Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κυβερνητικό “εξορθολογισμό” του ΕΣΥ(Υgeianet)

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κυβερνητικό “εξορθολογισμό” του ΕΣΥ(Υgeianet)

« Δεν πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύεται μόνον από οικονομική ανάγκη. Πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή που έρχεται να συμπληρώσει την ευρεία μεταρρύθμιση του χώρου της Υγείας , χωρίς την οποία η Υγεία ως δημόσιο αγαθό θα εξέλιπε».
Έτσι ερμηνεύει την «αναδιάταξη του ΕΣΥ» ο Υφυπουργός Υγείας κ.Μιχ.Τιμοσίδης, σε ενημερωτικό του σημείωμα ανηρτημένο την 7-7-11 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Παρακάτω αναφέρει : «ανακατανέμουμε ορθολογικά όλες τις κλίνες, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες ανά περιοχή και ιατρική ειδικότητα».
Ας δούμε ένα παράδειγμα που αντικατοπτρίζει γλαφυρά την πραγματικότητα:
Στο Νοσοκομείο Τρικάλων η μεταρρύθμιση στην Υγεία κλείνει την Οφθαλμολογική Κλινική και την μετακινεί στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου αντίστοιχα κλείνουν η Γυναικολογική και ΩΡΛ Κλινικές που μετακινούνται στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
Η Οφθαλμολογική Κλινική λειτουργεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων από την δεκαετία του ΄50. Για πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσε και αντίστοιχη Ιδιωτική, η οποία έκλεισε. Το 2010, εξυπηρετήθηκαν από την Οφθαλμολογική Κλινική 5.499 τακτικά περιστατικά, 1.439 έκτακτα, έγιναν 1.090 χειρουργικές επεμβάσεις, και 113 θεραπείες με λέϊζερ. Η Κλινική λειτουργεί με σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, διαθέτει 14 κλίνες και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Οι 2 νέες προσλήψεις γιατρών ΕΣΥ , που θα έδιναν την δυνατότητα πλήρους στελέχωσης της Κλινικής, λιμνάζουν μέσα στις 681 προσλήψεις που το Υπουργείο Υγείας παγώνει την διεκπεραίωσή τους.
Την ίδια περίοδο, το ΙΚΑ ανακοινώνει το νέο σύστημα συμβάσεων, βάσει της προώθησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., το οποίο για την περιοχή Τρικάλων περιλαμβάνει τη σύμβαση με ΕΝΝΕΑ Οφθαλμιάτρους!!
Η εξέλιξη αυτή, που μετατρέπει στον Νομό Τρικάλων την Οφθαλμολογία σε ιατρική ειδικότητα μόνον για πρωτοβάθμια περίθαλψη, θεωρείται από το Υπουργείο Υγείας « εξορθολογισμός» και « μεταρρύθμιση», που κατά τον συνάδελφο κ.Τιμοσίδη πρέπει «να γίνει αντιληπτή ως επιλογή βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και όχι ως συρρίκνωση».
Εάν εννοούν στο ελάχιστο όσα αναφέρουν περί διορθωτικών κινήσεων, ας το αποδείξουν.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ Β/ΠΑΘ.ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *