Νοσοκομειακοί Γιατροί: το Υπουργείο Υγείας «κατεδαφίζει» το ΕΣΥ (ΝewsBomb)

Tην αποτροπή της ψευδεπίγραφης «Αναδιάταξης των Μονάδων του ΕΣΥ» που δρομολογεί τον ακρωτηριασμό του δημόσιου συστήματος υγείας, δηλώνουν πως θέτουν ως μοναδικό τους σκοπό οι Νοσοκομειακοί Γιατροί.

 

Καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας για «συνειδητή και εκτεταμένη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων, που αφορούν στη λειτουργία του ΕΣΥ, με σκοπό να δικαιολογηθεί η προσπάθεια συρρίκνωσής του».

Συγκεκριμένα, οι γιατροί ισχυρίζονται πως σκόπιμα το υπουργείο άλλαξε τα στοιχεία που έστειλαν τα νοσοκομεία, με σκοπό να καταργήσει 13.000 νοσηλευτικές κλίνες, να κλείσει κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να μεταφέρει 40 κλινικές, να συνενώσει 330, να μετακινήσει 600 γιατρούς, να συρρικνώσει δομές πρόνοιας από 92 σε 22 και να αλλάξει χρήση ή ακόμα και να κλείσει 20 νοσοκομεία.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες πως τα στοιχεία των νοσοκομείων παραποιήθηκαν εντός του Υπουργείου. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον επικεφαλής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Π. Γκούμα, για τον οποίο υποστήριξε ότι σε συνομιλία του με γιατρούς, τους αποκάλυψε ότι τα στοιχεία, που είχε δώσει για τα νοσοκομεία ευθύνης του ήταν διαφορετικά από αυτά του υπουργείου Υγείας, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι το υπουργείο άλλαξε τα στοιχεία για να μπορέσει να προχωρήσει σε περικοπές.

Ένα άλλο σημείο, που θα οδηγήσει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι οι συνενώσεις κλινικών. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα το νοσοκομείο Χατζηκώστα, στο οποίο, το Υπουργείο έκρινε πως πρέπει να συγχωνευθεί η οφθαλμολογική με την ουρολογική κλινική. Αυτό σημαίνει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας, πως τη μία ημέρα θα παρακολουθεί τους ασθενείς π.χ. που έχουν ουρολογικό πρόβλημα ένας οφθαλμίατρος (!) και την άλλη ουρολόγος.

«Εγκληματική πρακτική» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΟΕΝΓΕ τη μείωση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Κάθε χρόνο πεθαίνουν 2.500 νέοι άνθρωποι, λόγω έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ» κατήγγειλε ο κ. Βαρνάβας και προέβλεψε ότι ο αριθμός των θανάτων, λόγω μειωμένων κλινών, θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.

Η εξοικονόμηση των75 εκατ. ευρώ που προβλέπει το υπουργείο για τον πρώτο χρόνο μετά τις συγχωνεύσεις, αντιστοιχούν μόνο στο 0,2% των ετησίων δαπανών για την υγεία τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και αναρωτήθηκε, «είναι δυνατόν γι΄ αυτό το ποσοστό να τα κάνουν όλα αυτά;»

Για στοχευμένη ενέργεια με σκοπό τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και τη φυσική εξόντωση των πολιτών, ώστε να μειωθούν τα έξοδα για περίθαλψη και συντάξεις έκανε λόγο το μέλος του Δ.Σ. Ηλίας Σιόρας.

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, ως πρώτη αντίδραση στα σχέδια συγχωνεύσεων του Υπουργείου Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *