Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία η Παράνομη Μετανάστευση


Μήνυμα του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη σε εκδήλωση της Αθηναϊκής Δράσης Πολιτών

 

Την απειλή της Δημόσιας Υγείας από την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση τόνισε δημόσια ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε ομιλία του με θέμα: «Παράνομη μετανάστευση: Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις» στα πλαίσια εκδήλωσης της Αθηναϊκής Δράσης Πολιτών που πραγματοποιήθηκε χθες 24 Απριλίου 2012 στο Κέντρο της Αθήνας.

 

Ο κ. Πατούλης μίλησε για τη μετατροπή της Αθήνας  σε μια ξένη πόλη που πλήττεται σήμερα από  διαχειριστική φαυλότητα και πολιτική διαφθορά με αποτέλεσμα την απειλή όχι μόνο της ασφάλειας των πολιτών της, αλλά και της ίδιας τους της υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες με διαφορετική ανθρωπογεωγραφία ζουν στην πόλη της Αθήνας, χωρίς κανέναν έλεγχο της υγείας τους, μεταδίδοντας και μεταφέροντας λοιμώδη νοσήματα, με τον κίνδυνο κάθε ασθένεια με ενδημικό χαρακτήρα να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να μετατρέπεται σε πανδημία.

 

Τόνισε την αναγκαιότητα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας από την πολιτεία σε συνεργασία με τις επιστημονικές κοινότητες και τους αρμόδιους φορείς.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει διατυπώσει επίσημα τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Δημόσια Υγεία από την ανεξέλεγκτη διακίνηση των πληθυσμών αυτών λόγω των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και της υψηλής νοσηρότητας σε λοιμώδη νοσήματα που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από την Ευρώπη, ενδημούν όμως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Η Δημόσια Υγεία αποτελεί Εθνική Υπόθεση και είναι Ευθύνη όλως μας. Μια καθολική εθνική πολιτική πρόληψης για όλες της πληθυσμιακές ομάδες ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα μας με διαφορετικό επιδημιολογικό και νοσολογικό υπόβαθρο,  κρίνεται απαραίτητη, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια Υγεία», τόνισε ο κος Πατούλης, αναλύοντας τις δράσεις πρωτογενούς πρόληψης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που θα ακολουθήσουν για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας μέσα από εμβολιαστικές εκστρατείες για κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμών.

 

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου που θα επιλύσει το μεταναστευτικού πρόβλημα καθολικά με ομοιογενή κριτήρια για κάθε ευρωπαϊκή κοινωνία. Τέλος, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, με τη δέσμευση των Εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση και έμπρακτη αλληλεγγύη στο ζήτημα του συνοριακού ελέγχου.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ο οποίος ζήτησε να έλθει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης το θέμα της λαθρομετανάστευσης, της ασφάλειας και του παραεμπορίου, ο Οικονομολόγος, μέλος της Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας,Κυριάκος Ρερρές και ο Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Δράσης Πολιτών, Σπύρος Μεταξάς. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Σωτήρης Τζούμας.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *