Νέα από Αρκαδία. Ανάχωμα στην κατάρρευση

 

2500 χρόνια πριν και  η πόλη των Αθηνών βρίσκεται σε κατάσταση  παρακμής. Οι πολιτικοί της ηγέτες είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Οι άνθρωποι του πνεύματος δεν έχουν τίποτα να πουν, μήτε  να προτείνουν. Βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που βρισκόμαστε  σήμερα.
Ο Αριστοφάνης μάταια προσπαθεί να ανακόψει τον κατήφορο με το μοναδικό όπλο που έχει στα χέρια του, το λόγο. Τους κατηγορεί λοιπόν  γιατί αναθέτουν τη διαχείριση των κοινών στους ανίκανους, τους φαύλους, τους πονηρούς και τους κίβδηλους, τους οποίους η πατρίς δεν θα χρησιμοποιούσε ούτε ως «καθάρματα», έτσι αποκαλούσαν τους εγκληματίες και τους κακούργους τους οποίους φόνευαν χάριν του καθαρμού και της σωτηρίας της πόλης. Τους ικανούς, τους ενάρετους και άξιους πολίτες δεν τους χρησιμοποιούσαν επ ουδενί, γεγονός που τον εξόργιζε και καλούσε τους Αθηναίους να αλλάξουν συμπεριφορά και να αναθέσουν και πάλι τα διάφορα δημόσια αξιώματα στους χρηστούς και άξιους πολίτες. Χαρακτηριστικά τα παρακάτω λόγια από την κωμωδία αυτή:
Χορός: «… Όποιους από τους πολίτες γνωρίζουμε ότι είναι ευγενείς, συνετοί, δίκαιοι , καλοί και ενάρετοι, μεγαλωμένοι στις παλαίστρες, γαλουχημένοι με μουσική και χορό τους βρίζουμε και τους χλευάζουμε. Τους «τενεκέδες όμως τους ξεγάνωτους», τους παράλογους, τους δούλους των παθών τους, τους ξενόφερτους, τους πονηρούς και τα καθάρματα που η Πόλη παλαιότερα δεν θα χρησιμοποιούσε ούτε για χαμάληδες τους ψηφίζουμε σε όλα τα πόστα. Αλλά και τώρα ακόμα ανόητοι ξυπνήστε και βάλτε μπροστά τους άξιους. Αν αυτοί πετύχουν, έπαινο εσείς θα πάρετε.

Αν σας κρεμάσουν, χαλάλι θα πουν οι γνωστικοί : σε ακριβή κρεμάλα κρεμαστήκατε …»

Λόγια σταράτα, ουσιώδη, καταγγελτικά για την τραγική κατάσταση της πόλης , πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, επαναλαμβάνουμε.  Τότε και τώρα, μια πορεία μέσα από  δρόμους παράλληλους, καταστροφικούς.  Σαν να μην  έχει αλλάξει τίποτα έκτοτε. Σε μια χώρα που αναζητεί ερείσματα σωτηρίας από την κατάρρευση που η ίδια με τη φαυλότητα, την ανικανότητα και την ανοχή της σε καταστάσεις ανείπωτης διαφθοράς είχε ανεχθεί.  Που αναζητεί  ανάχωμα στην προϊούσα κατάρρευση και  καταστροφή. Ανάχωμα ώστε να διασώσει τον ορθό λόγο, τον κοινόκτητο δημόσιο χώρο, το συλλογικό φρόνημα, τα μόνα εφόδια για τις πολλές δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

 

 

 

 

Δεν είναι μέτοχος

Τεκμήρια περί μη συμμετοχής του στην εταιρεία ΠΕΛΑΝ ΑΕ προσκόμισε χθες και επέδειξε στους δημοσιογράφους ο επί κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παυλής, αποσείοντας έτσι την κατηγορία που του προσάπτεται ότι είναι  μέτοχος της εν λόγω εταιρείας και γι αυτό συναίνεσε στην ανάθεση της μεταφοράς των σκουπιδιών στα Λιόσια.. «Η μόνη μου σχέση με την εταιρεία ΠΕΛΑΝ ΑΕ είναι ότι από την ίδρυσή της είμαι ο λογιστής της, αν αυτό είναι μεμπτό τι να πω…». Για να τονίσει πως είναι υπέρ της μεταφοράς αυτής, αν και τον απογοήτευσε ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής του μεταφορέα, καθώς ακολουθήθηκαν κωμικοτραγικές μέθοδοι.

Λιγνιτόσημο

Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, Γιαννακούρας Ευάγγελος και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Μπούρας Παναγιώτης, συμμετείχαν στην επιτροπή κατανομής κονδυλίων του ΕΑΠ, ως ποσοστό της παραγωγής της ΔΕΗ του έτους 2011, επιτροπή που ως γνωστόν συμμετέχουν οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας. Το ποσό επιχορήγησης της Αρκαδίας είναι συνολικά 3.334.211€ με την Π.Ε. Αρκαδίας να λαμβάνει το 50% ήτοι 1.667.105€, το οποίο θα δαπανηθεί σε έργα αναπτυξιακά, που θα γίνουν στις περιοχές που πλήττονται και τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας να λαμβάνουν το υπόλοιπο 50%, με τον Δήμο Γορτυνίας να λαμβάνει το ποσό των 135.441€.

Κοινωνικό κουρείο

Ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην πόλη του Ναυπλίου αποφάσισε μία φορά την εβδομάδα να προσφέρει δωρεάν κούρεμα και χτένισμα σε όσους είναι άποροι, άνεργοι και σε όσους γενικώς έχουν οικονομικό πρόβλημα. “Δεν μπορούσα να μην συμμετέχω και εγώ σε όλη αυτή την οικονομική κατάσταση που έχουν φέρει τους Έλληνες ,τα μέτρα τις λιτότητας” θα μας πει ο κομμωτής κ. Τάκης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου RENEW στο Ναύπλιο. Να σημειωθεί πως το κομμωτήριο είναι και για άνδρες και γυναίκες . Πηγή: http://argolikeseidiseis.blogspot.com

Ε.Κ Πελοποννήσου

Ευρύτατη σύσκεψη όλων των διοικήσεων των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, με αφορμή τις εξελίξεις που σημειώνονται στις εργασιακές σχέσεις. Η συνάντηση θα γίνει στην Τρίπολη, τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου. Θα συζητηθούν και θέματα που έχουν σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις, με την κατάργηση του ΟΕΕ και ΟΕΚ, καθώς και με ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ θα  γίνει προσπάθεια ώστε  να αναζητηθούν κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Καταγγελία

Την «μεγαλοεργοδοσία της χώρας που  έχει εξαπολύσει γενική επίθεση στα δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενη το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ , τονίζοντας πως  «θέλει εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους και αυτό το βλέπουμε παντού γύρω μας». Αυτά, με αφορμή το γεγονός ότι: «Στην Τρίπολη ο όμιλος ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, μέσα από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που εξήγγειλε, επιδιώκει την απόλυση του μεγαλύτερου ποσοστού αν όχι του συνόλου του προσωπικού του. Είναι βέβαιο ότι επιδίωξή του θα είναι το προσωπικό αυτό να αντικατασταθεί με εργαζόμενους με αμοιβές και δικαιώματα Κίνας και Ινδίας», αναφέρει μεταξύ άλλων  η ανακοίνωση.

Χαμογελάτε

Δυο μεθυσμένοι που είναι και οι μοναδικοί πελάτες κάθονται στο μπαρ.
Κάποια στιγμή ρωτά ο μεγαλύτερος σε ηλικία τον άλλο:
– Δε μου λες ρε παλικάρι που μένεις;  – Στην Κυψέλη απαντά ο νεότερος.
– Κοίτα σύμπτωση και εγώ εκεί μένω. Σε ποιον δρόμο;  – Στην Φ. Νέγρη λέει ο νεότερος.
– Μη μου πεις και εγώ στον ίδιο δρόμο μένω. Σε ποιόν αριθμό;  – Στο 24.
– Δεν το πιστεύω και εγώ στο νούμερο 24 μένω. Και σε ποιον όροφο;
– Στον τρίτο λέει ο άλλος.  – Δεν είναι δυνατόν και εγώ στον τρίτο μένω. Και πως σε λένε;
– Παπαδόπουλο.  – Για κοίτα να δεις και μένα Παπαδόπουλο με λένε.
Ξαφνικά ακούγεται η βαριά χοντρή φωνή του μπάρμαν να λέει:
– Ρε δεν πάτε στο διάολο πατέρας και γιος κάθε βράδυ τα ίδια μου κάνετε!

Γιάννης Παπαμήτρος Οδοντίατρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *