Υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Καρδίτσας σε Παιδιάτρους

ΑΙΤΗΜΑ- ΘΕΣΗ

Προς τους  κ. Μακρή Λάζαρο, Διοικητή/ Πρόεδρο  του Δ.Σ. του Γ. Ν. Καρδίτσας

μέλη του Δ.Σ. Γ.Ν. Καρδίτσας

Κοινοποίηση

 

–          κ. Μπάρκα Χριστίνα, Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Καρδίτσας

Με έκπληξη, αλλά και εύλογη αγανάκτηση, λάβαμε γνώση της με Α.Α. 347/ 5-4-2012 απόφασης σας, με την οποία αποφασίσατε την 2μηνη μετακίνηση της Γενικού Ιατρού κ. Χόρτη Μαρίας, η οποία είναι διορισμένη στο Π.Ι. Μακρυχωρίου – Κ.Υ.Παλαμά Καρδίτσας, στην Παιδιατρική Κλινική του Γ.Ν. Καρδίτσας.  Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση σας, η μετακίνηση αυτή ανήκει σε «πρόγραμμα κυκλικών μετακινήσεων των Γ.Ι. των Κ.Υ. του νομού, έως ότου αποκατασταθούν οι ανάγκες της παιδιατρικής κλινικής από παιδιάτρους».

 

Πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής σχετικά με μετακινήσεις Γενικών Ιατρών από πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας σε νοσηλευτικά δευτεροβάθμια ιδρύματα είναι πως οδηγούν στην περεταίρω αποδυνάμωση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, αλλά και πως εγείρουν σοβαρά νομικά ζητήματα, καθώς η ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είναι εξ’ αντικειμένου εξωνοσοκομειακή. Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε οποιαδήποτε τέτοια μετακίνηση Γενικού Ιατρού από Κέντρο Υγείας σε δευτεροβάθμια δομή παράνομη και αντιεπιστημονική, καθώς ο Γενικός Ιατρός καλείται να επιτελέσει καθήκοντα ιατρών άλλων ειδικοτήτων, με διαφορετική εκπαίδευση και άλλο γνωστικό αντικείμενο- αντιποίηση ειδικότητας– με ότι ευθύνες αυτό συνεπάγεται για τους υπεύθυνους των μετακινήσεων αυτών.

Η Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική δεν είναι ειδικότητα λάστιχο, και δεν μπορούν οι εκάστοτε διοικήσεις να την χρησιμοποιούν για να καλύπτουν την αδυναμία τους να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του προσωπικού τους.

 

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης σας.

 

Για το Δ.Σ. της  Ένωσης,

     ο Πρόεδρος                                                                          ο Γεν. Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης                                                      Ευάγγελος Φραγκούλης

Αγαπητοί,όπως θα διαπιστώσετε, επιχειρείται η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Καρδίτσας σε Παιδιάτρους,  όχι με πρόσληψη συναδέλφων Παιδιάτρων, αλλά με μετακινήσεις Γενικών Ιατρών από όμορα Π.Ι. και Κ.Υ. στην Παιδιατρική Κλινική. Στην πρακτική αυτή, υποκατάσταση των Ιατρών Ειδικοτήτων που βρίσκονται σε έλλειψη σε Νοσοκομεία από Γενικούς/ Οικογενειακούς Ιατρούς, ιατρούς με εντελώς άλλη εκπαίδευση, δεξιότητες και προσανατολισμό,  πλέον καταλήγουν συχνά και άκριτα οι διοικήσεις νοσοκομείων…

Οι γιατροί της ήδη υποβαθμισμένης ΠΦΥ καλούνται να εγκαταλείψουν τον πληθυσμό ευθύνης τους και να καλύψουν με επικίνδυνο τρόπο,  τα όλο και μεγαλύτερα κενά στα ανώτερα επίπεδα φροντίδας.

Παρακαλείσθε να δημοσιοποιήσετε το θέμα και τη θέση μας.

Με εκτίμηση,
Ευάγγελος Φραγκούλης


Γενικός Ιατρός
Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής
Ιατρός ΕΔΟΕΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *