Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Σχετικά με την Συνταγογράφηση

Στο άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ υπ’αριθμόν 545Β’ 01/03/2012  αναφέρετε ότι «στο διάστημα από 01/03/2012 ως 01/06/2012 και προκειμένου οι Φ.Κ.Α. να αποζημιώνουν τα φάρμακα, το φαρμακείο στο οποίο θα εκτελείται η χειρόγραφη συνταγή είναι υποχρεωμένο να την καταχωρεί ηλεκτρονικά στο σύστημα αναφέροντας υποχρεωτικά γιατρό και ασθενή. Κάθε καταχώριση χρεώνεται με 1 ευρώ και πιστώνεται κάθε μήνα στο λογαριασμό του φαρμακείου από το σύστημα ως διαχειριστική αμοιβή του φαρμακοποιού ενώ συγχρόνως αφαιρείται από τη μισθοδοσία ή τις κατά σύμβαση απαιτήσεις του γιατρού από το σύστημα αντίστοιχα».
Γνωρίζετε ότι:
1.    το τέως ΙΚΑ, το οποίο εξυπηρετεί μία μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΣ) γιατί ο διαγωνισμός καθυστερεί επί τόσους μήνες;
2.    Το σύστημα ΗΣ πολύ συχνά καταρρέει, και ο Ιατρός υποχρεώνεται να συνταγογραφήσει χειρόγραφα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο ασθενής;
Επειδή είναι βέβαιο ότι γνωρίζετε πολύ καλά όλα τα παραπάνω, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, εάν όχι δολιότητα, το παραπάνω άρθρο της Υ.Α. αφού επιχειρείτε την μετακύλιση της αδυναμίας της μηχανοργάνωσης του συστήματος, στις τσέπες των Ιατρών και των φαρμακοποιών. Εννοείτε ότι το μόνο που θα κατορθώσετε είναι να στερήσετε την πρόσβαση στο φάρμακο, στους ασθενείς που εξυπηρετούνται από το τέως ΙΚΑ ή από τα ΚΥ που δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Επιτέλους σοβαρευτείτε, αναλάβετε τις πραγματικά τεράστιες ευθύνες που σας αναλογούν, ελάτε σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και νομοθετείστε με στόχο την προάσπιση της υγείας του λαού και όχι των συμφερόντων Πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της Υγείας επί τόσα χρόνια.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Απόστολος    Σωτηρούδης

Ανδρέας    Μαζαράκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *