Νέα από Αρκαδία. Πρόβλημα οι διαβρώσεις

 

Μέγα πρόβλημα δημιουργείται στις παραλίες του Τυρού αλλά και του Παραλίου Αστρους από  το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, που  συν τω χρόνω «κατατρώει» τη στεριά και εξαφανίζει ωραιότατα παραθαλάσσια σύνολα, ανεκτίμητους φυσικούς πλούτους και μια πηγή αισθητικής απόλαυσης, απειλώντας την ασφάλεια του πληθυσμού και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους φυσικούς οικοτόπους.

Η διάβρωση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη παρέμβαση, κυρίως από τις υπερβολικές κατασκευαστικές και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην περίπτωση του Π. Αστρους και στην περιοχή του Ατσίγγανου στο δρόμο προς Αθήνα, η κατάσταση φαίνεται να είναι εξόχως ανησυχητική. Από τη μια οι κλιματικές αλλαγές που συντελούν σημαντικά στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών και από την άλλη η κακή διαχείριση της παράκτιας ζώνης, οδήγησε στη λήψη λαθεμένων και βραχυπρόθεσμων πολιτικών επιλογών για την προστασία των ακτών και προωθήθηκε η κατασκευή ακατάλληλων έργων προστασίας, κατά την διέλευση από εκεί   του  αυτοκινητόδρομου, που στη πραγματικότητα επιτείνουν το πρόβλημα της υποχώρησης των ακτών παρά το επιλύουν.

Η κατάσταση είναι εμφανής και στον πλέον αδαή. Και η ανάγκη προστασίας των ακτών, αυτή τη στιγμή,  επείγουσα.

Γι αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα, ώστε μέσα από το πλαίσιο αυτό και με  τη διεξαγωγή ειδικών μελετών  για όλο το παραλιακό μέτωπο της Κυνουρίας, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη σωστής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και τα όποια  έργα αποφασιστούν  να μην γίνονται αποσπασματικά, αλλά να στηρίζονται σε αυτές τις μελέτες και μετρήσεις,  που θα είναι ικανές να εξασφαλίσουν  τη οδική ασφάλεια των τροχοφόρων και να προστατέψουν το οικολογικό τοπίο της περιοχής, του οποίου η οικονομική ( τουριστική) αξία είναι ανεκτίμητη.

 

 

 

Αποχαιρέτησε

Οριστικό αντίο από την πολιτική δηλώνουν πολλά παλιά στελέχη των κομμάτων. Τους φοβίζει το αύριο και η σημερινή κατάντια της χώρας, για την οποία φέρουν την ευθύνη  εξ ολοκλήρου. Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Β’ Αθηνών και συμπατριώτης μας  Κώστας Γείτονας, ο οποίος  ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

«Η χώρα εν μέσω κρίσης οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Εύχομαι και ελπίζω να βγει σε όφελος του τόπου. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα στις εκλογές. Η απόφασή μου αυτή αντανακλά και τους σχετικούς προβληματισμούς μου. Θέλω να ζητήσω και ένα μεγάλο συγγνώμη από όλους για τις θυσίες που υποβάλλονται λόγω της κρίσης»,  είπε από του βήματος της Βουλής ο κ. Γείτονας.

Βιβλιοπαρουσίαση

Μετά την Τρίπολη παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη, το πόνημα «Πρώτες Βοήθειες» του συμπατριώτη μας πανεπιστημιακού γιατρού Κώστα Βλάσση, σε αίθουσα των Αμπελοκήπων, παρουσία πλήθους επιστημόνων και  πολλών φίλων του. Μεταξύ των άλλων παρέστησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας  Θ. Πελεγρίνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Καθηγητής Α. Δημόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Καθηγητής Ε. Πατσούρης, ο Καθηγητής Ιατρικής πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής της Ν.Δ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Χ. Στεφανάδης, Π. Παπαγγελόπουλος, Ν. Σταυριανέας, Α. Παπαβασιλείου, Δ. Τούσουλης, Γ. Τρουπής, Ε. Μπάσδρα, Χ. Πίτσαβος, Β. Γεννηματά, η Πρόεδρος των Καθηγητών Ιατρικής Μ. Λυμπέρη, ο Π. Λιαργκόβας, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ο γνωστός Καθηγητής Γεωλογίας – Σεισμολογίας Ευθ. Λέκκας και πολλοί άλλοι. Προσφώνησε ο Καθηγητής Ανατομίας και Πρώην Υπουργός Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο Αντιπρόεδρος των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και Γραμματέας των Πανεπιστημιακών της Ν.Δ. Γεράσιμος Σιάσος. Παρευρέθησαν ακόμα πολλοί υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. από τη νέα γενιά καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Αττικής, ιατρός Βασίλης Κικίλιας.

Έργο φιλανθρωπίας

Ένα ακόμη φιλανθρωπικό κατάστημα εγκαινιάστηκε  στην Μητρόπολή  μας,  συνέχεια του πετυχημένου Προγράμματος «Το καλάθι του πτωχού αδελφού». Το νέο αυτό φιλανθρωπικό κατάστημα βρίσκεται  στο Αστρος   και  στην Ενορία του αγίου Νικολάου. Ο φιλόξενος χώρος που το στεγάζει παραχωρήθηκε ευγενώς από ενορίτη της  περιοχής Αστρους.

Στη Β΄ Αθηνών

Ο Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» και σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Λυριντζή για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να εκτεθεί στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, παρότι συγκεντρώνονται πολλοί υποψήφιοι εκεί, απάντησε: Ναι ισχύει, σας το λέω ευθέως ότι ισχύει. Και θέλω με την ευκαιρία της ερώτησής σας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πατρίδα μου, στους Αρκάδες κυρίως, με τους οποίους συμπορεύθηκα επί τριάντα και πλέον χρόνια στη μάχιμη πολιτική, δηλώνοντας ότι το χρέος μου προς την Αρκαδία το συναισθάνομαι και θεωρώ ότι θα παραμένει διαρκώς ανεξόφλητο, γι αυτό θα υπηρετώ την πατρίδα μου.

Αποσύρεται
Αποσύρει τη υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, για  τις εκλογές του Μαίου,  ο έως τώρα υποψήφιος κ. Μαρίνος Τσίρμπας και σε επιστολή του δηλώνει ότι η απόφασή του αυτή:  « υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την κοινωνική μου ευθύνη απέναντι στο λαό της Αρκαδίας». Μάλλον πρόλαβε να  φύγει νωρίς γιατί δε θα είχε θέση στο τελικό ψηφοδέλτιο.

Υπό όρους

Ο επικεφαλής της Οικολογικής Συμπολιτείας του  Μοριά Λάμπρος Μπούκλης σε χθεσινή του  συνέντευξη τύπου σχετικά με τα δραματικά γεγονότα του Περιφερειακού συμβουλίου  της περασμένη  Πέμπτης για τη μονάδα βιοαερίου στην περιοχή Μπέλμπερη, στάθηκε πιστός στις απόψεις του ότι η μονάδα αυτή, εφόσον τηρηθούν οι όροι περιβαλλοντικής προστασίας, θα αποβεί επ οφελεία όλων, κυρίως του περιβάλλοντος, επιλύοντας πολλά προβλήματα. Προέτρεψε δε για την  κατασκευή εγγειοβελτικών έργων στην περιοχή που θα αποτρέπουν  τη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων, ενώ εναπόθεσε την ορθή λειτουργία της μονάδας και στη  διαρκή επιτήρηση από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος,  με το οποίο η Περιφέρεια έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας.

Χαμογελάτε

Σκέψου…
… αν ενάμιση δισεκατομμύριο Κινέζοι μάθουν να βουτάνε ψωμί σε ελληνικό λάδι, όχι σπουδαία πράγματα, έστω μια τζούρα, για ορεκτικό, αυτό ήταν.
Τέλειωσε. Ξεχρεώσαμε για χίλια χρόνια. Κοίτα που θα σωθεί το έθνος, κυριολεκτικά, από…
μια παπάρα.

One thought to “Νέα από Αρκαδία. Πρόβλημα οι διαβρώσεις”

  1. Δυστυχως το εθνος δεν προκειται να σωθει ποτε,επειδη εμεις επιτρεπουμε σε μερικες χιλιαδες ”παπαρες” να βουτανε,γενικως,τα παντα απο αυτον τον τοπο.
    Σκεφτειτε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *