Νέα από Αρκαδία.Διαφθορά και ατιμωρησία

 

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι η διαφθορά στη χώρα μας αποτελεί μια κοινωνική πληγή, για την επούλωση της οποίας δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες προσπάθειες. Δεν είναι μάλιστα υπερβολική η διαπίστωση  ότι το ίδιο το σύστημα στη δημόσια διοίκηση επέτρεπε ή ανεχόταν προκλητικά παράνομες καταστάσεις και συμπεριφορές.

Κραυγαλέα επιβεβαίωση αποτελούν τα όσα συνεχώς αποκαλύπτονται τα δύο τελευταία χρόνια υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής κατακραυγής. Η περίπτωση της σπείρας που λυμαινόταν το ΙΚΑ Καλλιθέας, όσο εντυπωσιακή κι αν φαίνεται, αποτελεί την κορυφή μόνο του παγόβουνου των διαχειριστικών ανωμαλιών στον ευρύτερο δημόσιο χώρο.

Αναμφισβήτητα η ευθύνη για την οργάνωση του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανήκει αποκλειστικά και μόνο τους πολιτικούς. Οι οποίοι αδιαφορούσαν διαχρονικά και άφηναν τους επιτήδειους να αλωνίζουν  σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου, μόνο και μόνο για να εξασφαλίζουν την τόσο αναγκαία κομματική πελατεία που τους κρατούσε στη ζωή. Όπου δε, υπό το κράτος της αναγκαιότητας, επενέβαιναν οι  ελεγκτές του δημοσίου και ανακαλύπτονταν ατασθαλίες και εγκληματικές δραστηριότητες με υπεξαιρέσεις σοβαρών χρηματικών ποσών και αναμφισβήτητη  διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ο φάκελος, για άγνωστο λόγο,  τις περισσότερες φορές χανόταν στα άδυτα της γραφειοκρατίας.

Αλήθεια τι απέγινε η περίπτωση του πρώην διοικητή του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, με τις απευθείας αναθέσεις και τόσα άλλα που του καταμαρτυρούσαν. Τι απέδωσε το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας υγείας και πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η όλη υπόθεση; Μήπως πήρε την άγουσα για το αρχείο; Τι έχει να πει επ’ αυτού η διοίκηση του Παναρκαδικού νοσοκομείου, εάν βέβαια γνωρίζει κάτι;  Ο κόσμος δεν λησμονεί εύκολα, όπως κάποιοι πιστεύουν και ζητά να ριχθεί άπλετο φως στη υπόθεση που τόσο πλήγωσε το ίδρυμα, τιμωρώντας αυστηρά και παραδειγματικά τους υπεύθυνους, αν υπάρχουν. Δικαιολογίες δεν στέκουν. Γιατί όλοι αυτοί δεν παρανομούν, γενικά και αόριστα, σε βάρος του κράτους, όπως ήταν μέχρι πρότινος η κυρίαρχη άποψη, αλλά εναντίον των εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων που ή έχουν βρεθεί στην ανεργία ή έχουν περικοπεί βάναυσα οι αποδοχές τους. Γι αυτό και ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πρέπει να είναι αμείλικτος.

 

 

 

 

«Ο Επιθεωρητής»

Οι  παραστάσεις της Θ.Ο.Τ. με την κωμωδία “Ο Επιθεωρητής” του Νικολάϊ Γκόγκολ, ξεκινούν από σήμερα  Παρασκευή, 16 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο, 7 Απριλίου.  Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστό και επιτυχημένα θεατρικά έργα του Γκόγκολ με θέμα που έχει τη βάση του σε χαρακτηριστικά στοιχεία της δυσκίνητης ρωσικής γραφειοκρατίας του 19ου αιώνα, τους περισσότερο ή λιγότερο διεφθαρμένους υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, τη δωροληψία και την αυθαίρετη άσκηση εξουσίας . Η υπόθεση διαπλέκεται γύρω από την ανακοίνωση για την ξαφνική άφιξη σε μια μικρή ρωσική πόλη ενός κρατικού επιθεωρητή από την Πετρούπολη, πράγμα το οποίο πανικοβάλει τον έπαρχο της πόλης καθώς και τους διευθυντές των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι προσπαθούν να συμμαζέψουν και να καλύψουν τις όποιες ατασθαλίες και παρανομίες έχουν διαπράξει.

«Ανάμεσα στις φυλλωσιές».

Η αίθουσα τέχνης «Κούρος» και η Titanium Yiayiannos Gallery εγκαινιάζουν απόψε  το βράδυ στις 8.30 την έκθεση του Κωνσταντίνου Βαλαή  με τίτλο “Ανάμεσα στις φυλλωσιές”. Πρόκειται για  δημοφιλείς εικαστικές εγκαταστάσεις του Βαλαή εμπνευσμένες  από την αγάπη του καλλιτέχνη για την ελιά, όχι μόνο ως δέντρο αλλά και ως σύμβολο του πνεύματος, των ιδανικών και της αρχαίας ρίζας των

Ελλήνων. Με βασικό σύμμαχο τον χαλκό και τον ορείχαλκο, ο καλλιτέχνης δίνει στα έργα του σχήμα, χαρακτήρα και άποψη. Τα έργα αναδύουν μια σχεδόν λυτρωτική αισθητική ενέργεια. Όπως γράφει η ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν «μεσ’ από τα αυτοδύναμα γλυπτά όπως και μες από τα περιβάλλοντα με επίκεντρο και αποκλειστικό πρωταγωνιστή την ελιά, ανανεώνει δυναμικά, όχι μοναχά τη δική του προσέγγιση στο κυρίαρχο ερέθισμά του αλλά και τις οπτικές και ψυχικές εμπειρίες του θεατή». Την έκθεση του γλύπτη θα εγκαινιάσει στην αίθουσα τέχνης «Κούρος» ο δήμαρχος Τριπόλεως κος Γιάννης Σμυρνιώτης.

Προεκλογικά

Στην πόλη μας θα βρίσκεται σήμερα  το απόγευμα, η Υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου σε μια επίσκεψη που έχει σχέση με τις  επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη  Κυριακή. Η κ. Διαμαντοπούλου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, στις 6.00 το απόγευμα και μετά θα συμμετέχει σε κομματική σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Αρκαδία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Χώροι στάθμευσης

Σε αναζήτηση οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης όχι μακριά από τις πλατείες Αγίου Βασιλείου και Αρεως – μέχρι 250 μέτρα, λέει η προκήρυξη –  βρίσκεται ο δήμος Τρίπολης. Σκοπός, η διευκόλυνση όσων έχουν δουλειά στο κέντρο, όπου έναντι συμβολικού τιμήματος θα αφήνουν το αυτοκίνητό τους και θα διεκπεραιώνουν τις δουλειές τους.  Όλα αυτά εν όψει της πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου τη ς πόλης, όπου ο ωφέλιμος χώρος για τα αυτοκίνητα περιορίζεται κατά πολύ. Αυτά τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Κατσαφάνας, θέτοντας ως στόχο την κάλυψη των πεντακοσίων θέσεων την ημέρα, ενώ η προθεσμία της προκήρυξης λήγει μεθαύριο 19 Μαρτίου 2012.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Μαρτίου 2012, λήγει και η προθεσμία για την αγορά ή ενοικίαση οικοπέδου 50 στρεμμάτων  και πάνω από το δήμο προκειμένου να τοποθετηθεί ο  δεματοποιητής και να λειτουργήσει μονάδα  ΚΔΑΥ και  κομποστοποίησης για τα απορρίμματα. Το οικόπεδο  σύμφωνα και με την προκήρυξη πρέπει  να πληροί τους όρους που έχουν τεθεί για συγκεκριμένες  αποστάσεις από διάφορα σημεία της πόλης.

Καταγγελία Κακλαμάνου

Επιστολή – απάντηση σε  όσα προ ημερών είπε ο δήμαρχος στην τοπική τηλεόραση έστειλε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κακλαμάνος στον κ. Σμυρνιώτη, στην οποία τον κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει την αλήθεια, παραπληροφορώντας τους πολίτες της πόλης, θυμίζοντάς του  το πόρισμα καταπέλτη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις οικονομικές ατασθαλίες κατά τον εορτασμό του Πάσχα του 2011, τη «λαθεμένη επιλογή του και την σοβαρή οικονομική επιβάρυνση που υπέστη ο Δήμος της Τρίπολης με την περίπτωση του νέου Δημαρχείου, όπου με οριακή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου μας στην οδό Λαγοπάτη», αλλά και «τον τρόπο και τη διαδικασία που χρησιμοποίησε ο κ. Σμυρνιώτης για την ανάθεση της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου της Τρίπολης σε άλλη Περιφέρεια, μη υλοποιώντας πάνω από όλα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι το κυρίαρχο Σώμα». Τέλος τον κατηγορεί για επιλεκτική μεταχείριση της εταιρείας ΠΕΛΑΝ, η οποία επελέγη χωρίς να διαθέτει οικοπεδική έκταση, παρότι η άλλη, η «Πριόβολος ΑΕ», διέθετε αυτήν την έκταση και προσέφερε  οικονομικότερη προσφορά από την  ΠΕΛΑΝ Α.Ε. κατά 10 (δέκα) ευρώ λιγότερη.  Τέλος ερωτά το δήμαρχο αν έχει σκεφτεί τι θα κάνει και τι θα απαντήσει σε περίπτωση που  η δικαιοσύνη αποφασίσει και κινηθεί αυτεπάγγελτα.

Χαμογελάτε

Αν έπεφτε ένα έντομο στην κούπα του καφέ σας πώς θα αντιδρούσατε; Δείτε πως αντιδρούν  διάφορες εθνικότητες:
Εγγλέζος: Πετάει την κούπα με τον καφέ και φεύγει από την καφετέρια.
Αμερικανός: Βγάζει το έντομο και συνεχίζει να πίνει τον καφέ του.
Κινέζος: Τρώει το έντομο και πετάει τον καφέ.
Σκοτσέζος: Βγάζει το έντομο και κουνώντας το πάνω από την κούπα του φωνάζει:
– Φτύσ’ τον καφέ αμέσως!

Παπαμήτρος Γιάννης Οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *