Νέα από Αρκαδία. Απαιτείται σοβαρότητα

 

«Αυτή η γενιά έχει κάθε δικαίωμα και να πονέσει και να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει. Δεν το αρνείται αυτό κανένας και νομίζω ότι είναι υγεία της Δημοκρατίας μας». Τούτα  τα ωραία μας είπε μεταξύ άλλων  στο τέλος της παρέλασης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης  και αφού είχε δεχθεί κατάμουτρα την αποστροφή της κεφαλής των μαθητών που παρέλασαν σε ένδειξη, λέει, διαμαρτυρίας. Είχε προηγηθεί προ μηνών το mea culpa της κ. Διαμαντοπούλου  για ανάλογες δηλώσεις  της σε σκληρότερα συμβάντα κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011.

Κατόπιν αυτού τι να πρωτοθαυμάσει κανείς όταν βλέπει να επαινείται η μούντζα ως «μορφή αγώνα», «καθήκον της νεολαίας» ενώ η όποια αντίθετη άποψη να κρίνεται ως «καθωσπρεπισμός». Και τι  να πει κανείς όταν βλέπει να παίρνουν εύσημα και εύγε οι μαθητές που παρελαύνουν και γυρίζουν το κεφάλι τους αλλού,  σε σημείο που να προτείνονται  μάλιστα  ως «εκφραστές του λαϊκού αισθήματος» ενώ οι άλλοι να θεωρούνται «συμβιβασμένοι, προσκυνημένοι και απολιθώματα»…

Δεν χρειάζεται κουράγιο ούτε διακατέχει κάποιος φόβος ή ενοχή τον μαθητή  που θα τον εμποδίσει  να αποστρέψει το πρόσωπό του από την εξέδρα των επισήμων, ή να αναφωνήσει «αίσχος» την ώρα που περνά από το σημείο εκείνο, σήμερα μάλιστα  που κάποιοι μεγαλόσχημοι τον προτρέπουν σε πράξεις σαν κι αυτές. Και είναι η αποστροφή  αυτή του προσώπου που συνιστά εκδικητική αντίδραση όχι στα συγκεκριμένα  πρόσωπα που συμβαίνει να κατέχουν, καλώς ή κακώς,  την ώρα εκείνη τα ανώτατα αξιώματα του κράτους, αλλά στους θεσμούς και τις αξίες που εκπροσωπούν.  Γι αυτό και τέτοιες πράξεις ανοίγουν το δρόμο για αυθαιρεσίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας μας.

Δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία μας θα πείτε. Και μια νοοτροπία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, όπως και να το κάνουμε.  Όμως,  για να υπάρξει αυτή η αλλαγή κάποτε χρειάζεται ένα πρώτο βήμα. Και αυτό το βήμα περιμένουμε να γίνει από τους πολιτικούς μας ταγούς, που με συνέπεια πρέπει να  βαδίζουν πάνω στους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας. Και δεν θα επιβεβαιώνουν  με τα λόγια ότι «το σύστημα είναι σάπιο», το ίδιο και «όσοι το εκπροσωπούν».

 

 

 

 

Θα πολιτευτεί;

Σε συνέντευξή του χθες στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84 ο Δημήτρης Ρέππας εμφανίστηκε  ιδιαίτερα… σκληρός, αφήνοντας αιχμές για όλους και για όλα! Ειδικότερα στην ερώτηση σε ποια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είπε: «Όπου επιλέξει το κόμμα μου. Εάν με θεωρεί κατάλληλο και χρήσιμο να δώσω τη μάχη -επειδή δεν θέλω να είμαι λιποτάκτης σε αυτή την δύσκολη ώρα- και να υπερασπιστώ το κόμμα, το οποίο με τίμησε και με το οποίο έχω ταυτίσει την πολιτική μου παρουσία, αυτό θα μου πει πού πρέπει να δώσω τη μάχη». Και στην ερώτηση ποιους εννοεί ως… λιποτάκτες, είπε το εξής: “Αυτοί οι οποίοι έχουν θέση ευθύνης -και εγώ βρέθηκα σε θέση ευθύνης- και είναι σε μία ηλικία μάχιμη, οφείλουν, εφόσον τους το ζητήσει το κόμμα να είναι παρόντες. Εκτός πια εάν το κόμμα κρίνει ότι η απουσία μας μπορεί να είναι πιο χρήσιμη από την παρουσία μας. Και σε αυτό θα είμαι απολύτως σύμφωνος…”.

Μεγάλο κενό

Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει ο Δημήτρης Ρέππας στην Αρκαδία. Δύσκολο να καλυφθεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους, όποιοι και αν είναι αυτοί. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη  ξεκινήσει το ακόμα πιο δύσκολο έργο της κατάρτισης του ψηφοδελτίου, με κρούσεις σε πρόσωπα που πιθανόν θα μπορούσαν να δώσουν μια δυναμική και έναν αέρα σιγουριάς στο Κίνημα. Πολλά τα ονόματα ακούγονται, αλλά πέραν του Οδυσσέα Κωνστατινόπουλου και του Παντελή Τσιλιβή, τα υπόλοιπα είναι στο στάδιο των συζητήσεων. Και εθελοντές δεν φαίνονται να υπάρχουν.

Αδιαφορία

Στην  οδό  Αγίου Κωνσταντίνου και στη συμβολή της με τον Περιφερειακό, κοντά στο γήπεδο του Παναρκαδικού, υπάρχουν δυο πληροφοριακές πινακίδες της τροχαίας που δείχνουν κατεύθυνση προς Αθήνα και μια απόσταση 186 χιλ. που αναφερόταν στη διαδρομή μέσω Κολοσούρτη- Αργους- Κορίνθου. Με τον καινούργιο δρόμο, όμως, από το 1990 η απόσταση μειώθηκε στα  163 χιλιόμετρα, κάτι που γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί,  πλην, ως φαίνεται,   των αρμοδίων που αδιαφορούν για την αλλαγή. Να σημειωθεί ότι από το σημείο αυτό περνάνε όλοι οι επισκέπτες της 124 ΠΒΕ.  Μήπως υπάρχει περίπτωση να ευαρεστηθεί – ξυπνήσει κάποιος αρμόδιος και την αντικαταστήσει ή τη διορθώσει ή ακόμα και την πετάξει, για να μην παραπληροφορεί;

Βιολογικός Αστρους

Έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν χθες ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, εκ μέρους του δήμου και εκπρόσωπος της εταιρείας «Δίολκος Κατασκευαστική ΑΤΕ», για την  ανάθεση του έργου που θα ολοκληρώσει τον αγωγό  διάθεσης λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Αστρους. Ένα έργο το οποίο η προηγούμενη εταιρεία άφησε ημιτελές, λόγω πτώχευσης και που τώρα καλείται να συνεχίσει και να ολοκληρώσει ο δεύτερος μειοδότης του έργου  εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Βιοαέριο

Επανέρχεται το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και με ψήφισμά του για τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου στην περιοχή  Μπέλμπερη Μαντινείας αναφέρει:

Η κατασκευή μονάδας Βιοαερίου στη θέση «Μπέλμπερη» Μαντινείας του Δήμου Τρίπολης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Μαντινείας. Συμφωνούμε με τις οικολογικές αρχές της ανακύκλωσης, τις ήπιες μορφές ενέργειας, την παραγωγή βιοαερίου.

Είμαστε όμως αποφασιστικά αντίθετοι με την αυθαιρεσία δήθεν οικολογικών εφαρμογών που στην περίπτωση αυτή υπονομεύει την ανθρώπινη διαβίωση στην περιοχή. Στο όνομα της ανάπτυξης και της δήθεν πράσινης οικονομίας, ξεφυτρώνουν παντού δραστηριότητες, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες και αδειοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, δίπλα σε υπόγεια ύδατα, αγνοώντας τους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη γύρω περιοχή».

Εναλλακτικές καλλιέργειες

Το  Επιμελητήριο Αρκαδίας, στα πλαίσια της περιφερειακής ανάπτυξης και του νέου σημαντικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει προς αυτήν την κατεύθυνση διοργανώνει, με την υποστήριξη του Ελληνικού Δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas,  ημερίδα για τις καινοτόμες καλλιέργειες  το Σάββατο 7 Απριλίου, στις 6.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τριπόλεως, με θέμα: «Καινοτόμες και εναλλακτικές καλλιέργειες: Πώς – πού – πότε». Σκοπός της ημερίδας αυτής είναι να παρουσιαστεί στο αρκαδικό κοινό, που επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον, οι εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή μας και να ενημερωθούν ενεργοί και εν δυνάμει καλλιεργητές.

Χαμογελάτε

Ένας Πόντιος κατατάχτηκε στους αλεξιπτωτιστές. Στην πρώτη του πτήση πλησιάζει τον λοχία και του λέει:  – Δεν μου λες λοχία, αν δεν ανοίξει το αλεξίπτωτο τί κάνουμε;  – Αν δεν ανοίξει, τραβάς το πράσινο κορδονάκι και ανοίγει.

– Κι αν πάλι δεν ανοίξει;  – Ε, αν δεν ανοίξει τραβάς το κόκκινο κορδονάκι και ανοίγει.

– Κι αν πάλι δεν ανοίξει; – Κάνεις την προσευχή σου και λες: Βοήθα άγιε Φανούρη!

Φτάνει το αεροπλάνο στο σημείο που θα έπεφταν, ανοίγει την πόρτα ο λοχίας, πηδάν έξω οι στρατιώτες και την κλείνει. Μετά από λίγο ακούγεται ένα χτύπημα στην πόρτα. Παραξενεμένος ο λοχίας ανοίγει και ακούει:

– Πώς τον είπες τον Αγιο;

Παπαμήτρος Γιάννης Οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *