Τα καλά να λέγονται

 

Οι δημοσιογράφοι είναι συνήθως  κομιστές δυσάρεστων ειδήσεων. Και όταν δεν υπάρχουν ειδήσεις ικανές να εξοργίσουν τον αναγνώστη, ακόμη και τότε βρίσκουν τρόπους να κάνουν το άσπρο μαύρο. Βεβαίως, δεν τους αφήνουν τα μικρά θλιβερά περιστατικά του καθ’ ημέραν βίου  που βρίθουν από φαινόμενα διαφθοράς  και αναξιοπιστίας, όπως και η αβελτηρία του πολιτικού κόσμου που πελαγοδρομεί ανάμεσα  στην ανικανότητα  και στην  φαυλότητα ή την υπερβολή της  προεκλογικής εκστρατείας ….

Παρόλα αυτά αυτή η καθημερινότητα διανθίζεται , έστω και κατ εξαίρεση,  με θετικές ειδήσεις. Υπάρχουν και καλά μαντάτα, που όταν αναδύονται και προβάλλονται μέσα στην κακομοιριά μας,   αποτελούν όαση και ελπίδα ζωής για όλους μας.

Γι αυτό και σήμερα εστιάζουμε στην ευγένεια, την προθυμία και την ταχύτατη εξυπηρέτηση, όπως την έζησε και την περιγράφει συμπολίτης μας κατά την επίσκεψή του προ ημερών  σε τρεις υπηρεσίες της πόλης μας. Στο δικαστήριο, στο Κτηματολόγιο και στο ΚΕΠ του δήμου. Και στις τρεις αυτές υπηρεσίες  τον εντυπωσίασε η ευγένεια των υπαλλήλων – είτε επρόκειτο για νέους είτε επρόκειτο για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους – η γνώση του αντικειμένου και η άνευ γογγυσμών εξυπηρέτησή του. Ώστε αυθημερόν να παραλάβει τα απαιτούμενα έγγραφα όταν πριν λίγα χρόνια η επίσκεψη αυτή ήταν μαραθώνιος και απαιτούσε πολλές μέρες αναμονής και τρεξίματος.

Σκεφτόμαστε,  όλο και συχνότερα τελευταία, είναι αλήθεια,  πως όσο η «θερμοκρασία» της κρίσης θα ανεβαίνει τόσο το «κλίμα» θα… εκτρέπεται σε συμπεριφορές κυμαινόμενες από την πρόκληση μέχρι την κατάθλιψη. Οι επιπτώσεις της κρίσης στο πορτοφόλι, κουτσά-στραβά, αντιμετωπίζονται. Η μεγάλη δυσκολία είναι με τις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση. Εκεί παραμονεύει ο κίνδυνος της «μετάλλαξης»: ευκολία στις επικρίσεις, δυσκολία στους επαίνους, γκρίνια και μιζέρια. Αλίμονο αν στην έκπτωση των αξιών δεν κρατηθούν ψηλά αξίες όπως προθυμία, ευγένεια, γλυκύτητα, χαμόγελο. Αυτά ούτε δανείζονται ούτε τοκίζονται

Γι αυτό και νομίζουμε πως  κερδίζει πόντους ο τόπος και μαζί του εμείς οι ένοικοι, αν πότε πότε περιγράφουμε τις θετικές του πλευρές.

 

 

 

 

 

Συγκρίσεις

Τι απαιτούσε το ελληνικό δίκαιο κατά τον 5ο π.Χ αιώνα, τον  Χρυσούν δηλαδή  Αιώνα της Δημοκρατίας, για έναν πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής;  Τα εξής τέσσερα πράγματα:  1)  Να είναι Έλληνας πολίτης.  2)  Να κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία.  3)  Να μην είναι κίναιδος και  4) Να καταγραφεί όλη η περιουσία του, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η εν γένει οικογενειακή του περιουσία.  Εάν τηρούνταν όλα αυτά τότε ο εν λόγω, μπορούσε να γίνει βουλευτής.  Επίσης, αν   ο πολίτης  αυτός πρότεινε και περνούσε νόμος ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.  Και αν δεν έφθανε η περιουσία του έπρεπε να κατασχεθεί όλη η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατούσε να καλύψει να το εξοφλούσε  δουλεύοντας σε δημόσια έργα. Τέλος, αν  ο νόμος που πρότεινε και πέρασε, ζημίωνε ηθικά την Αθήνα η ποινή ήταν: Αυθημερόν τελευθησάτω.

Συγκρίνατε τον  5ο π.Χ. αιώνα με τον σημερινό 21ο μ.Χ. αιώνα.

Παρουσία  Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο των προεκλογικών του περιοδειών,  για τις Εθνικές Εκλογές της 6ης Μαίου 2012, θα επισκεφθεί την Τρίπολη αύριο Παρασκευή 27 Απριλίου 2012.  Στις 11:30 π. μ   στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης ( αίθουσα συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Τρίπολης) θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα Μ. Μ. Ε  της Περιφέρειας Πελοποννήσου και  στις 12:00  π. μ  στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Αποστολοπουλείου Πνευματικού Κέντρου , θα μιλήσει σε στελέχη της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Δεν θα τον συναντήσουν

Μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που είχε προταθεί και συζητηθεί πολύ, είναι εκείνη των κατοίκων της Μαντινείας που αντιτίθενται σφόδρα στη δημιουργία της μονάδας βιοαερίου στην περιοχή Μπέλμπερι. Παρά την αρχική συμφωνία  για την πραγματοποίησή της στο ενδιάμεσο της συνέντευξης του κ. Βενιζέλου και της ομιλίας του στα κομματικά στελέχη, τελικά οι  αντιδράσεις πολλών εκ των κατοίκων, που θεωρούν τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα υπεύθυνα της όλης κατάστασης, υπερίσχυσαν  και έτσι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο Σαμαράς στη Σπάρτη

Την Σπάρτη επισκέπτεται σήμερα  ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς για να μιλήσει  στις 7 το απόγευμα σε προεκλογική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Δ.Σ ΟΕΒΑ

Τo  νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας (ΟΕΒΑ), που προέκυψε κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, έχει  την παρακάτω σύνθεση: Πρόεδρος Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος Παρίσης Παναγιώτης Γεν. Γραμματέας Καρκούλης Κωνσταντίνος, Ταμίας Παπαγεωργίου Ιωάννης, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Παφύλια Σπυριδούλα, Μέλη  Λάγκας Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Παναγιώτης.

Εικαστικά βραβεία

Για την  τελική εξάδα των βραβείων Εικαστικής Έκφρασης και Ηλεκτρονικής Έκφρασης επελέγη η εργασία της ομάδας των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Άργους, μπαίνοντας σε μια  επιλογής που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα. Από τις έξι εργασίες των συγκεκριμένων κατηγοριών θα επιλεγούν οι τρεις που θα βραβευθούν. Κατά τη διάρκεια της τελετής, θα απονεμηθούν τα τέσσερα βραβεία Δημιουργικότητας σε εργασίες Ηλεκτρονικής Έκφρασης, Εικαστικής Έκφρασης, Δραματοποίησης και Τραγουδιού. Η πρώτη ομάδα μαθητών, με τη πιο δημιουργική προσέγγιση από κάθε κατηγορία, θα φιλοξενηθεί στο ECOCAMP, στην Περιβαλλοντική Κατασκήνωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το ECOCITY, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδα του Αυγούστου. Η Τελετή της απονομής των βραβείων, θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 π.μ. το Σάββατο 28 Απριλίου 2012, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, των Επιστημονικών Ιδρυμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Γονέων και φυσικά των Μαθητών.

Οικολόγοι

Και επίσημα παρουσιάστηκε προχθές  το μεσημέρι το  ψηφοδέλτιο των Οικολόγων-Πράσινων της Αρκαδίας, στο Εργατικό Κέντρο, από τους  υπεύθυνους των Οικολόγων-Πράσινων της εκλογικής επιτροπής Πελοποννήσου. Απαρτίζεται, όπως προ ημερών αναφέραμε, από τρία (3) άτομα, συγκεκριμένα την  Ελένη Σαράντη (συνταξιούχο ΟΓΑ, νοικοκυρά, μέλος συλλόγου γυναικών Λεωνιδίου), την Καλλιόπη Στάρα (από Ιωάννινα, μέλος Οικολόγων-Πράσινων, με σπουδές σε Οικολογία, Λαογραφία, κλπ) και τον Θανάση Κεφάλα (από Λεχαινά Ηλείας, συνταξιούχο ΤΕΒΕ, μέλος Οικολόγων-Πράσινων, μέλος Ηλειακής Οικολογικής Οργάνωσης).

Χαμογελάτε

– Γιατρέ, κάθε βράδυ βλέπω το ίδιο όνειρο, ποντίκια να παίζουν ποδόσφαιρο.

– Πάρε αυτά τα φάρμακα σήμερα το βράδυ…πριν κοιμηθείς και αύριο θα είσαι καλά.

– Να τα πάρω από αύριο, γιατί σήμερα έχουν τελικό;

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *