Συνάντηση αντιπροσωπίας ένωσης, ΕΛΕΓΕΙΑ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

«Συνάντηση αντιπροσωπίας ΕΝΩΣΗΣ, ΕΛΕΓΕΙΑ με τον πρόεδρο του  ΕΟΠΥΥ »
Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνάντηση εκπροσώπων των Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής  με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη.
Κύριο θέμα της συνάντησης η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3/(α)οικ.ΓΥ/148 (ΦΕΚ548/Β/1-3-2012), σχετικά με την υποχρεωτική σύνδεση των ιατρών με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την 1 Μαρτίου , καθώς και την παρακράτηση από τον μισθό των ιατρών 1 ευρώ, ως ποινής,  για κάθε συνταγή που δεν είναι καταχωρημένη ηλεκτρονικά.
Ο κ. Βουδούρης μας διαβεβαίωσε πως είναι θέμα χρόνου (ημέρας-ημερών) να υπάρξει τροπολογία με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή του ως άνω νόμου, για εύλογο διάστημα, έως ότου  να είναι εφικτή η καθολική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Παράλληλα έχει ήδη εκδοθεί εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης για αλλαγή στις συμμετοχές των ασθενών στη φαρμακευτική τους δαπάνη, μέχρι να συνταχθεί Κατάλογος Κατάταξης των Φαρμάκων από τον ΕΟΦ και κοινοποιηθεί αυτός από τον ΕΟΠΥΥ.
Στα πλαίσια της συνάντησης, ο κ. Βουδούρης εξέφρασε τη στήριξη του στον Γενικό Γιατρό  και στο δύσκολο έργο του. Παράλληλα όμως επέστησε την προσοχή στη συνταγογραφική συμπεριφορά κάποιων από τους συναδέλφους μας, καθώς φέρεται να έχει εντοπίσει και στους κόλπους μας συμπεριφορές υπερσυνταγογράφησης. Ανέφερε χαρακτηριστικά περιπτώσεις έκδοσης υπερβολικά μεγάλου αριθμού συνταγών, συνταγών υψηλού κόστους, συνταγογράφησης  συγκεκριμένων σκευασμάτων ή σκευασμάτων συγκεκριμένων  εταιριών, εκτέλεση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία κ.α. Αυτές θα κρίνονται σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού ευθύνης, ενώ η τιμωρία που θα επισύρουν θα είναι η στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Βουδούρης συνέστησε την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που σύντομα θα εκθοδούν. Από την πλευρά μας επαναλάβαμε πως είμαστε υπέρμαχοι της καθολικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπό την προϋπόθεση να είναι αυτή υλικο-τεχνικά εφικτή, της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για τον πολίτη και της πάταξης κάθε φαινομένου διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προανήγγειλε την προκήρυξη για συμβάσεις με 5000 γιατρούς που θα θελήσουν να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ

Ο Πρόεδρος                                                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Ανάργυρος Μαριόλης                                                            Ευάγγελος Φραγκούλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *