Αθλιότητα και προχειρότητα επικρατεί στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθηνών

Προς Την Βουλή Των Ελλήνων
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Για τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ : Αθλιότητα και προχειρότητα επικρατεί στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθηνών

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του, οι κ.κ. Υπουργοί Υγείας και Εργασίας αδιαφορούν τραγικά για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι  πολίτες. Αμφιβάλλω δε εάν γνωρίζουν που βρίσκεται το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Έτσι η διακίνηση φαρμάκων και μάλιστα υψηλού κόστους και προς αντιμετώπιση ειδικών ή σπανίων νόσων για τους ασφαλισμένους του, γίνεται κατά τρόπο που όχι απλώς δεν διασφαλίζει την άνετη και ασφαλή διακίνησή των αλλά ούτε τους ορθούς κανόνες της φαρμακευτικής και φαρμακοτεχνίας.
Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, ο ΕΟΠΥΥ έχει επιλέξει οδό διακινήσεως μέσω ενός σοβιετικού τύπου κεντροποιημένης διαδικασίας ώστε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής και όλες οι περιοχές της χώρας να καλύπτονται από 3 μόνον σημεία που ακόμη και εάν έχουν χαρακτηρισθεί “φαρμακεία” εις την πραγματικότητα δεν είναι ούτε φαρμακαποθήκες συνθηκών μαζικής καταστροφής ή πολέμου.
Ειδικότερα, εις το λεγόμενο Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Οδού Πειραιώς 167,  φέρονται να αποθηκεύονται φάρμακα χωρίς φύλαξη, χωρίς πυρασφάλεια, ενδεχομένως δε και χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες θερμοκρασίας και οι λοιποί όροι φυλάξεως φαρμακευτικών ουσιών. Ο εφοδιασμός των ασθενών βάσει των συνταγών που προσκομίζονται διενεργείται είτε με προσέλευση των ιδίων ή αντιπροσώπων τους εκεί είτε με αποστολή με ταχυμεταφορέα. Είναι προφανές ότι έτσι, ούτε οι ελάχιστες συνθήκες κόστους/αποτελέσματος δεν διασφαλίζονται και το κόστος περιθάλψεως είναι αδύνατον να μην εκτινάσσεται ανεξέλεγκτα.
Διερωτώμεθα κατά πόσον ένα ιδιωτικό φαρμακείο που θα τολμούσε να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες θα παρέμενε απαρατήρητο και χωρίς να του αφαιρεθεί η άδεια αμέσως

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΣΘΕ :

1.Να ενημερώσετε το Σώμα για τους όρους υποδομών και λειτουργίας του παραπάνω Φαρμακείου, ήτοι εμβαδόν, χωροθέτηση, πυρασφάλεια, θερμοκρασιακός έλεγχος, έλεγχος ασφαλείας.

2.Να ενημερώσετε το Σώμα για την στελέχωση του Φαρμακείου εκείνου σε Φαρμακευτικό και βοηθητικό προσωπικό όπως και για προσωπικό ασφαλείας.

3.Υπάρχει νυχτερινή φύλαξη των τριτοκοσμικών αυτών υποδομών διακίνησης φαρμακευτικού υλικού;

4.Εξηπηρετούνται στοιχειωδώς οι συνθήκες λειτουργίας των εργαζομένων από πλευράς θέρμανσης και κλιματισμού;

5.Τί άλλο υλικό άχρηστο ή προς χρήση βρίσκεται σε αυτές τις αποθήκες του ΙΚΑ;

Αθήνα, 23/03/2012

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Γιαννόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *