Νέα από Αρκαδία. Οργανωμένη ή όχι μετακίνηση;

 

Η ώρα της αλήθειας για το ζήτημα των μεταναστών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους  δήμους της έφθασε. Η κατάσταση στη Αθήνα έχει λάβει τρομακτικά ανησυχητικές διαστάσεις και τα όποια μέτρα περιορισμού της ληφθούν θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα την επαρχία, σε μεγάλο βαθμό. Οι πρώτες αντιδράσεις του δημάρχου Κορινθίων από τη φημολογούμενη εγκατάσταση κέντρου μεταναστών στην πόλη του,  προδιαγράφουν τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν. Αγνωστο τι θα συμβεί και με μας,  αν επιλεγεί κάποιος χώρος του στρατοπέδου  για το σκοπό αυτό, όπως προ καιρού είχε ενημερώσει το ΔΣ ο κ. Παυλής.

Το δίλημμα λοιπόν  των περιφερειαρχών και των δημάρχων, κατά τη γνώμη μας, με την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για εγκατάσταση στην περιφέρεια με έξοδα της ΕΕ, δεν είναι αν θα αποδεχτούν τους λαθρομετανάστες αλλά αν θα τους δεχτούν οργανωμένα. Αν έχουν αποφασίσει ότι προτιμούν τις αγέλες ανθρώπων να βολοδέρνουν, να κοιμούνται κάτω από τα αστέρια, να ζητιανεύουν και να κλέβουν, θα πρέπει να το δηλώσουν ευθέως στους κατοίκους της περιοχής τους.

Από την άλλη μεριά, όμως,  το ζήτημα είναι πως, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για τη δημιουργία σωστών υποδομών φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, κανείς δεν μας εγγυάται για το άρτιο της λειτουργίας τους. Ότι, δηλαδή, δεν θα γίνουν τόπος συγκέντρωσης κακοποιών στοιχείων, τα οποία με την πρώτη ευκαιρία θα αποδρούν με όλα τα δυσμενή επακόλουθα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτά τα κέντρα θα αποδώσουν μόνο αν γίνει συντονισμός με άλλες δράσεις, όπως ο επαναπατρισμός, η φύλαξη των συνόρων, ο έλεγχος και η τιμωρία όσων εκμεταλλεύονται αυτούς τους ανθρώπους. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που μας έρχονται μπορούν να εγγυηθούν μια πολιτισμένη διαχείριση του ζητήματος. Το θέμα είναι αν θα  γίνει σωστή διαχείριση ή θα κυριαρχήσουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα στις περιφέρειες.
Ύστερα από αυτά το δίλημμα υπάρχει και είναι αμείλικτο. Προτιμούν κάποιοι  μια μετακίνηση αλλοδαπών οργανωμένη από το κράτος ή οργανωμένη από τους πρεζέμπορους και τους σωματέμπορους; Γιατί κακά τα ψέματα: όσο θα αυξάνεται η αστυνόμευση στην Αθήνα, τόσο θα δημιουργείται τάση φυγής στην επαρχία. Με όλα τα γνωστά επακόλουθα.

 

 

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο πρύτανης και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ.κ Παπαθεοδώρου και Γεωργιάδης,  επισκέφθηκαν το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Κίνας το Jiao Tong University, Shanghai. Εκεί έτυχαν θερμής υποδοχής και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, η προαγωγή των Ελληνικών και Κινεζικών Σπουδών στα δύο Ιδρύματα, η ανάπτυξη σε αυτά, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας της συνεργασίας, των πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών σπουδών σε Ελλάδα και Κίνα, η ίδρυση μόνιμων δομών για τη μελέτη και έρευνα του Ελληνικού και Κινεζικού πολιτισμού και η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ελληνική πολιτιστική εβδομάδα που θα διοργανώσει το Jiao Tong University το 2013.

Τέλος, υπεγράφη από τον Πρύτανη, Καθηγητή Θεόδωρο Π. Παπαθεοδώρου και τον Αντιπρόεδρο του Jiao Tong University, Καθηγητή Wang Jie συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων σε τελετή που έγινε στην Πρυτανεία, παρουσία του Γενικού Προξένου και αντιπροσωπείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη. Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προσκάλεσε τις Πανεπιστημιακές Αρχές του Jiao Tong University να επισκεφθούν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τους προσεχείς μήνες.

Όχι στο χαράτσι

Ημέρα δράσης ενάντια στο χαράτσι στα καταστήματα της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα η Πέμπτη 29 Μαρτίου και η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Αρκαδίας καλεί εργαζόμενους και πολίτες να πάρουν μέρος στις 10.30 το πρωί, στην κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ Τρίπολης  (Α. Σούτσου) και στη συνέχεια στη ΔΟΥ.

Επιστημονική ημερίδα

Η Πολιτιστική Επιτροπή και Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργανώνει  ημερίδα με θέμα: «Κατανοώντας το ‘21». Άξιοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από τα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, που έχουν διακριθεί στο χώρο της επιστήμης, έχουν αποδεχτεί να προσφέρουν αφιλοκερδώς τους καρπούς της ερευνητικής τους εργασίας.

Με σεβασμό στις ρίζες και στην ιστορία προσδοκία του Δήμου είναι όπως η ημερίδα αυτή καταστεί η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας, καθώς είναι στις προθέσεις του να εξασφαλίσει πόρους για τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο θα γίνεται με τη συχνότητα την οποία θα δικαιολογούν οι επιστημονικές διαθεσιμότητες, για τη δημιουργία ενός βήματος δηλαδή, από το οποίο θα ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα συμπεράσματα των σχετικών με την ελληνική επανάσταση ερευνητικών εργασιών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή του Πάσχα, 20 Απριλίου 2012 και ώρα 12:30-18:00 στο Ίδρυμα Ζαφείρη, στο Αστρος.

Πορεία ΣΑΟΟ

Την ερχόμενη Κυριακή 1 Απριλίου ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων θα εξορμήσει στον Πάρνωνα. Μια θαυμάσια διάσχιση του Δυτικού Πάρνωνα από το διάσελο των «Φονεμένων» στον Άγιο Πέτρο – κορυφο γραμμή Ζυγού – Καταφύγιο Πάρνωνα, όπου θα ακολουθήσει ορειβατικό γλέντι. Η διαδρομή είναι εύκολη περίπου 6 ωρών χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Θα γίνει και δεύτερη πορεία-περίπατος στην κατάφυτη περιοχή του καταφυγίου. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 8 πμ από την κεντρική πλατεία (Πλ. Αγ. Βασιλείου).

Δίκτυο συνεργασίας

Το Δίκτυο Αρκαδίας, μια κίνηση πολιτών με πολιτικούς στόχους στο χώρο της κεντροαριστεράς, πιστό στις επιδιώξεις του για συμμετοχή και ειλικρινή διάλογο στα πολιτικά δρώμενα και για την ανασύνθεση του Δημοκρατικού χώρου συνεχίζει τις επαφές του με πολιτικά πρόσωπα, μέσω των οποίων επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση δυνάμεων στην κοινωνία που θα καθορίσουν ιδεολογίες και πολιτικές προς όφελος των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη του συναντήθηκαν  προ καιρού με μέλη-εκπροσώπους του Συνασπισμού και έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε κρίσιμα πολιτικά θέματα. Ακόμα συναντήθηκαν με  τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ. Τρίπολης κ. Δ. Παυλή και συζήτησαν πάνω σε θέματα της  κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς και  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου μας, θεσμός για τον οποίο το Δίκτυο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον και γι’ αυτό πάντα θα είναι ενεργό και με έντονη δράση στα θέματα αυτά. Στο ίδιο πνεύμα  έγινε και μια συνάντηση με τον γνωστό πολιτευτή του Νομού κ. Γ. Παπαηλίου. Ανεξάρτητα από συγκυριακές πολιτικές επιλογές, υπάρχει κοινή θέση των μελών του  για μια ευρύτερη, αναδιαταγμένη και δυνατή Κεντροαριστερά , καθώς υπάρχουν σημεία σύγκλισης και κοινής πολιτικής έκφρασης μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας.

Χαμογελάτε

Ένας βάτραχος παίρνει τηλέφωνο στο 090-23 ένα μέντιουμ και το ρωτάει για το μέλλον του:
B: – Πώς τα βλέπεις τα πράματα;
M: – Βλέπω συνάντηση με μια πολύ ωραία κοπέλα που θα θελήσει να μάθει τα πάντα για σένα.
B:- Ααχ υπέροχα! Και που θα συναντηθούμε, σε πάρτι;
M: – Όχι. Σε εργαστήριο βιολογίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *