Εκλογές και ενέχυρα


Έχουν στόφα αριστοκράτη και …αέρα εύπορου. Ωστόσο αναγκάζονται να περάσουν την πόρτα κάποιου ενεχυροδανειστηρίου, από τα τέσσερα – πέντε που λειτουργούν στην φθίνουσα αξιακά Τρίπολη,   για να πουλήσουν ακόμα και οικογενειακά κειμήλια.  Βλέπετε,  κάτω από τη «βιτρίνα» της οικονομικής άνεσης, κρύβεται μεγάλος πόνος, που δεν ξεπερνιέται εύκολα.  Η οικονομική χρεωκοπία της πόλης με τα κλειστά μαγαζιά και τα χρέη στις τράπεζες και ο κίνδυνος της πτώχευσης, το «μικρόβιο» του τζόγου σε άλλες περιπτώσεις, ακόμα και τα αιφνίδια σοβαρά προβλήματα υγείας, αναγκάζουν κάποιους συμπολίτες μας  να βγάλουν στο «σφυρί» μέρος ή ακόμα και το σύνολο των κοσμημάτων τους για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Και αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά επώδυνη αφού για τους περισσότερους τα χρυσαφικά που αναγκάζονται να πουλήσουν έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία και είναι σαν να ξεπουλούν μέρος της ψυχής και της ζωής τους. 

Όλα αυτά τη στιγμή που οδεύουμε προς την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου  και οι πολιτικοί μας  υπόσχονται να γίνουν σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών και προστάτες των αδυνάτων, όταν με τις δράσεις και τις ενέργειές τους, εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία στη οποία οι ίδιοι μας οδήγησαν, έχουν καταστεί  οι καλύτεροι νταβαντζήδες των ενεχυροδανειστηρίων. Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει εξαντλήσει τα όριά της και η απαίτηση  για σοβαρότητα και ρεαλισμό, σε λόγια και δράσεις, είναι το κατ εξοχήν ζητούμενο των ημερών.

 Οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι για πειράματα.  Αν από την κάλπη δεν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση ανασυγκρότησης που θα μελετήσει και θα εφαρμόσει τις ενδεδειγμένες διαρθρωτικές αλλαγές, αν δεν ξεκινήσουν άμεσα  αναπτυξιακά έργα με τη βοήθεια κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα κυλήσει προς τα πίσω, με ή χωρίς ευρώ. Επομένως, έχει σημασία να κρατήσουμε τούτο τον τόπο όρθιο με τη μικρή μας ψήφο -ακόμη και τώρα που αντιλαμβανόμαστε τη σωρεία των λαθών- χωρίς να χάσουμε ρανίδα από την κοινωνική συνοχή. Σε πείσμα των αρνητών μας να γίνουμε πιονέροι. Αλλιώς, στα ενεχυροδανειστήρια θα καταγραφούμε ως μερικές συγκινητικές, πλην αδιάφορες για τους πολλούς ιστορίες.

 

 

Αειφορική διαχείριση

Με  θέμα την  «Ολοκληρωμένη αειφορική και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση των απορριμμάτων μας», έγινε το περασμένο Σάββατο ημερίδα στη Σπάρτη, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και εισηγήσεις πάνω στο θέμα αυτό. Ουσιαστική συμμετοχή στη διοργάνωση της ημερίδας είχε η «Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ», μια εταιρεία που επιχειρεί το τόλμημα της διαχείρισης των στερεών, αστικών κατ΄ αρχάς, αποβλήτων με Διαλογή στην Πηγή, στη Σπάρτη/Λακωνία, με το ιδιαίτερο και σημαίνον από οικονομική-πολιτική-κοινωνική άποψη χαρακτηριστικό της ότι πρόκειται για μία εταιρεία κοινωνικής / λαϊκής βάσης. Το εγχείρημα αυτό επικροτείται θερμά από τους Οικολόγους – Πράσινους οι οποίοι τονίζουν πως «η συγκεκριμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία της “Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ”, εντάσσεται στις δεκάδες φιλότιμες προσπάθειες ανθρώπων και συλλογικοτήτων από την ελληνική ύπαιθρο, που επιδιώκουν η οργή και ο θυμός απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν και κέρδισαν από την τραγική πολιτική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάσταση της χώρας σήμερα, να λάβει διαστάσεις θετικών – δημιουργικών και βιώσιμων λύσεων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και ΟΛΩΝ των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας».

Φωτισμός οδών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες φωτισμού που πραγματοποιήθηκαν στις οδούς Γεωργίου Α’, Εθνομαρτύρων, Ηρώων Πολυτεχνείου (έως την οδό Μεταμορφώσεως) καθώς και περιμετρικά του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου. Τούτο κατέστη αναγκαίο να γίνει κατά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μπισιούλη «εξαιτίας της παλαιότητας των φωτιστικών ιστών και σωμάτων αλλά και του ανεπαρκούς συστήματος φωτισμού που υπήρχε στις παραπάνω οδούς, (γι αυτό και )κρίθηκε άμεση η ανάγκη αποξήλωσης και επισκευής των υπαρχόντων  παλαιών φωτιστικών ιστών, που είχαν κατασκευαστεί από χυτοσίδηρο. Όλα τα φωτιστικά σώματα αντικαταστάθηκαν με καινούργια παραδοσιακού τύπου φανάρια, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την αισθητική εικόνα των οδών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η εργασία επισκευής και τοποθέτησης φωτιστικών ιστών και σωμάτων επί του πεζόδρομου της οδού Φιλελλήνων, όπου ήδη τοποθετήθηκαν καλαίσθητα παγκάκια δίνοντας μια άλλη διάσταση στον πεζόδρομο». Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης μελέτης για συντήρηση του δημοτικού φωτισμού στις Τ.Κ. Νεοχωρίου, Στενού και Αγιωργίτικων της Δ.Ε. Κορυθίου καθώς επίσης και για την συντήρηση του φωτισμού επί της οδού Αγ. Δημητρίου, στο κέντρο της Τρίπολης.

Απογραφή συνταξιούχων

Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου, ύστερα από πρόσκληση των ενδιαφερομένων, θα πραγματοποιήσει κατ’ οίκον καταγραφή των συνταξιούχων, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να προσέλθουν για καταγραφή στα πιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία λαμβάνουν τη σύνταξη τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο Τρίπολης επισυνάπτοντας:

α) το ειδικό δελτίο που έχει σταλεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο φέρει τον κωδικό αριθμό καταγραφής, β) φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του συνταξιούχου και γ) φωτοτυπία γνωμάτευσης Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας ή Ανώτατης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής ή γνωματεύσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ) ή ιατρικές βεβαιώσεις από Δημόσια Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.

Νέος δήμαρχος

Ο   47χρονος καθηγητής φυσικής αγωγής Δημ. Κωστούρος είναι από χθες το μεσημέρι ο νέος δήμαρχος Ναυπλίου μετά  την παραίτηση του έως τώρα δημάρχου κ. Αναγνωσταρά, οποίος θέτει υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. στις εκλογές του Μαίου.    Η εκλογή του νέου δημάρχου προήλθε από την   πλειοψηφούσα παράταξη  του δήμου, όπου ο κ. Κωστούρος εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνοντας  11 ψήφους,  έναντι  8 του γιατρού  κ. Βασιλόπουλου.

Ο άλλος δρόμος

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή) διοργανώνει εκδήλωση/συζήτηση με θέμα: “Υπάρχει άλλος δρόμος! πέρα από τα μνημόνια, την ΕΕ και το Ευρώ, τον καπιταλισμό…”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» στη Μεγαλόπολη, όχι τυχαία, κατά την ανακοίνωση αφού «η εργατούπολη της Αρκαδίας έχει μπροστά της ένα σημαντικό μέτωπο αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και παράλληλα πλήττεται βίαια από το σύνολο των άγριων μέτρων που επιβάλλουν συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ με την πολιτική του». Εισηγητές θα είναι οι: Αντώνης Δραγανίγος, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΜΟΔ, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και Φλώρα Παπαδέδε, Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ, υποψήφια με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Χαμογελάτε

Έπρεπε να περάσουν 60 χρόνια… Είπε μονολογώντας ο παππούς, καθισμένος στην πολυθρόνα του μπροστά στη τηλεόραση που ανακοίνωνε και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Όταν ήμουν μαθητής, άκουγα κάθε τόσο τη δασκάλα μου να λέει:
«Να προσέχετε τα κόμματα ! Ένα λάθος κόμμα, μπορεί να σας χαλάσει
τελείως τη σύνταξη!»
Έπρεπε να περάσουν εξήντα χρόνια για να καταλάβω τι εννοούσε!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *