Νέα από Αρκαδία. Με ανοιχτά χαρτιά

 

Είναι σχεδόν γνωστά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν  τα ψηφοδέλτια των κομμάτων  στο νομό μας, άσχετα αν δεν έχουν ανακοινωθεί όλα  επίσημα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και γνωρίζοντας τη διαμορφωμένη κατάσταση, διαπιστώνουμε ότι  σε κάποια από αυτά  υπάρχουν περίεργες κινήσεις και συμπεριφορές, πράγμα που σημαίνει ότι καταφανώς είναι ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν την εκλογική διαδικασία.  Ουδείς υποψήφιος  από τα κόμματα έχει μιλήσει ως τώρα  για την ταμπακιέρα. Γενικόλογες μόνο αναφορές για το καλό του τόπου και πέραν αυτού ουδέν.

Δεν λένε λέξη στο ΠαΣοΚ για ό,τι συνέβη τα τελευταία δυόμισι χρόνια και οδηγηθήκαμε στην καταστροφή, ούτε αν προτίθενται να διορθώσουν λάθη και να αποκαταστήσουν αδικίες – αν κληθούν και πάλι να κυβερνήσουν.

Δεν λένε λέξη στη ΝΔ γι’ αυτά που θα αλλάξουν αν γίνουν κυβέρνηση, ούτε αν διαθέτουν ένα «σχέδιο ανόρθωσης» της χώρας, ή αν μπορούν να κάνουν πράγματα διαφορετικά από εκείνα που έκαναν οι απερχόμενοι κυβερνήτες.

Δεν λένε τίποτε τα αριστερά κόμματα για τον τρόπο διακυβέρνησης εκτός μνημονίου και ευρώ, πέραν μιας αόριστης αντιμνημονιακής ρητορικής.

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα περιμένουμε όμως σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από τους υποψήφιους των συνδυασμών της Αρκαδίας, μιας και οι περισσότεροι είναι νέοι και για την ώρα αδιάφθοροι. Οι φοβικές ρητορικές, τα διλήμματα  και οι απειλές για να τρομάξει ο κόσμος δεν έχουν πέραση. Αυτό που λιγότερο απ’ όλα περιμένουμε σήμερα  είναι να μας τρομάξουν ή να μας εκβιάσουν άλλη µία φορά. Ο καθαρός λόγος είναι  επιβεβλημένος. Όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε ποιους ψηφίζουμε, από πού έρχονται και που θέλουν να μας πάνε.

Οι υποψήφιοι της Αρκαδίας καλούνται να αναλογιστούν ότι θα σηκώσουν στην πλάτη τους ένα βαρύ φορτίο.  Αυτό της βαριάς κληρονομιάς των Αρκάδων συναδέλφων τους που τίμησαν κατά το παρελθόν το όνομα της Αρκαδίας όσο κανείς άλλος. Πρέπει λοιπόν να παλέψουν με όρους καθαρούς και ευανάγνωστους. Πρωτίστως όμως πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά. Και επί της ουσίας. Είναι προφανές πάντως ότι  κάποιοι δεν ξεκίνησαν με το δεξί. Και το ερώτημα είναι αν υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξουν περπατησιά.

 

.

 

Τσακώνικη διάλεκτος

Η εκπομπή της ΕΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα»  το Σάββατο, 21 Απριλίου 2012, στις 17.00, ταξιδεύει στην Αρκαδία για να  συναντήσει την τσακώνικη διάλεκτο, μέσα από τον τσακώνικο χορό.
Οι συντελεστές της εκπομπής βρέθηκαν στα όρη του Πάρνωνα, εκεί όπου ζουν οι Τσάκωνες, οι οποίοι εδώ και 3 χιλιάδες χρόνια μιλούν μια αρχαία διάλεκτο, το μοναδικό δείγμα της Δωρικής γλώσσας.
Στην απομονωμένη αυτή περιοχή, επέζησε και διασώθηκε ακόμη και μετά την έλευση της κοινής νέας Ελληνικής γλώσσας, η τσακώνικη διάλεκτος η οποία ομιλείται ακόμη και σήμερα, σε πείσμα της παγκόσμιας ομογενοποίησης των γλωσσών και των ιδιωμάτων.
Ο φακός της εκπομπής καταγράφει σκηνές από την έκφραση της τσακώνικης διαλέκτου από τους κατοίκους των χωριών της Τσακωνιάς, καθώς και τη χορογραφία του σπάνιου και ιδιαίτερου τσακώνικου χορού μαζί με τραγούδια της περιοχής.

Διαχείριση απορριμμάτων

Από την πραγματικότητα της τοπικής ανεξέλεγκτης διαχείρισης των απορριμμάτων μας στο στοίχημα της κοινωνικής και αειφορικής διαχείρισης και της ενεργειακής αξιοποίησής τους: η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι ουτοπία: είναι μια κοινωνική συμμετοχική διαδικασία. Ύστερα από 4 χρόνια «αγώνων» διάφοροι πολιτιστικοί και κοινωνικοί σύλλογοι της Λακωνίας, διοργανώνουν το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 (από ώρα: 9:30 πμ ως 3:00 μμ), ημερίδα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη με θέμα: «Ολοκληρωμένη αειφορική και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση των απορριμμάτων μας». – Η υφιστάμενη ανεξέλεγκτη πραγματικότητα (ΧΑΔΑ) και η ενεργειακή αξιοποίησή των απορριμμάτων μας με εναλλακτικές μεθόδους που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος». Πρόκειται για   ημερίδα με ιδιαίτερη σημασία από μια εταιρεία κοινωνικής βάσης, που επιχειρεί το τόλμημα της διαχείρισης των στερεών, αστικών κατ’ αρχάς, αποβλήτων με Διαλογή στην Πηγή, στον τόπο της, στη Σπάρτη. Ομιλητές σημαντικοί επιστήμονες με επικεφαλής την κ. Καραβασίλη Μαργαρίτα Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Λασποβροχή

Μπόρα ήταν και από σήμερα αναμένεται να περάσει, αφήνοντας  τα σημάδια της στα αυτοκίνητα και τα μπαλκόνια. Η βροχόπτωση που σημειώθηκε  χθες και προχθές  στην περιοχή μας,  η οποία δυστυχώς συνοδεύτηκε από τη σκόνη της Σαχάρας, υπήρξε ένας συνδυασμός που όχι μόνο …λέρωσε τα μπαλκόνια αλλά και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πολλά άλλα είδη.

Υποψήφιοι συνδυασμών

Μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων από τα περισσότερα κόμματα,  στην  Αρκαδία τα πρόσωπα που  στελεχώνουν τους συνδυασμούς έχουν ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: Αθανασόπουλος Γεώργιος, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Μπρακουμάτσου Θεοδώρα, Τομάρας Πέτρος, Τσιλιβής Παντελής.

Ν.Δ:  Βαλασόπουλος Παναγιώτης, Βλάσης Κωνσταντίνος, Καρβελάς Παναγιώτης, Κοντοζαμάνης Βασίλης, Λυκουρέτζος Ανδρέας.

ΚΚΕ: Αδάμης Παναγιώτης, Γόντικας Νίκος, Καρβέλας Κώστας, Παγανός Κώστας και Πανούση Παναγιώτα.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλεξανδρής Σαράντος, Γιαννούλη Αντωνία, Ζαχαριάς Κων/νος, Μάνος Νικόλαος, Παπαζαχαρίας Δημήτριος.

«Ανεξάρτητοι Έλληνες», του  Πάνου Καμμένου: Δαλιάνης Γεώργιος, Ευστάθιος Κούλης, Μέλλου Χαρίκλεια, Πανοπούλου Παρασκευή, Πονηράκος Βενετσάνος.

Καθαρίζουμε σε μια μέρα

Η καμπάνια ξεκίνησε για 1η φορά το 2008 στην Εσθονία με την ονομασία “Let’s do it” και είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο μέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Τελικά στις 3 Μαΐου του 2008, 50.000 εθελοντές καθάρισαν 10.000 τόνους σκουπιδιών από δασικές εκτάσεις. Από τότε το “Let’s do it” έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

O Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετέχοντας  στην Παγκόσμια Εθελοντική Καμπάνια «Let’s Do It – Καθαρίζουμε την Ελλάδα σε μια μέρα!» που θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά την Κυριακή 29 Απριλίου 2012, προγραμματίζει την υλοποίηση εθελοντικού καθαρισμού στην Προστατευόμενη Περιοχή του Υγροτόπου Μουστού, μια περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο “NATURA 2000” και ιδιαίτερα σημαντική καθώς φιλοξενεί πολλά σπάνια, απειλούμενα και προστατευόμενα είδη παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών.

Χώροι στάθμευσης

Στη δεύτερη φάση εισέρχεται η προσπάθεια του δήμου για μίσθωση ακινήτων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης οχημάτων στο κέντρο της πόλης . Μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν 19 προσφορές οι οποίες και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή εκτίμησης που συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό. Όσα ακίνητα πληρούν τους όρους και τα κριτήρια της προκήρυξης , θα κριθούν κατάλληλα και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να συμμετάσχουν σε προφορική δημοπρασία. Η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί σύντομα έτσι ώστε να δοθεί μια « ανάσα» στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας, ειδικά τώρα που το έργο « Ανάπλαση Πλατείας Πετρινού » είναι σε εξέλιξη και η «Πεζοδρόμηση» των εμπορικών δρόμων «Εθνικής Αντίστασης» και «Τάσου Σεχιώτη», θα ξεκινήσει.

Ημέρα Φιλελληνισμού

Ο εορτασμός της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου. Η 19η Απριλίου είναι η επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 1824 στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού θα πραγματοποιηθούν στην Τρίπολη στις 11 το πρωί   συγκέντρωση των επισήμων και του λαού της πόλης στο χώρο του Μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων όπου θα γίνει έπαρση της σημαίας και επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα και των φιλελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, με την οποία θα ολοκληρωθεί η σεμνή τελετή.

Χαμογελάτε

Εκείνη: (Αρχίζει να βήχει)
Εκείνος: Θέλεις κάτι για το λαιμό σου;
Εκείνη: Αχ ναι! Εκείνο το μαργαριταρένιο κολιέ…

ΠΑΠΑΜΗΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ papamh22@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *