Συμμετοχή του ΙΣΑ στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Shaping the Future of Healthcare in Greece»

Σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Οι μεταρρυθμίσεις του Συστήματος Υγείας και ο ρόλος των παρόχων, των επιχειρηματιών και των ασθενών στην αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας»  έλαβε μέρος ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και η Boussias Communication για το Σύστημα Υγείας και τις προοπτικές του στην Ελλάδα. Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν οι κκ Νίκος Πολύζος, Γενικός Γραμματέας ΥΥΚΑ, Γεράσιμος Βουδούρης, Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ, Κωνσταντίνος Φρουζής, Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ, Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος, ΙΣΑ και Βασίλης Μπαρδής, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ενώ συντόνισαν τη συζήτηση οι κκ Ελευθέριος Θηραίος, General Practitioner, Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Health Insurance Consultant, CEO’s adviser BioMedicine Group.
Ο κος Πατούλης μίλησε για τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις που απελευθέρωσαν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την κατάργηση υποχρέωσης ιατρού βασικού μετόχου με το 51% . Τόνισε την ξεκάθαρη θέση του ΙΣΑ στο ότι η άσκηση του Ιατρικού Επαγγέλματος πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από γιατρούς, διότι η εκχώρηση του ιατρικού επαγγέλματος στις μεγάλες αλυσίδες των επιχειρηματικών κολοσσών, θα δημιουργήσει πολύ σύντομα τους μεγάλους «εργολάβους-επιχειρηματίες» τις ιατρικής εργασίας που θα επιφέρουν τεράστια προβλήματα στην άσκηση της Ιατρικής. Επίσης προέβαλλε για άλλη μια φορά το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα για κάθε ασθενή  της  ελευθερίας επιλογής γιατρού. Όλοι οι ασφαλισμένοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όποιο γιατρό θέλουν και όλοι οι γιατροί πρέπει να μπορούν να συνταγογραφούν τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών τους. Για να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια τόσο του ασθενή όσο και του γιατρού, ο ΙΣΑ έχει 3 κόκκινες γραμμές: την ελεύθερη επιλογή γιατρού, τις συλλογικές συμβάσεις, και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
Όσον αφορά την κυκλοφορία των γενοσήμων στην Ελλάδα, ο κος Πατούλης τόνισε ότι ο ΙΣΑ στηρίζει τα ασφαλή και επώνυμα γενοσήμων  που παράγονται από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία και έχουν την πιστοποίηση της Ελληνικής Φαρμακοποιίας. Πάγια θέση του ΙΣΑ αποτελεί ότι  κανένα φάρμακο δε μπορεί να χορηγείται  χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού. Ο γιατρός και μόνο ο γιατρός έχει στην αποκλειστική του ευθύνη, το ποιο σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί σε κάθε ασθενή κατά περίσταση.
Κατά τη συζήτηση ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις από τους εκπροσώπους όλων των φορέων για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας του Συστήματος Υγείας που θα διασφαλίσει την ποιότητα στην παροχή υγείας των ασφαλισμένων και την αξιοπρέπεια στο λειτούργημα του γιατρού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                         ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *