ΙΣΑ.Αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις ΕΟΠΥΥ και υπουργείου αναφορικά με τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων

Αθήνα, 13/03/2012

Με την υπ΄ αριθμόν Φ.42000/οικ.2555/353 (ΦΕΚ Β΄/497/28.02.2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση των κκ Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταρτίστηκε και δημοσιεύθηκε κατάλογος παθήσεων για τις οποίες τα φάρμακα χορηγούνται με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Ήδη ο ΙΣΑ έχει επισημάνει ότι σε αυτή την κατηγορία είναι επιτακτική η ανάγκη να ενταχθούν και άλλες παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι, ενδεικτικά, οι στεφανιαίες νόσοι, βαριές ανοσοανεπάρκειες, χρόνιες μεταβολικές διαταραχές, χρόνιες νευροπάθειες, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις για τις οποίες τα φάρμακα εξακολουθούν να χορηγούνται με συμμετοχή 25% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου.
Επιπρόσθετα όμως, και ήδη πριν καλά καλά δημοσιευθεί η παραπάνω, ελλιπής μεν κατά περιεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ με  την υπ΄ αριθμόν πρωτ. 911/12.03.2012 εγκύκλιό του με θέμα: «Συμμετοχή ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων» ορίζει και εντέλλει η Υπουργική Απόφαση να εφαρμοστεί από τους ιατρούς μόνο μετά τη σύνταξη του κατά την άποψή του αναγκαίου  καταλόγου κατάταξης των φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης ATC της Π.Ο.Υ.
Ο ΙΣΑ οφείλει να επισημάνει ότι η ατέρμονη έκδοση κανονιστικών αποφάσεων που ακολουθούνται μάλιστα από αντιφατικές εγκυκλίους δεν μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών ούτε στην περιστολή της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Οι αρμόδιοι ΦΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να συνεννοούνται μεταξύ τους δίδοντας σαφείς οδηγίες προς τους θεράποντες ιατρούς που αδυνατούν να κατανοήσουν το πρακτέο μέσα από ένα πλέγμα αντιφατικών κανονιστικών ρυθμίσεων.
Μήπως και τώρα φταίνε οι ιατροί; Ποιο τελικά είναι το ποσοστό συμμετοχής που θα πρέπει να αναγράφεται στις συγκεκριμένες συνταγές;

Για το ΔΣ του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                     ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *