Νέος χάρτης για την Υγεία(ΕΘΝΟΣ)

Συνενώσεις νοσοκομείων και περικοπές σε φαρμακευτικές και ιατρικές δαπάνες στο ΕΣΥ προωθούνται νομοθετικά εντός του Ιουλίου. Το σήμα εκκίνησης της υλοποίησης του επικαιροποιημένου Μνημονίου έδωσε ο πρωθυπουργός.

“Νυστέρι” στις φαρμακευτικές και ιατρικές δαπάνες, με ανταποδοτικό όφελος για το ΕΣΥ που θα έχει θετική επίπτωση και στη μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, βάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη συνενώσεις 140 νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να περάσει από τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες:

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τις συνενώσεις 131 νοσοκομείων και νοσοκομειακών μονάδων του ΕΣΥ, πέντε του ΙΚΑ και τεσσάρων πανεπιστημιακών.

Η δεύτερη έχει κι αυτή ολοκληρωθεί και σχετίζεται με την πολιτική στον τομέα του φαρμάκου.

Η τρίτη, που κι εκείνη είναι έτοιμη, προβλέπει την επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων και κλειστών νοσηλίων.

Ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τον νέο κύκλο συνεργασιών με τους υπουργούς της κυβέρνησης, έδωσε σήμα εκκίνησης της υλοποίησης των “εντολών” του επικαιροποιημένου Μνημονίου, αλλά και της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, προκειμένου μέσα στον Ιούλιο να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια του οποίου η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει τον νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να ψηφιστεί το τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου και πάντως πριν από την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθούν ακόμη δύο σημαντικά θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία θα εισηγηθεί ο αρμόδιος υπουργός Μ. Παπαϊωάννου.

Το πρώτο θέμα αφορά την πλήρωση των κενών θέσεων των δικαστικών λειτουργών. Αναλυτικά, του προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Επίσης, θα γίνει η παρουσίαση του νομοσχεδίου για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Τέλος, στο πλαίσιο λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει τον αρμόδιο ΚΤΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με τους γεωργικούς συνεταιρισμούς.

Λευτέρης Γαλανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *