς πρέπει τύποι και τύπισσες «μην τα λες αυτά», τους λέω ότι είμαι υποχρεωμένος να τα λέω, γιατί δεν πρέπει να φύγει το πρόβλημα από το γκέτο. Και θα φύγει από το γκέτο με τη συνεύρεση με αυτές τις γυναίκες χωρίς προφύλαξη των συμπατριωτών μας που έχουν οικογένειες, ή σχέσεις δικές τους.
Έλεγα δε ότι από τη θέση του Υπουργού Υγείας που εδρεύει εδώ ήμουν σε θέση να γνωρίζω την πορεία του φαινομένου.
Όταν ήρθα εδώ το Σεπτέμβριο του 2010 το φαινόμενο ήταν μικρότερο και οι εκδιδόμενες γυναίκες παρανόμως μετανάστριες στην πλειοψηφία τους δεν ήταν μία «πρόκληση» για τον οποιονδήποτε πελάτη, αλλά μήνα με το μήνα βελτιωνόταν η εμφάνισή τους, γιατί τα κυκλώματα ανακάλυπταν ότι αυξάνεται η ζήτηση και επέτειναν την αύξηση της ζήτησης με την αύξηση της ποιότητας της «προσφοράς» τους. Αντιλαμβάνεστε, τα βάζω όλα σε εισαγωγικά.
Και έκανα ό, τι μπορούσα, δεν υπήρχε μεγάλη δημοσιογραφική κάλυψη, ούτε τηλεοπτική, ούτε τίποτα. Αν κάποιος δημοσιογράφος είχε ευαισθησίες, καταλάβαινε τι συμβαίνει και το έκανε θέμα. Αν έμπαινε στη λογική των εφημερίδων, ή των καναλιών με τις προτεραιότητές του, δεν έμπαινε θέμα. Εγώ ξέρω ότι εσείς, γιατί ξέρω τις σχέσεις μας, είχατε ενημερώσει τους πάντες. Το θέμα είναι πως αναπαράγεται το κάλεσμά μας.
Κι από κει και πέρα υπάρχει κι ένα θέμα βαρύτατης αμέλειας, που συνορεύει απόλυτα με τη γαϊδουριά. Αγνοείς τα πάντα, πηγαίνεις χωρίς προφύλαξη σε χώρους ας πούμε που δεν είναι ελεγμένοι υγειονομικά και έχεις και τη δική σου σχέση, ή το γάμο σου και μεταδίδεις το φαινόμενο;
Πότε το φαινόμενο αυτό σκάει στην Ελλάδα με δύναμη; Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2010. Ποιος το λέει; Το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εγώ δεν είμαι σε θέση να τα ξέρω αυτά και κανένας «δείκτης» δεν τα ξέρει, το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κάνει αυτά. Έχει τους γιατρούς του, έχει τις κεραίες του, το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κάνει αυτά ενώ διώκεται, μας αποβάλουν από το κέντρο της Αθήνας.
Και κάνουμε παρεμβάσεις στις Αρχές τις Δημοτικές, επιβάλουμε την παρουσία μας, ενημερώνουμε το Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό υπάρχει στα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεργαζόμαστε με τον κ. Παπουτσή, συνεργαζόμαστε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Χρυσοχοΐδης βάζει ένα πλάνο επίλυσης του συνολικού μεταναστευτικού όπου εκεί βρίσκουμε το δικό μας χώρο και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως ευχαριστώ και τον κ. Παπουτσή για τη συνεργασία μας.
Η οπτική του κ. Χρυσοχοΐδη με τα κέντρα αυτά που είναι συνέχιση μιας πολιτικής μας βολεύει, γιατί εμείς όταν κάναμε τον έλεγχό μας με το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχαμε, ωραία, κάναμε και βρίσκαμε κάτι, τι να κάνουμε; Τώρα υπάρχει όλη αυτή η διασύνδεση των κρατικών υπηρεσιών και αυτό έγινε βήμα με βήμα, το φαινόμενο εν τω μεταξύ αυξανόταν.
Μας βοήθησε πάρα πολύ το ΚΕΕΛΠΝΟ και η ερευνήτρια του ECDC και του ΚΕΕΛΠΝΟ κα Ασημίνα Οικονομοπούλου, την οποία συναντήσαμε και στη Σουηδία. Η γυναίκα αυτή ήταν από αυτούς που επιμέναμε να βγει δημοσίως το θέμα, υπήρχαν άλλοι που λέγανε μην το πείτε, μην το πείτε. Γιατί να μην το πούμε; ’μα δεν το πεις, ή αν δεν του δώσεις τον τόνο που πρέπει, ούτε θα ακουστείς, ούτε θα προφυλάξεις.
Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να κινητοποιηθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί. Στις 20 Ιουνίου έρχονται στην Ελλάδα όλοι οι αρμόδιοι Διεθνείς Οργανισμοί, ο ECDC που είναι το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ, η αντίστοιχη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά από τη Λισαβόνα, η Διεθνής Οργάνωση Υγείας το ευρωπαϊκό της τμήμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κ. Ντάλι και ο ίδιος θα είναι εδώ, δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θέματα, ή που αναγνωρίζουν την ύπαρξη του θέματος, για να δώσουμε λύση.
Και η λύση ποια είναι; Κατ΄ αρχάς η διάδοση μιας ανάγκης για πολύ-πολύ δυναμική στάση από όλη την Ευρώπη. Εμείς λέγαμε ότι έρχονται από δω, αλλά σε σας θα έρθουν. Εμείς λέγαμε ότι είμαστε μια χώρα σε κρίση, αλλά δεν είμαστε επιθυμητή χώρα, ως πόρτα μας χρησιμοποιούν.
Λέγαμε, επίσης, ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να το αντιμετωπίσουμε και τώρα που έχουμε κινητοποιηθεί μη νομίζετε ότι μπορούμε, όταν έχουμε 20 χιλιάδες περίπου επιζητούντες το άσυλο, αλλά και άλλους 120 χιλιάδες το χρόνο που μπαίνουν παράνομα και δεν ζητάνε κανένα άσυλο κι έρχονται όλοι στην Αθήνα, έρχονταν όλοι στην Αθήνα. Δε λύνεται αυτό από μια χώρα μόνη της, δεν λύνεται, δεν μπορούμε.
Κι όλοι αυτοί που άρχισαν να λένε τώρα περί εξορθολογισμού και η Πολιτεία φταίει και τα λοιπά, εντάξει, η Ελλάδα τα έχει αυτά. Σοφούς ρήτορες Σκανδιναβούς στον εξορθολογισμό του μυαλού τους, αλλά με λόγια. Εμείς εδώ είμαστε μπροστά στην αδυσώπητη ανάγκη της πράξης. Και λέω και επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω, δεν μπορούμε μόνοι μας.
Τώρα, λοιπόν, έρχονται όλοι, έρχονται στην Αθήνα στις 20 του μηνός, ο διάδοχός μου θα κάνει τη δουλειά του, εγώ θα του παραδώσω την επόμενη εβδομάδα τα πάντα, τα πάντα σε σχέση με το θέμα αυτό. Εμείς έχουμε μέχρι και τη Δευτέρα 7 του μηνός εδώ συσκέψεις, για τον ΕΟΠΥΥ, γι΄ αυτό το συνέδριο το επιτελικό του Υπουργείου, δεν σταματάει τίποτε από τη δουλειά μας και εν πάση περιπτώσει χρειάζεται αλληλέγγυα δράση των πάντων.
Αλλά πάνω απ΄ όλα χρειάζεται αλληλέγγυα δράση των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τα τηλέφωνα τα οποία έχουν σπάσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, προδίδουν τη γαϊδουριά. Κι επειδή η δημοσίευση των φωτογραφιών των γυναικών αυτών δεν είναι δική μας πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και των Ελλήνων το επιδοκίμασε.
Και πρέπει, επίσης, να ξέρετε ότι όταν γνωρίζεις ότι φέρεις μια μεταδιδόμενη νόσο και τη μεταδίδεις για να βγάλεις ένα ευρώ, τότε αυτό είναι κακουργηματική πράξη και η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, οι Διωκτικές Αρχές κάνουν τη δουλειά τους, όπως ο νόμος προβλέπει και ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει τη δουλειά του.
Θέλω να ξέρετε ότι η επιθυμία μας θα ήτανε τους πελάτες όλων αυτών των γυναικών να τους είχαμε φωτογραφία και να τους βάζαμε κι αυτούς. Γιατί πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να κάνει τη σχετική πράξη αδίκημα. Να κάνουμε τη σχετική πράξη αδίκημα. Δεν τα φταίει όλα η παρανόμως εκδιδόμενη αλλοδαπή, ή η παρανόμως εκδιδόμενη γυναίκα, το 50% της ευθύνης είναι δικό της, το άλλο 50% είναι του πελάτη, ίσως και περισσότερο γιατί αυτός έχει τα λεφτά που πληρώνει.
Συμφωνώ με όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν από σχετικές οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε αυτό το σημείο και πρέπει η Ελλάδα αυτό να το ποινικοποιήσει. Ας το κάνει. Εμείς παραδίδουμε τη δουλειά μας, μια δουλειά η οποία γίνεται εδώ και καιρό, έχουμε εξοντωθεί για να τη φέρουμε σε πέρας, ας κάνουν και οι άλλοι το καθήκον τους τις επόμενες μέρες. Δεν νομίζω, ότι θα υπάρξει έλληνας πολιτικός που να σταματήσει αυτή τη δράση.
Θέλω επ΄ αυτού να πουν ορισμένοι αρμόδιοι, η κα Κρεμαστινού και ο κ. Παπαδημητρίου, αρμοδιότερες κουβέντες από τις δικές μου, οι δικές μου είναι πολιτικές κουβέντες αυτού που κάνει την πολιτική εποπτεία της δράσης. Εγώ δεν ξέρω, γιατί δεν είμαι γιατρός, ούτε και προλαβαίνω να μάθω επιστημονικά τα δικά τους συμπεράσματα και τις δικές τους ενέργειες.
Αλλά ποιος παρακολούθησε, επειδή λένε και διάφορα άλλα για τις εκλογές, είναι γνωστό ότι εγώ δεν τα έχω ανάγκη αυτά, εγώ κάνω το καθήκον μου. Και όταν έλεγε η Ελλάδα ότι αυξάνονται τα συμπτώματα, το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έβρισκε τα κρούσματα, δούλευε το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Απλώς για να μπορέσει ο υπουργός Υγείας να κάνει τα οφειλόμενα, έπρεπε να είχε τη σχετική νομική βάση. Η σχετική νομική βάση για τη δράση μου τώρα εδώ… θα σπάσουμε κάθε μορφή αντίστασης ως προς το θέμα. Δεν μας αντιστέκεται τίποτα, όταν πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο.
Είχα νομική βάση όπως ανακάλυψα με την υπόδειξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα αναγκαστικό νόμο του 1940 Μεταξικό, βάση του οποίου ο υπουργός Υγείας εκδίδει υγειονομικές διατάξεις με κανονιστικό περιεχόμενο που ξεκινάει από τα μέτρα υγειονομικού περιεχομένου και φτάνει μέχρι τα κατασταλτικά μέτρα.
Αμφισβητήθηκε η νομική βάση αυτή ότι είναι πεπαλαιωμένη, δεν καλύπτει τις ενέργειες του υπουργού σήμερα και την άλλαξα. Και επί της πρώτης και επί της αλλαγής υπήρξαν εταιρείες που όταν εξέδωσα υγειονομικές διατάξεις που έθιγαν τα συμφέροντά τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Η νομική υποστήριξη που έχω από το Υπουργείο δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, έτσι συμβαίνει σε όλη τη Διοίκηση. Ζήτησα νομική βοήθεια ως προς τη διατύπωση αρτιότερης διάταξης στη συνέχεια κι αυτό το έκανα. Η νομική βάση που μου επιτρέπει να εκδίδω υγειονομικές διατάξεις βάσει του Νόμου 4052/2012 είναι πάρα πολύ ισχυρή. Αρνήθηκα κάθε λογική συναρμοδιότητας, ότι πρέπει να υπογράφω με τον Υπουργό τάδε, με κανέναν, τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν υπόκεινται στην κρίση κανενός.
Και παραδίδω και αυτή τη δουλειά έτοιμη, όπου αυτή η δουλειά απετέλεσε τη νομική βάση να κάνουμε έλεγχο χωρίς να μπορεί να την αρνηθεί ο ελεγχόμενος, γιατί μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα ο άλλος έλεγε: «εγώ δεν δέχομαι να σου δώσω αίμα» και άρα αποκτούσες ενημέρωση από τους εθελοντές που προέρχονται μόνοι τους, ή που δέχονταν. Τώρα πια δεν έχει και η Αστυνομία τη στιγμή που κάποιος αρνείται, τον συλλαμβάνει επιτόπου για τα δέοντα.
Να ξέρετε ότι αν είχαμε μόνο τρεις αλλοδαπές και οι υπόλοιπες είναι Ελληνίδες, οφείλεται στο γεγονός ότι τα κυκλώματα με το που έμαθαν ότι κάνουμε ελέγχους, τις τραβήξανε. Αλλά επειδή οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα συνεχιστούν κάθε μέρα, κάθε μέρα, αν αφαιρεθούν από τα κυκλώματα πώς να πω, οι άνθρωποι-θύματα του human trafficking και της μαστροπείας καλό είναι, αλλά αν τους εντοπίσουμε και τους ελέγξουμε είναι ακόμη καλύτερο.
Πάντως το κέντρο της Αθήνας θα καθαρίσει. Εγώ έκανα το ίδιο και με τα δύο κέντρα διανομής αντιεξαρτησιογόνων ουσιών στον Πειραιά και στην Αθήνα και το πετύχαμε με την κα Μαλλιώρη. Δώσαμε την ψυχή μας και το πετύχαμε και έχω δείγματα γραφής πια σε όλες αυτές τις δράσεις και δεν δέχομαι να ακούω το παραμικρό για συνδυασμό των ενεργειών με εκλογές, ή οτιδήποτε άλλο. Σας ξαναλέω ότι όσοι γνωρίζουν, γνωρίζουν ότι εγώ δεν τα έχω ανάγκη αυτά. Αυτά από την πλευρά μου.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ακούσετε τους ειδικότερους, την κα Κρεμαστινού, τον κ. Παπαδημητρίου, από τον ΟΚΑΝΑ την κα Μαλλιώρη. Η κα Μαλλιώρη μου λέει ότι τα συνοδευτικά προγράμματα με διανομή προφυλακτικών και συριγγών κλ.π., είναι κι αυτά μια λύση. Ναι, κα Μαλλιώρη, συμφωνώ, συνοδευτικά. Το κράτος θα δείξει το χαρακτήρα του και την ανθρωπιά του, αλλά η ανθρωπιά χωρίς το χαρακτήρα σημαίνει μηδέν.
Θα δείξουμε το χαρακτήρα μας όπως τον δείχνουμε, και η ανθρωπιά, οι υποχρεώσεις που εσείς μια χαρά προωθείτε με απόλυτη επιτυχία όπως δείξατε πριν από λίγες ημέρες, είναι επίσης βασικές δράσεις, αλλά αν το κράτος δεν έχει χαρακτήρα, όλα αυτά δεν υπάρχουν, και κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει χώρα στο δυτική ημισφαίριο του πλανήτη χωρίς πρωτεύουσα. Η Ελλάδα ήταν μια χώρα χωρίς πρωτεύουσα.
Αποκαθιστούμε την τάξη των πραγμάτων με αυτή την έννοια. Η Αθήνα ξαναβρίσκει το κέντρο της και θα το βρει το κέντρο της. Αφού έχουμε δείξει το δρόμο, κανένας δεν θα σταματήσει, από μας, από την επόμενη κυβέρνηση, από οποιονδήποτε.
Κάνουμε μια δράση συνέχειας. Δουλεύουμε εδώ και 13 μήνες τώρα. Θα δουλέψουν και οι επόμενοι. Σ’ αυτό δεν υπάρχει Έλληνας και Ελληνίδα που να μπορεί να πει κάτι διαφορετικό. Μου έκανε πολλή εντύπωση θετικά χθες το βράδυ που ήμουν στον «ALPHA», για τις εκλογές βέβαια, όχι για το θέμα αυτό.
Ο δημοσιογράφος, ο κ. Παπαπαναγιώτου επέλεξε να βάλει αυτό το θέμα πρώτο και περίπου 7 κόμματα που ήμασταν εκεί λέγαμε τα ίδια πράγματα σχεδόν. Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό, γι’ αυτή τη συμφωνία, που δηλώνει ότι όποιος και να’ ναι, έτσι με το δικό του τρόπο βέβαια κάθε υπουργός και κάθε κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της.
Κυρία Κρεμαστινού, εγώ τελείωσα, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ πολύ κι αν θέλετε να πείτε εσείς.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Υπουργέ και για όλα όσα είπατε και κάνατε και την εισαγωγή στο μεγάλο αυτό θέμα, και έχω πει κι άλλη φορά ότι είσαστε από τους λίγους Υπουργούς που είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι στα θέματα δημόσιας υγείας και μας βοηθάτε.
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ από το τέλος του 2010 με τις μονάδες τις οποίες έχει, αλλά και με τα τμήματα αυτά, γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είναι μόνο επιδημιολογική επιτήρηση, είναι και παρέμβαση, είχε γίνει σαφές ότι υπάρχει μία αύξηση των νέων κρουσμάτων στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Η αύξηση αυτή επιβεβαιώθηκε στο τέλος του 2011 ότι έφτανε στο ποσοστό το οποίο σας είναι γνωστό του 1250% περίπου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Παρατηρήθηκε ότι και οι νέες λοιμώξεις μεταξύ του ΄10 και του ΄11 είχαν αυξηθεί κατά 50% περίπου, 52% νομίζω.
Αυτό σημαίνει ότι το AIDS ήταν ένα πρόβλημα το οποίο υπήρχε και το ΚΕΕΛΠΝΟ με τις κινητές μονάδες τις οποίες έχει και οι οποίες όπως γνωρίζετε σήμερα είναι 5 τον αριθμό και είναι σε όλες τις καίριες, ας το πω έτσι, πλατείες της Αθήνας, επιβεβαίωσε αυτά τα αποτελέσματα.
Η αλήθεια είναι ότι με το τελευταίο συμβάν αυτό που έγινε με τις ιερόδουλες, αποδείχθηκε ότι πραγματικά αυτό το οποίο λέμε ασφαλές σεξ και το οποίο είναι μια μεγάλη κατηγορία πρόληψης, όχι μόνο για τον ιό του ΗΙV, αλλά και για πολλά άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, έχει κατά κάποιον τρόπο ατονήσει στην Ελλάδα.
Οι λόγοι για τους οποίους έχει ατονήσει μπορεί να είναι πολλοί, αλλά φαίνεται και από τα τηλεφωνήματα τα οποία δέχεται το ΚΕΕΛΠΝΟ τις τελευταίες ημέρες και τα οποία έχουν φτάσει περίπου τα 1.600, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία κυρίως νέων ανθρώπων οι οποίοι δεν τηρούν τις σωστές προϋποθέσεις για να γίνεται αυτό που πριν λίγο είπα, ασφαλές σεξ, και οι προϋποθέσεις αυτές είναι η χρήση όπως ξέρετε προφυλακτικού σε κάθε επαφή η οποία είναι άγνωστη.
Η Εκκλησία έχει μιλήσει παλαιότερα βέβαια για μονογαμικές σχέσεις. Είναι σωστό ότι πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος ερωτικός σύντροφος ει δυνατόν, αλλά βέβαια και αυτό που είπαμε στην αρχή.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Είπα ότι το είχε προτείνει και η Εκκλησία στις αρχές και ήταν από τα κύρια θέματα που έλεγε. Εν πάση περιπτώσει, ωραία είναι να τα λέμε αυτά, αλλά και η χρήση όπως ξέρετε του προφυλακτικού είναι το πιο συνηθισμένο μέτρο το οποίο πρέπει να γίνεται όπως είπα στις περιπτώσεις αυτές.
Βέβαια και ο ΟΚΑΝΑ αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ μοιράζει δωρεάν και προφυλακτικά αλλά και ενέσεις κυρίως στους χρήστες. Μέχρι στιγμής το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μοιράσει περίπου 50.000 σύριγγες με τις ενέσεις αυτές της μιας χρήσεως στο κέντρο της Αθήνας.
Τώρα όσον αφορά τα ερωτήματα τα οποία τίθενται και τα οποία όπως σας είπα εκφράζουν τη μείωση των αντανακλαστικών για το ασφαλές σεξ, συνήθως αφορούν ερωτήματα για το τι πρέπει να κάνω, πώς πρέπει να προφυλαχθώ, εάν ήρθα σε επαφή με ύποπτο άτομο τι θα πρέπει να προσέξω και οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι κλασικές οδηγίες.
Εάν είμαστε στις δύο πρώτες ημέρες από αυτές που έχει γίνει μία επαφή, τότε πρέπει να πάει το άτομο σε μια μονάδα ειδικών λοιμώξεων για να πάρει αμέσως αντιρετροϊκή αγωγή, γιατί η χορήγηση της αντιρετροϊκής αγωγής μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της νόσου και αυτό γίνεται συστηματικά και δεν γίνεται μόνο για άτομα τα οποία ήρθαν σε σεξουαλική επαφή αλλά είναι μία πρακτική η οποία γίνεται και στις περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να τσιμπηθεί με μία βελόνα από κάποιον ο οποίος είναι θετικός, και αυτό συμβαίνει συνήθως στα νοσοκομεία όπου υφίσταται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό την επαφή αυτή.
Τώρα η άλλη οδηγία η οποία δίνεται είναι ότι όταν υπάρχει υποψία θα πρέπει να γίνεται μια εξέταση για τον ιό του HIV. Και πάλι στην περίπτωση αυτή η χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορεί να έχει τα αποτελέσματα τα οποία περιμένουμε, δηλαδή μείωση της εμφάνισης της νόσου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ανοιχτό και ακόμα και τώρα οι μονάδες αυτές οι οποίες υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας, δίδονται οδηγίες ότι μπορεί και εκεί να γίνει αιμοληψία για τον προσδιορισμό του ιού του AIDS, και βέβαια εκτός από τη λήψη αίματος το τελευταίο διάστημα και με βάση την υγειονομική διάταξη η οποία έγινε, και κυρίως στις κυρίες οι οποίες συλλαμβάνονται από την αστυνομία και μεταφέρονται στο Κέντρο Αλλοδαπών, όπου και εκεί υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, γίνεται η χρήση rapid test που βγάζει το αποτέλεσμα σε μικρό χρονικό διάστημα, και στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός παίρνεται και κανονική αιμοληψία για να γίνει η επαναληπτική εξέταση και τα άτομα αυτά τα οποία είναι θετικά – χωρίς να είμαι σίγουρη κ. Υπουργέ – νομίζω ότι μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα τώρα, αυτοί οι οποίοι βρίσκονται θετικοί. Δεν είμαι σίγουρη εντελώς, οι θετικοί.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κρεμαστινού, επειδή υπάρχει τρομακτική πίεση χρόνου, έχουμε και Υπουργικό Συμβούλιο, αν μπορούμε να κλείσουμε. Να μιλήσει ο κ. Παπαδημητρίου και η κα Μαλλιώρη για ένα λεπτό.
(Διαλογικές συζητήσεις)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Παπαδημητρίου. Σας παρακαλώ…
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Αυτό δεν το ξέρω, αλλά όμως θα ήθελα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς που παρακολουθείτε…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ, δεν θα το προλάβουμε. Κυρία Κρεμαστινού, την τελευταία σας φράση.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Η τελευταία μου φράση είναι αυτό που είπατε κι εσείς κ. Υπουργέ, ότι μεγάλη ευθύνη έχουν τα άτομα αυτά τα οποία δεν παίρνουν προφυλάξεις όταν πηγαίνουν με άτομα τα οποία δεν είναι σίγουροι ότι είναι υγιή. Αυτή είναι η τελευταία μου φράση και η κύρια φράση.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Να κάνουν μία παρέμβαση για την Αμυγδαλέζα.
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Όχι, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Δεν έχει αποφασιστεί ότι θα πάνε στην Αμυγδαλέζα, συγγνώμη κιόλας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει τέτοια πρόταση;
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Αυτό επί του διαδικαστικού δεν είμαι νομικός για να σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει τέτοια πρόταση να σταλούν οι θετικές οροθετικές…
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι, δεν υπάρχει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέτε, για τους ασθενείς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις πόρνες μιλάμε με AIDS.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα εκδιδόμενα άτομα. Συγγνώμη, να χρησιμοποιούμε και μια ορολογία πιο σωστή.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Θα πάνε για θεραπεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αμυγδαλέζα;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι βέβαια.
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ: Δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Ακόμα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για το πώς πρέπει σωστά να διαχειριστούμε όλο αυτό το θέμα με τα εκδιδόμενα άτομα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αυτά είναι πράγματα – σας παρακαλώ – πάρα πολύ οριοθετημένα ήδη. Ξέρετε και έχουμε δώσει στη δημοσιότητα τα 15 νοσοκομεία τα οποία έχουν ειδικά τμήματα για ανθρώπους που έχουν μεταδιδόμενες ασθένειες.
’ρα, επειδή έχουμε προβλέψει και την καραντίνα πια με την υγειονομική διάταξη, έχουμε και χωροταξικά ρυθμίσει ως Υπουργείο Υγείας, αλλά και νομικά το όλο ζήτημα. Οι φορείς μεταδιδόμενων ασθενειών σεξουαλικά, όπως αυτοί, καταρχάς τυγχάνουν ιατρικής περίθαλψης και προστασίας, ένα.
Δεύτερον: Είναι υπόδικοι. Θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία που αφορά το νομικό κομμάτι και εμπλέκεται η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, Αστυνομικές, Διωκτικές και Εισαγγελικές Αρχές, για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να κρίνει την περίπτωσή τους.
Ταυτοχρόνως οι άνθρωποι αυτοί δέχονται τις ιατρικές υπηρεσίες της ελληνικής πολιτείας. Είναι απλά αυτά πράγματα. Ποια Αμυγδαλέζα; Μας το είπαν αυτό, για την Αμυγδαλέζα, όταν κάναμε την πρώτη συνέντευξη Τύπου με τον κ. Χρυσοχοϊδη και λέγαμε ότι τα νοσοκομεία έχουν χώρους καραντίνας και θεραπείας αυτών των ανθρώπων ειδικούς και η Αμυγδαλέζα έχει να κάνει με τους μη ασθενείς. Γιατί ερωτηθήκαμε. Δηλαδή «ήρωες και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια;». «Και θα πάμε εκεί τους ανθρώπους κτλ. και θα κολλήσουν;».. Είπαμε όχι, το διευκρινίσαμε από χίλιες πλευρές.
Γιατί το ρωτούσαν όχι με την ευγένεια τη δική σας, το έλεγαν με την κακεντρέχεια, ότι θα κολλήσουν και τους άλλους. Δεν το ρωτούσαν με την ευγενή δική σας στάση «δε θα τους περιθάλψουμε;». Βεβαίως θα τους περιθάλψουμε. Αλλά από κει και πέρα ο καθένας έχει το δρόμο του. Η Αμυγδαλέζα και τα σχετικά κέντρα, είναι για μη ασθενείς.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Επομένως οι φορείς του ΑΙDS μεταφέρονται στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των νοσοκομείων κατευθείαν και μετά ακολουθείται η διαδικασία η νομική. Θέλω να πω ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή των τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε, τρεις νέοι άνθρωποι πρόλαβαν και πήραν προφυλακτική αγωγή διότι είχαν μέσα στο 48ωρο, και αυτό πρέπει να τονισθεί, απροφύλακτη επαφή. Τρεις νέοι άνθρωποι δε θα νοσήσουν. Αυτό θέλω να το σημειώσω.
Θέλω να πω ότι επίσης ότι η υγειονομική διάταξη, για πρώτη φορά, ξεπερνά τις αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ συναρμοδίων Υπηρεσιών οι οποίες είχαν παραλύσει τη Διοίκηση και δε μπορούσε να παρέμβει. Αυτό θέλω να το τονίσω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάρει το λόγο η κα Μαλλιώρη.
Μ. ΜΑΛΛΙΩΡΗ: Κύριε Υπουργέ θα είμαι επιγραμματική και συμπληρωματική των όσων ακούστηκαν. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό να μιλάμε τα γεγονότα με βάση το χρόνο. Ήταν αρχές του 2011 που είχαμε ενδείξεις ότι αυξάνεται ο ιός του ΑΙDS ιδιαίτερα στην κατηγορία των χρηστών ναρκωτικών ενδοφλεβίως. Αντιδράσαμε άμεσα, με τη δική σας θετική παρέμβαση και τελική απόφαση.
Ενημερώσαμε μέσα από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και το ECDC και το EMCDDA, τους δυο ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, ο ένας αρμόδιος για τη δημόσια υγεία και ο άλλος αρμόδιος για τα ναρκωτικά, διότι αυτό ήταν υποχρέωσή μας, έστω κι αν μερικοί πίστευαν ότι διασύρεται η χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι έχουμε ενδείξεις αύξησης.
Αυτές οι ενδείξεις αύξησης, επιβεβαιώθηκαν το α’ εξάμηνο του 2011 και τότε πράγματι είπαμε, εδώ δεν έχουμε ενδείξεις, έχουμε αποδείξεις, τουλάχιστον για τους χρήστες ναρκωτικών βλέπαμε ραγδαία αύξηση του ιού του ΑΙDS σ’ αυτή την κατηγορία και κάναμε συναντήσεις, φέραμε ξένους εμπειρογνώμονες οι οποίοι είπαν, κ. Υπουργέ ήσαστε παρών, 1 εκατομμύριο βελόνες και σύριγγες και προφυλακτικά στην Αττική γιατί αυτή την ιστορία με το ΑΙDS την έχουμε στην Αττική, δεν το έχουμε στην Ελλάδα.
Σε όλες τις άλλες πόλεις που ελέγχουμε τους χρήστες, δεν έχουμε δει αυξητικές τάσεις. ’ρα ενδημεί το φαινόμενο, αφορά μόνο την Αττική. Είπαμε λοιπόν: Πώς θα περιορίσουμε την επέκταση; Βελόνες, σύριγγες χωρίς ανταλλαγή και προφυλακτικά. Παράλληλα πήρατε τη γενναία απόφαση, το Σεπτέμβριο του 2011 να γίνουν οι μονάδες στα Γενικά Νοσοκομεία έτσι ώστε να μην είναι οι χρήστες στο δρόμο και να είναι μέσα στις δομές υγείας.
Αυτή τη στιγμή και από το διάστημα Σεπτέμβρη του 2011 –και καλό είναι να ονοματίζουμε το χρόνο για να μην θεωρείται ότι η ενέργειες έγιναν τώρα και προεκλογικά όπως πολύ σωστά λέτε, από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα, με τις 54 Μονάδες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα αλλά 23 εκ των οποίων είναι στην Αττική όπου υπήρχαν μόνο 7, και κλείσαμε τις 5, Καποδιστρίου, Εξάρχεια, δύο στον Πειραιά, έχουν μπει 3.000 άτομα στα προγράμματά. Από πού έρχονται στα προγράμματα αυτά τα άτομα; Από την πιάτσα.
Που τι κάνουν στην πιάτσα; Λόγω οικονομικής ύφεσης, ιδιαίτερα οι γυναίκες χρήστριες, εκπορνεύονται για να εξασφαλίσουν χρήματα. Γι’ αυτό και από την επιτήρηση που κάνουμε βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επίπτωσης του ΑΙDS, για νέα περιστατικά λέμε, το 2011, είναι σε γυναίκες χρήστριες και από τα 12 περιστατικά που έχουν μόλις τις τελευταίες μέρες πάρει αυτή την έκταση όσον αφορά τη δημοσιοποίησης, περισσότερες από τοις μισές είναι χρήστριες.
Αυτή είναι η πραγματικότητα διαχρονικά, έτσι ώστε κάποιοι να μη θεωρούν ότι κάποια πράγματα έγιναν βεβιασμένα και τελευταία στιγμή. Ειδοποιήσαμε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τη Διεθνή Κοινότητα, πήγαμε στη Βιέννη το Μάρτιο, ειδοποιήσαμε το UNH το οποίο καλείται σ’ αυτή την υπουργική συνάντηση και νομίζω ότι στο κομμάτι τουλάχιστον των χρηστών, κάναμε το μέγιστο δυνατό. Αυτά τα άτομα πρέπει να τα φέρουμε σε επαφή με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.
Και εκεί τελειώνει η πολιτική. Αν από κει και πέρα συντρέχουν κάποιοι λόγοι Ποινικού Δικαίου, το ξέρω δηλαδή ότι είμαι φορέας και δεν παίρνω τα μέτρα μου και για εμένα και για τη δημόσια υγεία, εκεί πια θ’ απαντήσει ο Εισαγγελέας και ο νόμος. Δεν αφορά αυτόν εδώ το χώρο, που σε προτεραιότητα απόλυτα έχει την προφύλαξη της ατομικής και της δημόσιας υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστούμε. Ακούμε τις ερωτήσεις σας.
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπατε ότι μεγάλο ποσοστό ευθύνης έχει και ο πελάτης, δηλαδή ο άνθρωπος που πάει χωρίς προφυλακτικό…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 50% συν…
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπατε ότι είναι μισή-μισή ή ευθύνη κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 50% plus ο πελάτης…
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και προτείνατε κάτι, αν κατάλαβα καλά: Να γίνει κακουργηματική πράξη αυτή η συμπεριφορά να ποινικοποιηθεί αυτή η συμπεριφορά κ. Υπουργέ; Αυτό προτείνετε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αυτό προτείνω, βέβαια.
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η απροφύλακτη επαφή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η απροφύλακτη επαφή και η επαφή με παρανόμως εκδιδόμενη γυναίκα. Δεν το ξέρω νομικά το θέμα με ακρίβεια, αλλά τώρα που έχει κορυφωθεί τόσο πολύ, έχει ευαισθητοποιήσει πάρα πολλούς. Σας είπε η κα Κρεμαστινού, δεχθήκαμε 1.600 τηλέφωνα…
κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μόνο από την πρώτη…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο από την πρώτη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα θέμα με τεράστιο κοινωνικό βάθος. Έχει βγει στην επιφάνεια, πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην κρίση και στην αξιολόγησή μας. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν είμαστε μια χώρα τρίτου κόσμου. Οπωσδήποτε οι ευθύνες του ατόμου που εκδίδεται παρανόμως είναι μεγάλες, οπωσδήποτε οι ευθύνες του ατόμου που εκδίδεται παρανόμως και είναι φορέας μεταδιδόμενης ασθένειας και το γνωρίζει είναι κακουργηματικής υφής, αλλά θα ήταν κοντόφθαλμο, άδικο και έξω από τον πολιτισμό μας να μη βλέπουμε και την ευθύνη του τύπου με τα λεφτά – λίγα, ή πολλά – ο οποίος μισθώνει τις σχετικές υπηρεσίες για 5 λεπτά, ή/και για μια ολόκληρη μέρα. Κι ο οποίος ζητά απροφύλακτη σχέση.
Αυτά τα πράγματα έχουν απαξία για δυο λόγους: Ο ένας είναι λόγος δημόσιας υγείας και ο δεύτερος είναι λόγος κοινωνικής απαξίας. Αυτά θα τα σταθμίσει ο ποινικός νομοθέτης, όχι ο υπουργός Υγείας. Αλλά ο υπουργός Υγείας, επειδή είναι πολιτικό πρόσωπο και δικηγόρος, μπορεί να σας πει ότι αντλώντας παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία, τι καλό που θα ήταν και η Ελλάδα ν’ ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Δεν είμαι ο αρμόδιος για να το πω, αλλά η επόμενη Βουλή αυτό το θέμα πρέπει να το δει.
Η δική μας παρακαταθήκη είναι το έργο μας και αυτή η συμβουλή που έχει γενικό περιεχόμενο, χωρίς να μπορώ να την έχω ζυγίσει ακόμα, να ξέρω τα χαρακτηριστικά της αντικειμενικής ευθύνης, της υποκειμενικής ευθύνης που συγκροτούν μια ενέργεια ποινικά αποδοκιμαστέα. Είναι άλλο θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι η ελληνική κοινωνία χειροκρότησε την απόφαση του Εισαγγελέα να δημοσιοποιηθεί η φωτογραφία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Των Διωκτικών Αρχών, δεν ξέρω ποιος το έκανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω είναι εισαγγελική διάταξη. Προφανώς δεν το είπατε ως επιχείρημα, το είπατε ως εικόνα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ως κατάσταση. Πολύ σωστό αυτό. Δεν είναι επιχείρημά μου, είναι μια κατάσταση. Γιατί κι άλλα πράγματα μπορεί να επιδοκιμάσει η κοινή γνώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να πω. Έχουμε το παράδειγμα της θανατικής ποινής. Ήθελα να ρωτήσω πώς αισθάνεται ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου όταν βλέπει ασθενή οροθετικό του ΑΙDS, πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ζύγισα, τα στάθμισα και σας τα είπα. Τώρα θέτετε ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και για μένα προσωπικά. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την εμβέλεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων, την ανάγκη σεβασμού τους, γνωρίζω επίσης το πιο ακανθώδες θέμα για το δημόσιο Δίκαιο και κυρίως για τη Δικαιοσύνη, της στάθμισης συγκρουομένων αγαθών.
Εδώ συγκρούεται το αγαθό του ατομικού δικαιώματος, απορρήτου γύρω από τα ιατρικά θέματα του κάθε προσώπου και αυτό το δικαίωμα συγκρούεται με το κοινωνικό δικαίωμα στη υγεία των υπολοίπων, σχετισθέντων με το πρώτο πρόσωπο και μη. Γιατί η σύζυγος, ή η φίλη, η σύντροφος ενός ατόμου που πηγαίνει με μια τέτοια περίπτωση και που θα έχει σεξουαλική επαφή με τον άνθρωπό της, είναι μια μοιραία κατάσταση. Ποιος θα προστατεύσει όχι αυτόν που διέπραξε βαρύτατης κοινωνικής απαξίας ενέργεια, αλλά τον άλλον που είναι άμοιρος ευθυνών; Δεν έχει κάνει τίποτα. Εξαπατάται μάλιστα. Ποιος θα τον προστατεύσει;
Υπήρξε σύγκρουση σε αυτό το θέμα και το ελληνικό κράτος επέλεξε αυτή τη στάση, όχι εμείς. Αισθάνομαι και το είπα ότι αυτό θα προκαλέσει διαμαρτυρίες, που τις προκάλεσε. Ίσως και αντιδράσεις διαφόρων Οργανισμών, θα τις προκαλέσει.
Από την άλλη, ποιος μπορεί να με καλέσει να παραβλέψω τη χρησιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, όταν από αυτήν απορρέει μια συνεχής δραστηριότητα πολλών ανθρώπων που σχετίστηκαν με το φαινόμενο, που μας παίρνουν και ζητούν ενημέρωση, η σωτηρία της ζωής τριών όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου που πρόλαβαν τη θεραπεία εντός 48 ωρών και των υπολοίπων που δεν έχουν καμία ευθύνη.
’ρα, κ. Βενιζέλο για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η ενέργεια αυτή είχε τα θετικά της και οφείλω να το πω αυτό. Όπως οφείλω επίσης να πω ότι οι ενέργειες του υπουργού Υγείας χωρίς τη διασταύρωσή τους στο θέμα με τις ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν οδηγούν πουθενά. Και για να είμαι απολύτως δίκαιος, συν τη διασταύρωσή τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει αρμοδιότητα τη νομιμοποίηση των οίκων ανοχής.
Είμαι υπερήφανος να λέω και το λέω αυτό και το υπογραμμίζω ότι είχαμε συνολική πολιτική για το θέμα, είχαμε συνολική πολιτική για το θέμα και για τα αίτιά του, τους «γονείς» του που είναι η παράνομη μετανάστευση και τα ναρκωτικά, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, αυτοί είναι οι γονείς της αύξησης του aids.
Παλέψαμε να μην φύγει το θέμα από το γκέτο, έφυγε δυστυχώς, ξέφυγε από το γκέτο και πρέπει τώρα τις επόμενες μέρες εβδομάδες και μήνες να κάνουμε ότι μπορούμε για να το εξαφανίσουμε. Χαίρομαι που επειδή και στη Ρουμανία εκδηλώθηκε το φαινόμενο αυτό και δραστηριοποιήθηκαν οι Διεθνείς Οργανισμοί, η Διάσκεψη της Αθήνας στις 20-21 Ιουνίου έχει σκοπό να ενταχθεί μέσα στο πρόγραμμα «υγεία για την ανάπτυξη 2014-2020» όπως με διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Ντάλι ότι θα γίνει, το θέμα των ναρκωτικών και του aids.
Που σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί η δράση και της αντίστοιχης μονάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα για τα ναρκωτικά και του ECDC στη Στοκχόλμη, για να παράσχουν κάθε υποστήριξη στην Ελλάδα, που είναι υποδοχέας αυτού του προβλήματος με την παράνομη μετανάστευση, αλλά και στη Ρουμανία και σε οποιονδήποτε άλλον και η Ιταλία έχει ζητήσει συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Ήταν πολύ δύσκολο να κινητοποιήσουμε αυτούς τους Οργανισμούς, γιατί πίστευαν ότι πηγαίναμε για να ζητήσουμε χρήματα. Τους κινητοποίησε τελικά η πραγματικότητα και οι δικές μας ενέργειες και το θέμα μπαίνει σε μία σειρά.
Και ο κοινωνικός διάλογος που αναπτύχθηκε για τη φωτογραφία, για το ζήτημα το συνολικό της ρύθμισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης από τον κ. Χρυσοχοΐδη, το θέμα που προέκυψε από τη γαϊδουρινή στάση ορισμένων Ελλήνων πολιτών, όλο αυτό το πλέγμα των θεμάτων τέθηκε πια με ένταση στο δημόσιο διάλογο, που θα μπορούσε να είχε τεθεί νωρίτερα, αλλά βλέπετε δυστυχώς δεν συγκινήθηκαν τα μέσα ενημέρωσης, ή τουλάχιστον όλα, ή όλοι οι Δημοσιογράφοι.
Θυμάμαι δημοσιογράφο που το έβαλε νούμερο ένα θέμα στην πρόσκλησή του σε μένα και ήμουν καλεσμένος του εγώ και η κα Ασημίνα Οικονομοπούλου από το ECDC και το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 28 Αυγούστου ο κ. Δημήτρης Τάκης στο MEGA, που ήταν μια περίπτωση μοναδική στη δική μου εμπειρία που έβγαλε αυτό το θέμα.
Θυμάμαι, επίσης, ότι – τώρα εδώ δε θα πω παραδείγματα – να προσπαθώ να το πω, να το έχω βάλει προϋπόθεση για να πάω σε μία εκπομπή ότι θα έρθω αν μου πεις γι΄ αυτό και πες μου μετά και ό, τι άλλο θες και να προσπαθώ να το βάλω και να μου λέει ο δημοσιογράφος καλά-καλά το ξέρουμε κι αυτό, αλλά για πείτε μας τώρα τι είπατε στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι σας είπαν και τα λοιπά.
Δηλαδή υπήρχε, πώς να πω, κινητοποίηση δική μας που έπρεπε να σπάσει την επιφυλακτικότητα των ευρωπαίων, που νόμιζαν ότι θέλουμε λεφτά ενώ δεν θέλαμε λεφτά και της ελληνικής κοινής γνώμης και των μεσολαβητών της που πίστεψαν ότι το θέμα τέλειωσε, γιατί το θέμα παιδιά τέλειωνε.
Τέλειωνε, είχε περιοριστεί, ελεγχόταν και ξαναπήρε διαστάσεις από το τέλος του 2010 και μετά από τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, που μου έχει πει η κα Μαλλιώρη ότι πολλές φορές επιδιώκουν να κολλήσουν και την ασθένεια, για να μπουν. Ή εσείς μου το έχετε πει κ. Δημόπουλε; Όχι η κα Μαλλιώρη δεν τα λέει αυτά διότι είναι Γαλλίδα, αλλά ο κ. Δημόπουλος που είναι δικός μας τα λέει αυτά, άρα εσείς μου το έχετε πει. Η κα Μαλλιώρη θα σας πει «θα το δούμε» κι αυτά, γιατί είναι και γιατρός.
’ρα να υπάρξει συνέχεια τη Δευτέρα, 7 Μαΐου, να μη σταματήσει καμία ενέργεια, δεν θα σταματήσει, από όπου κι αν είμαι εγώ αυτό το θέμα θα το διατηρώ στην επικαιρότητα. Τώρα πια ξέρω ότι η ελληνική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε, τώρα οι δημοσιογράφοι έχουν ευαισθητοποιηθεί, είναι όλοι στις επάλξεις για να το λύσουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθει εδώ, θα το λύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ έχω δύο ερωτήματα, το πρώτο είναι αν υπάρχει κάποια εκτίμηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με τον αριθμό των ανδρών οι οποίοι έχουν εκτεθεί στον κίνδυνο της μόλυνσης συνολικά και το δεύτερο ερώτημά μου είναι αν σας έχει υποβληθεί από τους επόπτες δημόσιας υγείας κάποιο αίτημα για αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου για τους ελέγχους στους οίκους ανοχής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλει το ΚΕΕΛΠΝΟ να το πει αυτό, μπορεί να το πει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό και λέω ότι οι επόπτες δημόσιας υγείας σας έχουν επισημάνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς οι οίκοι ανοχής. Είχατε μάλιστα στη Βουλή συμφωνήσει ότι χρειάζεται αλλαγή, εάν πρόκειται να υπάρξει τέτοια αλλαγή.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θόδωρε, ο Δημήτρης λέει αυτό που έχω πει πράγματι εγώ στη Βουλή, ότι αυτή η κατάσταση με τους παράνομους οίκους ανοχής πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ αρχάς αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο. Το έχω πει εγώ αυτό, έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο εν τω μεταξύ; Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να το κάνω αυτό, έτσι;
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Όχι βέβαια αλλά θα πρέπει να αλλάξει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πρέπει να αλλάξει ναι. Και στο χαρτί που σας δίνω που τώρα ο κ. Καρδαράς και ο κ. Πάνου θα είναι εδώ, Ευθύμη είχα πει να συμπληρωθεί με την παρέμβαση του Τζον Ντάλι και την παρέμβαση τη δική μου εδώ για την Υπατία.
Θα δείτε στο χαρτί ότι στις 15 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο ενώπιόν σας λέω ότι καταθέτω όλα τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ στις συναρμόδιες Αρχές για να πράξουν τα δέοντα, έτσι; Για να είμαστε καθαροί σε αυτό. Είναι σε μία παρέμβαση που έχω εδώ στο Ζάππειο 15 Δεκεμβρίου του 2011.
Θ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Αυτό του κέντρου της Αθήνας με τον Δήμαρχο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με το Δήμαρχο τον κ. Καμίνη.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Στο πρώτο να απαντήσω εγώ, στο βαθμό που αφορά τις χρήστριες, που πιθανόν να είναι μολυσμένες, έχουμε από τα ερωτηματολόγια τη γνώση ότι κατά μέσον όρο πηγαίνουν με πέντε έως δέκα πλάτες την ημέρα. Κάντε πολλαπλασιασμούς.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι σίγουρο ότι κολλάνε όλοι αυτοί, έτσι;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Δε σημαίνει και μπορεί να είναι χρήστριες που δεν είναι μολυσμένες, προς Θεού, αλλά έχουμε μία τέτοια τάξη πραγμάτων, όσον αφορά το να εκδίδονται.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ’ρα οι πελάτες παίρνουν προφύλαξη.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Ως προς το όνομα της Ρωσίδας, το 60% των τηλεφωνημάτων αφορούσε και δήλωναν ανώνυμα βέβαια ότι είχαν απροφύλακτη σχέση και επαφή με τη συγκεκριμένη γυναίκα, κυρίως στοματική. Υπήρχαν πάρα πολλοί οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν και κολπική και πρωκτική επαφή απροφύλακτη.
Τώρα, με την εμφάνιση των νέων φωτογραφιών, ο περισσότερος κόσμος δεν αναφέρεται στις συγκεκριμένες γυναίκες, αλλά αναφέρεται στο θέμα, δηλαδή είναι άνθρωποι οι οποίοι ζητούν να κάνουν τεστ γιατί είχαν απροφύλακτη επαφή με εκδιδόμενη γυναίκα και έχουν ανησυχήσει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αυτό είναι το δευτερογενές όπως φαίνεται που έχουμε, έτσι;
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Πέραν των φωτογραφιών έχει ανοίξει μία δημόσια συζήτηση αυτή τη στιγμή, όπως είπε και ο Υπουργός, η οποία οδηγεί τον κόσμο στο να ζητήσει να κάνει τεστ, όσοι είχαν απροφύλακτη επαφή επαναλαμβάνω με οποιοδήποτε εκδιδόμενο άτομο, πέραν των φωτογραφιών που έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ συγνώμη που θα επιμείνω, μας δώσατε κάποια στοιχεία και ξεκινήσατε από το 2011 από το Μάρτιο με τις δικές σας δράσεις. Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές εμείς εδώ, τώρα αν βγήκε ή δε βγήκε προς τα έξω, ας μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, τους λόγους τους ξέρουμε όλοι. Μιλήσατε για διασύνδεση η οποία δεν ήταν επαρκής, μιλήσατε για μη νομική βάση η οποία θα σας κάλυπτε.
Όλα αυτά τα καταλαβαίνω, το θέμα είναι όμως ότι τώρα μιλάμε για τρεις ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να μη μολυνθούν, αυτές τις μέρες με τις συγκεκριμένες δράσεις. Τι γίνεται με τους ανθρώπους που ένα χρόνο πριν δεν τους δόθηκε ποτέ η δυνατότητα αυτή λόγω αδυναμιών της Πολιτείας. Οι άνθρωποι αυτοί ή οι γυναίκες τους ή οι σύντροφοί τους από πού θα ζητήσουν ευθύνες γι΄ αυτό το πράγμα που υπάρχει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από σας και από σας. Όχι από σας προσωπικά γιατί ξέρω όλων σας τις ευαισθησίες.
Όταν σας δίνω ένα θέμα, σας το δίνει το Υπουργείο Υγείας, όχι οποιοσδήποτε, έχετε αυτό στα χέρια σας που αφορά 11 εκατομμύρια ανθρώπους και δεν το εκτιμούν ως πρωτεύον θέμα, γιατί αν είχε εκτιμηθεί ως πρωτεύον θέμα θα είχε υπάρξει και μια κινητικότητα στον τομέα της ενημέρωσης.
Είπα στο Ζάππειο δεν έχουμε χρήματα να κάνουμε ένα πρόγραμμα ξέρω’ γω να πηγαίνουμε σε κάθε ελληνικό σπίτι και να λέμε πρόσεξε αυτό, δεν το είχαμε αυτό, δεν έχουμε αυτά τα λεφτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υγειονομική διάταξη γιατί βγήκε νωρίτερα κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν δέχομαι να με ρωτάτε έτσι, θα με ρωτάτε αν ζητάτε το λόγο, σας παρακαλώ πάρα πολύ, γιατί το κάνετε συνέχεια αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τον ζητάω εδώ και ώρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, σας παρακαλώ πάρα πολύ.
Η υγειονομική διάταξη βγήκε τέσσερις φορές, γιατί έδωσε σε μας τη νομική βάση να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, χρησιμοποιήθηκε, κάποιες από αυτές τις φορές έγινε αντικείμενο αιτήσεων ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχαμε και πόλεμο από τον σχετικό κοινωνικό χώρο, γιατί οι υγειονομικές διατάξεις δεν βγαίνουν μόνο γι΄ αυτό το θέμα, βγαίνουν για τον Ασωπό, όπως βγήκανε, για τη Μήλο, για την περίπτωση της συλλογής των απορριμμάτων.
Έχω βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και δεν δέχομαι θρασύτητα στο θέμα αυτό από κανέναν, όταν μάλιστα δεν έχει συμβάλλει ούτε τόσο στην ενημέρωση του λαού για το πρόβλημα. Εδώ θα λειτουργήσουμε δίκαια και βρίσκομαι σε χώρο όπου με ξέρετε και σας ξέρω.
Η δικαιοσύνη τι λέει; Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Έδωσα μάχη για την υγειονομική διάταξη, μάχη. Για να πείσω ότι παρότι είναι του ΄40 είναι έγκυρη, για να πείσω ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται άλλα Υπουργεία παρά μόνον ο υπουργός Υγείας, όποιος κι αν είναι. Κρίνει βάσει της επιστήμης δε αυτός όχι βάσει των απόψεών του, ό, τι του πει το ΚΕΕΛΠΝΟ θα κάνει, ή το ECDC, ή οι σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έχω αλληλογραφία με τον κ. Ντάλι και τηλέφωνα κάθε εβδομάδα για διάφορα θέματα και ξεπέρασα τις δυσκολίες αυτές, τέσσερις φορές το πήγα στη Βουλή και τώρα προσπαθώ όσο μπορώ για το θέμα αυτό να δώσω τις λύσεις.
Υπάρχει και το ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, η πολύ μεγάλη συνεισφορά στο θέμα του κ. Χρυσοχοΐδη και της δικαιοσύνης κι έτσι αυτό το blog των ενεργειών μαζί με την ενημέρωση που είναι στις επάλξεις αυτή τη φορά ομολογώ και χαίρομαι και ευχαριστώ, προσπαθούμε ως Ελληνική Πολιτεία, που Πολιτεία τι σημαίνει; Ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάτσος έχει ορίσει τον όρο αυτό. Η σύζευξη της κοινωνίας με το κράτος, ως πολιτεία λοιπόν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και εσείς και εμείς το πρόβλημα.
Δεν δέχομαι επ’ ουδενί γιατί το θεωρώ άδικο και βάρβαρο σε εμένα εδώ, ότι έχουμε λειτουργήσει από την πρώτη στιγμή για τα θέματα αυτά και επειδή δεν είναι μόνον τέτοια τα θέματα των υγειονομικών διατάξεων, αλλά θίγουν και συμφέροντα σε άλλες εκδοχές, μας έχουν πάει και στα δικαστήρια και προσπαθούμε να είμαστε νομικά άρτιοι για να μην πέσουν τα νομικά μας αυτά κείμενα στα ελληνικά, ή στα διεθνή δικαστήρια, μας κάνετε και μαθήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πάρα πολύ γνωστά τα θέματα αυτά, είναι θέματα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο Οίκος Ναύτου από την 1η Απριλίου είναι ενταγμένος στον ΕΟΠΥΥ και εφαρμόζει και το ενιαίο σύστημα συνταγογράφησης. Από χθες μπήκε το ΤΑΥΤΕΚΩ και την 1η του μηνός θα μπει το ΕΤΑΑ. Δεν αλλάζει τίποτα σε όλα αυτά, τίποτα μα τίποτα. Τώρα το πρώτο ερώτημα που σχετίζεται, πείτε το, πείτε το κα Κρεμαστινού.
ΤΖ. ΚΟΥΡΕΑ – ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ: Όσον αφορά γι’ αυτό που είπατε για την εκπαίδευση και για τις καμπάνιες η αλήθεια είναι ότι από τηλεοράσεως δεν υπάρχουν τα τελευταία τουλάχιστον 2-23 χρόνια πολλές τέτοιες καμπάνιες. Όμως το ΚΕΕΛΠΝΟ εξακολουθεί και κάνει συστηματικά μαθήματα σε σχολεία, σε γυμνάσια και μας καλούν τα διάφορα, οι Γυμνασιάρχες, Λυκειάρχες και έτσι σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχουν τέτοια μαθήματα.
Όσον αφορά το άλλο θέμα που θέσατε στην αρχή, για το αν υπάρχει μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, σας πληροφορώ ότι αυτό δεν είναι θέμα του Υπουργείου Υγείας, αλλά του Υπουργείου Παιδείας να το κάνει. Έχουμε γράψει επανειλημμένα συγγράμματα και εγώ η ίδια ως Καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας έχω γράψει τέτοια συγγράμματα, έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, ήταν αίτημα να μπουν και να διδάσκονται στην τάξη, αλλά για διάφορους λόγους σταμάτησαν, πιθανόν λόγω συντηρητικής κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έβαλα ένα ερώτημα αν υπάρχουν οι υγειονομικές υπηρεσίες που θα μπορούν σήμερα να ελέγξουν …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, οι δικές μας ναι. Του Δήμου δεν ξέρω, αλλά οι δικές μας ναι. ’κουσα μια και το λέει ο Γιώργος, άκουσα, αλλά δεν το έβλεπα, το άκουσα, τώρα μπορεί να έχω κάνει και κάποιο λάθος, μία Αντιδήμαρχο να συνδέει το θέμα με τις εκλογές. Να μας το πει και εμάς αυτό.
Κύριε Δημόπουλε, επειδή έχετε οργανώσει τις σχέσεις μας με τον κ. Καμίνη και έχουμε κάνει αρκετά πράγματα δεν ξέρω ποια κυρία είναι αυτή. Κατ’ αρχάς δεν ξέρω μήπως έχω απατηθεί από τα αυτιά μου και είναι άλλου οργάνου, αλλά άκουσα, ότι κάτι, λέει, πήγε να πει, πάει να πει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση έτσι, πάει να πει ότι δεν ξέρει τι γίνεται και στο Δήμο της.
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ ζητώ συγνώμη, πέραν αυτού, κ. Μόσχο δεν σας καταλαβαίνω, έχουμε 500 υπόπτους σε όλη τη χώρα, υπάρχει υγειονομικός έλεγχος παντού, μπήκαμε στη Λακωνία, μπήκαμε εδώ στο κέντρο οκτώ μήνες πριν, δέκα, δεκαπέντε τι θέλετε δηλαδή; Πώς προκύπτει ξαφνικά ότι δεν έχουμε υγειονομικές υπηρεσίες.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και έχουμε.
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Κατ’ αρχάς κ. Υπουργέ ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν σας καταλογίζουν ότι αργήσατε να μιλήσετε, αλλά ότι αργήσατε να ενεργήσετε. Γιατί το θέμα είναι, ότι όπως μας είπατε, είχε ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2010 και φτάσαμε τώρα στην ’νοιξη του 2012 για να μιλήσουμε για κάποιους ελέγχους στις παράνομες Ιερόδουλες.
Πέρα απ’ αυτό ήθελα να ρωτήσω το εξής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μεταφέρετε εδώ κάτι που δεν υπάρχει. Εσείς το λέτε αυτό, άποψή σας.
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Όχι, εσείς ο ίδιος είπατε ότι λένε και μάλιστα μας έχετε ετοιμάσει το σημείωμα με τις …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς μου το είπατε πριν. Δεν μου λέτε κα Σταθάκου από ποιον ξέρετε ότι υπάρχει αύξηση στο φαινόμενο; Ποιος το διαπιστώνει;
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Το θέμα δεν είναι να επισημαίνουμε το φαινόμενο, το θέμα είναι τι λέει το Υπουργείο Υγείας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το διαπιστώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ με τους ελέγχους του;
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Το θέμα είναι τι μέτρα πήρατε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να έχετε τη γενναιότητα να τα πείτε αυτά. Αν δεν θέλετε να τα πείτε, δεν μπορώ να σας το επιβάλω, δημοκρατία έχουμε.
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Εν τούτοις όταν μέσα σε ένα 24μηνο …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να ξέρετε επίσης ότι όταν πήγαμε τελευταία μέρα της λειτουργίας της Βουλής να ενσωματώσουμε και ποινικές διατάξεις για να ενδυναμώσου με τις αρμοδιότητές μας, ένα ολόκληρο κομμάτι της Βουλής από τη δεξιά και την αριστερά μας έλεγε όχι. Με αγώνα γίνανε αυτά και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να έρχεται και να λέει πότε το έκανες αυτό; Θεωρώντας ότι αυτά ξυπνάς ένα πρωί και τα κάνεις, ειδικά όταν δεν έχει βοηθήσει πουθενά στον αγώνα της ενημέρωσης.
Εάν είχατε βοηθήσει τον αγώνα της ενημέρωσης, δεν λέω προσωπικά για κανέναν σας, ούτε για σας, αν είχε άλλη στάση η ελληνική κοινωνία πια, εγώ δεν λέω ότι φταίει ο «Α», ή ο «Β», η ελληνική κοινωνία, τότε η ενημέρωση θα ήταν τέτοια που θα είχε βοηθήσει και τον κόσμο να κάνει αυτό που όφειλε να κάνει.
Να βοηθάμε είναι η καλή, πώς να πω, πορεία, η καλή συνταγή και όχι να κάνουμε τον έξυπνο πάνω στο πρόβλημα. Κάτι άλλο θέλατε.
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Ναι, μια απορία. Πώς στοιχειοθετείται ότι οι γυναίκες αυτές των οποίων τα στοιχεία δημοσιοποιήσατε γνώριζαν ότι είναι φορείς του AIDS, γιατί από εκεί προκύπτει η ποινική τους ευθύνη; Ναι που δημοσιοποίησαν οι αρχές. Μέσα δηλαδή σε ένα βράδυ στοιχειοθέτησαν ότι ήταν εν γνώσει τους ότι είναι φορείς του ιού; Γιατί αν δεν ήταν εν γνώσει τους, τότε δεν θα έπρεπε προφανώς να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, τότε πράγματι δεν παρακολουθείτε. Έχει δημοσιευτεί και ειπωθεί ο ισχυρισμός που ακούστηκε από μία περίπτωση απ’ αυτές, ότι αυτοϊάθηκε, ότι γνώριζε ότι είχε και ότι αυτοϊάθηκε. Το άκουσα και στα κανάλια αυτό.
Η περίπτωση αυτή, γνώριζα, είναι περίπτωση που από την συμπεριφορά της και μόνο ομολογείται η γνώση ότι είχε πρόβλημα.
κα ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Ωστόσο ομολόγησαν και οι δώδεκα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι δε υπόλοιπες θα σας πει το ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί είναι εδώ και θα πρέπει να τα πει με τον καταλληλότερο τρόπο.
Ι. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όσον αφορά και στην προηγούμενη ερώτηση της κας Σταθάκου ήθελα να πω, ότι η δουλειά με τους οίκους ανοχής έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά, ένα χρόνο ενημερώνουμε, πηγαίνουμε στους οίκους ανοχής και δημιουργούμε μία σχέση μαζί τους, τους δίνουμε προφυλακτικά, τους δίνουμε φυλλάδια, ερχόμαστε σε επαφή με τα εκδιδόμενα άτομα.
Επίσης οι μονάδες του Κέντρου που απευθύνονται και σε εκδιδόμενα άτομα ξεκινήσανε από τον Ιούνιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσες χιλιάδες άτομα έχετε δει;
Ι. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εικοσιτέσσερις χιλιάδες άτομα. Τώρα όσον αφορά τρία περιστατικά απ’ αυτά που δημοσιοποιήθηκαν τους έχει ανακοινωθεί το θετικό αποτέλεσμα από εμάς, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρία άτομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε παλιότερα και το είπατε και σήμερα για υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή η βόμβα έχει εκραγεί ή απλώς βλέπουμε τις επιπτώσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, έχει εκραγεί. Εξερράγη η βόμβα. Και γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί έλεγα, ότι έπρεπε να περιοριστεί το θέμα στο γκέτο. Από τη στιγμή που ξέφυγε από το γκέτο και αναμίχθηκε με τη δρώσα ελληνική κοινωνία νομίζω ότι πρέπει τώρα πάνω στην έκρηξη που έχει ήδη συμβεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε πολιτικές περιορισμού, όχι εξαφάνισης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θεωρείτε δηλαδή ότι πολίτες, είπατε πριν, φαντάζομαι ότι σας τηλεφώνησαν και άνθρωποι που έχουν οικογένειες και παιδιά, να ρωτήσω το εξής. Υπάρχει επίσης ένα νούμερο, δεν ξέρω αν ισχύει, εκτιμάτε ότι είναι 500 και δεν είναι δική μου εκτίμηση, τη λέει και το ΚΕΕΛΠΝΟ 400 με 500 οι παράνομοι οίκοι ανοχής αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, 600.
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Κταγεγραμμένοι 600 οίκοι ενοχής, απ’ αυτούς μόνο 7 είναι νόμιμοι και το ΚΕΕΛΠΝΟ …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 600 είναι καταγεγραμμένοι και μόνο εφτά είναι νόμιμοι;
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Μόνο οι εφτά είναι οι νόμιμοι, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι οι υπόλοιποι είναι αυτοί με τη μορφή Στούντιο ή γενικότερα;
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται μέσα και τα Στούντιο και οι οίκοι ανοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η εκτίμηση για την υπόλοιπη χώρα ποια είναι μαζί με τα κλαμπ και όλα αυτά που υποτίθεται ότι λειτουργούν; Δεν το ξέρετε.
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι για όλη την Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί, έχει γίνει καταγραφεί μονάχα για την Αττική και τον Πειραιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε εκτιμάτε ότι θα έχετε ολοκληρώσει τους ελέγχους στις γυναίκες που εργάζονται στην παρούσα φάση σ’ όλους αυτούς; Υπάρχει εκτίμηση γι’ αυτό;
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν υπάρχει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε μέρα θα κάνουμε τη δουλειά μας, όταν θα τελειώσουμε, θα πούμε ότι τελειώσαμε. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ δουλειά μπροστά.
Ε. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ: Συνεχώς ανανεώνεται ο αριθμός των ατόμων που …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ’ρα αλλάζουν και οι γυναίκες που υπηρετούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό που είπαμε για οικογενειάρχες, θέλω λίγο να μας πείτε, εάν έχετε μια εικόνα από τα τηλεφωνήματα πόσοι απ’ αυτούς είναι οικογενειάρχες και ζητούν ιατρική συμβουλή;
Ι. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε να δείτε, από τα τηλεφωνήματα αυτό που μπορώ να σας πω είναι οι ηλικίες ότι είναι από 35 έως 45 και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μισά – μισά τα τηλεφωνήματα. Δηλαδή είναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους – όλες, όσους στήριξαν τη δουλειά που έγινε εδώ, όσους αδίκησαν τη δουλειά, όσους επιτέθηκαν, όσους υποστήριξαν, δεν ξέρω ο καθένας έκανε αυτό που έκρινε η συνείδησή του καλύτερο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά επειδή και η Δευτέρα μέρα είναι, 7 Μαΐου, ό,τι και αν γίνει, εγώ θα επιδιώξω μια συνάντηση μαζί σας για να σας σφίξω το χέρι ανεξαρτήτως, ξαναλέω ο καθένας πως χειρίστηκε το λειτούργημά του.
Νιώθω συγκίνηση που κλείνει μια τέτοια φάση και πραγματικά σας λέω, επειδή έχω εμπειρία, είμαι πάνω από πέντε χρόνια Υπουργός, είστε μοναδικοί και μοναδικές με την έννοια, ότι κάνατε μια πολύ σοβαρή δουλειά και δεν έχετε την δυνατότητα να περνάτε τα μηνύματα γιατί δομείται η δημοσιογραφία παντού στον κόσμο, όχι μόνον στην Ελλάδα, όχι πάνω στο καλό, αλλά πάνω στο κακό. Δηλαδή θα μπορούσατε να είχατε κάνει πάρα πολλά περισσότερα, εάν ήταν άλλη η αντίληψη παγκοσμίως και στην Ελλάδα της δημοσιογραφίας.
Θεωρώ ότι είστε οι χρησιμότεροι κρίκοι στον αγώνα που γίνεται για την ενημέρωση του Έλληνα πολίτη, γιατί εδώ είναι θέματα υγείας και όχι της οποιαδήποτε άλλης λειτουργίας. Σας ευχαριστώ πολύ, θα επιδιώξω να σας δω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν υπάρξει συγκυβέρνηση θα επιδιώξτε να είστε ξανά Υπουργός Υγείας;
Α. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιδιώξουν άλλοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *