Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τα ποσοστά διασποράς της HIV λοίμωξης σε ιερόδουλες και η απειλή για το γενικό πληθυσμό.

Προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 

Κύριε Εισαγγελεύ,

Η οικονομική κρίση, η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης για πολλά λοιμώδη νοσήματα και η διηπειρωτική μετακίνηση μεγάλων ομάδων πληθυσμών με άσχημες υγειονομικές συνθήκες, αύξησε ανεξέλεγκτα τη μετάδοση πολλών λοιμωδών νοσημάτων. Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές αδράνησαν.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και των σκοπών του για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι οίκοι ανοχής λειτουργούσαν χωρίς οποιαδήποτε άδεια και χωρίς οποιοδήποτε υγειονομικό έλεγχο των εργαζομένων ιερόδουλων, οι οποίες αποτέλεσαν το τελευταίο διάστημα την αιτία διασποράς του ιού της HIV λοίμωξης, και ίσως όχι μόνο αυτού, στο γενικό πληθυσμό.

Είναι πράγματι συγκλονιστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα, διαστάσεις πανδημικής απειλής έλαβε τον τελευταίο καιρό η μετάδοση του AIDS.  Ειδικότερα, ενώ το 2002 ο αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών HIV λοίμωξης ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τις  5,8 περιπτώσεις, ενώ το 2011 καταγράφεται μία εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού. Το 2011, σε σχέση με το 2010, η αύξηση ξεπέρασε  το 50%.  Όμως, ιδιαίτερα ανησυχητικό προβάλλει το γεγονός ότι για την περίοδο 2010 μόνο το 22,05% των ατόμων με HIV στη χώρα μας ήταν μετανάστες και το 2011 μόνο το 18,93%, δείχνει ξεκάθαρα την ελλιπή καταγραφή των αλλοδαπών  με HIV λοίμωξη, κάτι που αποδεικνύεται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, στο οποίο κυρίως καταγράφονται τα περιστατικά Ελληνικής εθνικότητας (π.χ. κάθετης μετάδοσης, μητέρες χρήστριες ενδοφλέβιων ναρκωτικών κ.α.). Η εισροή μεταναστών στον Ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη και η καταγραφή μεταναστών με AIDS δεν έχει θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι υποχρεωτική!!! Αποκαλύπτεται τελικά ότι κανείς δεν έχει χαρτογραφήσει τον αριθμό των αλλοδαπών, το υγειονομικό τους status, τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδουν, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά ασθενειών που ενδημούν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.  Εφόσον εκατομμύρια μετανάστες είναι απόντες ως πολίτες, πώς ελέγχει η πολιτεία τις αρρώστιες που μεταφέρουν; Δε τις ελέγχει. Τις παρατηρεί όταν οι πολίτες της, οι Έλληνες πολίτες της αρρωστήσουν από αυτές. Γιατί; Γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν κάνει τίποτε για να προφυλάξει τους Έλληνες πολίτες της, που νιώθουν την απειλή του εθνικού και βιολογικού αφανισμού από την αμέλεια των κυβερνώντων της.

Το ΚΕΕΛΝΟ κάνει μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής και ευαισθητοποίησης ομάδων υψηλού κινδύνου και κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων, χωρίς όμως να είναι ενταγμένη αυτή η προσπάθεια σε ένα πλαίσιο εθνικής  πολιτικής για την Υγεία, με συνέχεια και συνέπεια.

Όταν τον Οκτώβριο του 2011, ανακοινώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ η δραματική αύξηση του AIDS στο 1250%, τι έκανε το ΥΥΚΑ; Τίποτε. Περισσότερους από έξι μήνες μετά βρισκόμαστε αμήχανοι μπροστά από τραγικές αποκαλύψεις από τα δεδομένα διασποράς του ιού και την πλήρη αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που άφησε εκτεθειμένα 12 εκατομμύρια πολιτών. Η Ελληνική Πολιτεία γνώριζε εδώ και ένα τουλάχιστον έτος τις διαστάσεις της διασποράς του ιού. Το ομολογεί δημοσίως. Ως τώρα όμως δεν υπήρξε καμία στρατηγική πρόληψης και ελέγχου. Η Πολιτεία δεν έπραξε απολύτως τίποτε. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία, ενώ ομολογούν δημοσίως τη διασπορά του AIDS στην Ελληνική οικογένεια από την παράνομη πορνεία, εδώ και ένα χρόνο, δεν έλαβαν κανένα μέτρο για τον αφοπλισμό της υγειονομικής αυτής βόμβας και την προστασία της ελληνικής οικογένειας που καθ΄ ομολογία τους βρισκόταν σε κίνδυνο.   Ούτε καν μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον κίνδυνο που ελοχεύει και τα μέτρα προφύλαξης. Μόνο λίγες μέρες προ των βουλευτικών εκλογών, αίφνης, έλαβαν χώρα εξορμήσεις με στοχευμένους ελέγχους, χωρίς να προκύπτει προφανής τουλάχιστον λόγος γιατί οι έλεγχοι αυτοί δεν έλαβαν χώρα νωρίτερα.

Επιπρόσθετα δε με μία πρωτοφανή προεκλογική «ανθρωποφάγα» διάθεση δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες των συγκεκριμένων θυτών-θυμάτων, μία κατάφορη παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, που ως ενέργεια τινάζει στον αέρα κάθε συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής και ελέγχου των περιστατικών από τους αρμόδιους φορείς. Ένα ακόμη, πέρα από απάνθρωπο, άστοχο μέτρο αφού απομακρύνει από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και ελέγχου εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και τούτο γιατί άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αληθής αποτύπωση των διαστάσεων του προβλήματος, η χαρτογράφηση  του πληθυσμού στόχου και μία σειρά μέτρων ελεγκτικών μηχανισμών που στόχο θα έχει την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στην ελληνική κοινωνία.

Ανακύπτει συνακόλουθα, κ. Εισαγγελεύ, ενδεχόμενα, διττά, ζήτημα ποινικών ευθυνών που είμαστε βέβαιοι ότι θα διερευνήσετε σε βάθος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *