Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ταλαιπωρία» ασφαλισμένων και λειτουργών Υγείας

Προς γραφείο Προέδρου Ε.Ο.Π. Υ. Υ.
Κύριε Πρόεδρε,
Ε.Ο.Π.Υ.Υ.: «Ταλαιπωρία» ασφαλισμένων και λειτουργών Υγείας
Ενώ έχουν αδρανοποιηθεί οι «συνταγογραφούντες» κλινικοί ιατροί του τέως ΙΚΑ, εν μέσω αντιφατικών νόμων και εγκυκλίων, έχουν καταργηθεί οι εργαστηριακές δομές του τέως ΙΚΑ, και έχοντας βραχυκυκλώσει κυριολεκτικά την Πρωτοβάθμια Υγεία, επιμένετε να κρατάτε όμηρους τους ιδιώτες κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς σε ένα καθεστώς πολύμηνης στάσης πληρωμών, καθιστώντας απαγορευτική τη συνέχιση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τους ιατρούς που χρηματοδοτούν το σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης επί 18 συναπτούς μήνες.
Κοινός στόχος όλων πρέπει να είναι η διάσωση της ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛ ΨΗΣ του Έλληνα ασφαλισμένου αλλά και των λειτουργών του φορέα, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς το σύστημα στο δικό τους χώρο, με αξιοπρεπείς συνθήκες, με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό και υψηλής ποιότητας προδιαγραφές.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Ιατροί, ιδιαιτέρως οι εργαστηριακοί, χρηματοδοτούν το σύστημα της ΠΦΥ τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους Έλληνες ασφαλισμένους. Όσο όμως το κράτος σκοπίμως κωλυσιεργεί και δεν εξοφλεί τα χρέη του, οι ιδιώτες Ιατροί (κλινικοί, εργαστηριακοί) αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε επαγγελματικό (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, προμήθεια αναλωσίμων φαρμάκων, leasing μηχανημάτων, φορολογικές υποχρεώσεις, κλπ) και προσωπικό επίπεδο.
Η δημιουργία του Υπερταμείου ΕΟΠΥΥ (κρατικό « μονοψώνιο ») συνδυαζόμενη με την πολύμηνη στάση πληρωμών οδήγησε σε δραματική μείωση της ρευστότητας των ιατρείων, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Επιπλέον οι περικοπές και τα «κουρέματα» θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια το ιατρικό σώμα και την Υγεία σε «άτακτη χρεοκοπία» με τις κάτωθι συνέπειες:
1. στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και προς τους προμηθευτές

2 αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών προς τραπεζικούς οργανισμούς και το κράτος
3.    εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία Ιατρείων και Εργαστηρίων Ακόμη και σήμερα, εκκρεμούν βασικές διοικητικές οδηγίες καθώς και ο τρόπος υποβολής των δαπανών των Ιατρών. Η καθυστέρηση της υποβολής των δεδουλευμένων οδηγεί στην καθυστερημένη εκτίμηση των δαπανών στην ΠΦΥ, οι οποίες κινδυνεύουν να εκτοξευθούν λόγω και της έλλειψης δικλείδων ασφαλείας της παραπεμπτικογραφίας (ηλεκτρονικής και χειρόγραφης) που δεν παρέχει δυνατότητα αποκλεισμού ταυτόσημων παραπεμπτικών στον ίδιο ασθενή. Κατά τον τρόπο αυτόν επιβραβεύονται οι ίδιοι μηχανισμοί που συντηρούσαν χρόνια τώρα την τεχνητή ζήτηση, και που θα εκτοξεύσουν με μαθηματική ακρίβεια τις δαπάνες υγείας.
Σας καλούμε να λάβετε επιτέλους άμεσα δραστικά μέτρα:
1. Αποτελεί άμεση απαίτηση η επίσημη γραπτή γνωστοποίηση του χρονοδιαγράμματος των πληρωμών των δεδουλευμένων των Ιατρών (κλινικών και εργαστηριακών),

. άρτιο, επιστημονικά και τεχνολογικά, σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
που να παρέχει δικλείδες ασφαλείας στην ανεξέλεγκτη υπερσυνταγογράφηση,
4.    άμεση εφαρμογή διαγνωστικών / θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση,
5.    εφαρμογή πλαφόν για κάθε εργαστήριο, χωρίς να θιγεί το ελάχιστο ανέκπτωτο όριο βιωσιμότητας,
6.    άρση της δυσβάστακτης φορολογίας και των άδικων φορολογικών κριτηρίων
τεκμαρτού εισοδήματος,
7.    επίσπευση των διαδικασιών τραπεζικής δανειοδότησης μέσω factoring,
8.    μηνιαίος έλεγχος των εξόδων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του,
9.    άμεση η υπογραφή των συμβάσεων με τους κλινικούς ιατρούς και τα εργαστήρια υπό την αιγίδα μίας συλλογικής σύμβασης με τον ΠΙΣ,
10.    θέσπιση αξιοπρεπούς αμοιβής επίσκεψης ιατρού και ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων που έχουν απαράδεκτα χαμηλή τιμή σε σχέση με το κόστος τους, όπως πχ. γεν. αίματος, γεν. ούρων, κυτταρολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι, ακτινογραφίες, κλπ,
11.    Τέλος, απαγορευτική κρίνεται η εφαρμογή ποσοστού «κουρέματος» στις παλαιές οφειλές των ιατρών, διότι:
α. ήδη εφαρμόζεται μία παρακράτηση 10% στα «υπό εκκαθάριση» δεδουλευμένα, β. οδηγείται σε εξαΰλωση, το κέρδος των εργαστηριακών Ιατρών, με το κρατικό τιμολόγιο καθηλωμένο από το 1991, παρόλη την ύπαρξη θετικής δικαστικής απόφασης ανακοστολόγησης των εργαστηριακών Ιατρικών πράξεων από το ΣτΕ.
Το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανήκει στον ελληνικό λαό.
Είναι χρέος να το προστατεύσουμε όλοι, ασφαλισμένοι, λειτουργοί, συλλογικά όργανα αλλά κυρίως η Πολιτεία και οι διορισμένοι Διοικητές.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Απόστολος Σωτηρούδης    Ανδρέας Μαζαράκης
Κοινοποίηση: Μέλη μας, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ιατρικούς Συλλόγους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *