Νέα από Αρκαδία. Θα τα πληρώσουμε πανάκριβα;

 

Μια θεμελιώδης αρχή του οικολογικού κινήματος είναι η αρχή της τοπικής επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η μεταφορά τους σε ένα αόριστο «αλλού» έχει άμεσα ορατό οικονομικό κόστος, το οποίο επιπίπτει  επί των ιδίων των δημοτών.

Το βιώσαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, όπου η αναβλητικότητα των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων υπό την πίεση οργανωμένων αντιδράσεων κάθε φορά που οι αρμόδιες αρχές επεδίωκαν  να χωροθετήσουν  μέσα ή κοντά σε αστικές περιοχές αναγκαία περιβαλλοντικά έργα, έστω κι αν θα λάμβαναν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της όχλησης, έγινε μόνιμη πρακτική. Δεν τόλμησαν οι δημοτικές αρχές της πόλης μας να προχωρήσουν στην  διαλογή στην πηγή, για ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, όπως υποδείκνυαν κάποιοι «γραφικοί» συμπολίτες μας, ή στην τοποθέτηση δεματοποιητή, ως έσχατη λύση, για να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και όταν η πρόσφατη δικαστική απόφαση για οριστικό κλείσιμο του Πλατώματος, επί ποινή προστίμου,  δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνιών για επαναλειτουργία του. Γι αυτό και προκάλεσε έκπληξη και οργή η αναφορά δημοτικής συμβούλου για προσωρινή χρησιμοποίηση του ως άνω χώρου ως σταθμού συμπίεσης των απορριμμάτων και μεταφοράς τους σε χώρο εκτός νομού.   Δείχνει πόσο αδαείς και απληροφόρητους εκπροσώπους έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο, παρόλα τα χρόνια που πέρασαν και παρόλες τις αποφάσεις της διοίκησης που παρέμειναν ανενεργείς.

Το ότι  σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε πανάκριβα τη  διαχείριση των σκουπιδιών, με τη μεταφορά τους εκτός περιφέρειας, είναι εξωφρενικό. Και το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που θα ξοδευτεί, δεν είναι λίγα χρήματα  για ένα χρόνο, για τη μεταφορά αυτή.   Πως το λέει η λαϊκή σοφία. Μονό δεν φθάνει, διπλό φθάνει και περισσεύει.

Ανάγκη πάσα λοιπόν,  η ταχεία μίσθωση ή αγορά ακινήτου – γηπέδου από το Δήμο Τρίπολης για την  προσωρινή τοποθέτηση δεματοποιητή και η ταυτόχρονη όσο και ουσιαστική – όχι όπως γίνεται σήμερα –  διαλογή στην πηγή, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Η  ώρα της εφαρμογής της αρχής της ευθύνης του πολίτη και στα απορρίμματα έχει ήδη φτάσει. Κονδύλια για σοβαρές καμπάνιες ευαισθητοποίησης για αυτή τη διαλογή διαθέτει το ΕΣΠΑ, μην τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα.

Επί τέλους, ας προσγειωθούμε. Η διαχείριση του προβλήματος των αστικών απορριμμάτων κάθε μορφής (στερεών ή υγρών) είναι πρόβλημα ακανθώδες. Δημαγωγίες, ατεκμηρίωτες υποσχέσεις για κάποιο «αλλού» ή για μαγικές –πλην πανάκριβες- λύσεις, οδηγούν μόνο στην επιδείνωση.

 

 

 

Όχι στη ΒΙ.ΠΕ

Η προοπτική συμπίεσης των απορριμμάτων σε χώρο εντός της ΒΙΠΕ Τρίπολης και η εν συνεχεία μεταφορά τους στο ΧΑΔΑ της Φυλής στα Λιόσια, έναντι τιμήματος από την ιδιωτική εταιρεία ΠΕΛΑΝ Α.Ε, για όσο χρόνο απαιτηθεί – μέχρις ότου εξευρεθεί οικόπεδο για  μίσθωση ή αγορά από το Δήμο Τρίπολης –  προκάλεσε την έντονη παρουσία και αντίδραση επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ. Οι εν λόγω, επικαλούμενοι προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος   ζήτησαν την  ματαίωση της εγκατάστασης οποιασδήποτε μονάδας στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού, τη στιγμή που ο παρευρισκόμενος επιχειρηματίας μεταφοράς σκουπιδιών δήλωσε ότι  προτίθεται να καταθέσει τη δική του προσφορά για  ανάλογες υπηρεσίες μεταφοράς στα Λιόσια, μέσα από ιδιόκτητο χώρο που διαθέτει έξω από τη ΒΙΠΕ.

Υψηλό κόστος

Πάντως και η παράταξη Σμυρνιώτη δεν είχε ενιαία φωνή, μιας και ο κ. Τασιγιαννάκης δήλωσε εξ αρχής αντίθετος σε οποιαδήποτε , έστω και προσωρινή, χρήση του οικοπέδου του Βιολογικού Καθαρισμού. Να σημειωθεί πως το κόστος της μεταφοράς στα Λιόσια, με 60 ευρώ τον τόνο, υπολογίστηκε στο 1,5 εκατ. ευρώ για περίπου ένα χρόνο,  καθώς τόσο υπολογίζεται να διαρκέσει η εξεύρεση και  αγορά του οικοπέδου των 50 στρεμμάτων από το δήμο και  η αδειοδότησή του για την εγκατάσταση δεματοποιητή, ΚΔΑΥ και κομποστοποίησης.    Την οριστική απόφαση επρόκειτο να λάβει χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία ωστόσο ανέβαλλε για σήμερα, προκειμένου να προσέλθει ο δεύτερος ιδιώτης με συγκεκριμένη  προσφορά, μικρότερη εκείνης του πρώτου ιδιώτη.

Αστεγοι στο στρατόπεδο;

Το θέμα των αστέγων, κάπου 500 άτομα,  που πρόκειται να φιλοξενηθούν σε κτήρια του στρατοπέδου του 11ου ΣΠ στην πόλη μας, ζήτησε να συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, ο επί κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου κ. Παυλής. Τούτο, γιατί περιήλθε  σε γνώση του το γεγονός ότι βρέθηκε στην πόλη μας προ ημερών  ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού για να επιθεωρήσει σχετικό χώρο του 11ου Συντάγματος Πεζικού.

Τον τίμησαν

Απελπιστική η απουσία θεατών κατά την προχθεσινή παράσταση στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του έργου του  Θ. Βαλτινού «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη», από το θίασο «Θεατρική Σκηνή» της Αθήνας. Να σημειωθεί πως μεταξύ των δύο παραστάσεων ο Δήμαρχος Τρίπολης τίμησε το συγγραφέα Θ. Βαλτινό, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Καράτουλα του Καστρίου, με το μετάλλιο της Αρκαδικής πρωτεύουσας  και το λεύκωμα για τους επαγγελματίες της Τρίπολης.

Ο Ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός ορίστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού ως ο  νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και πιστεύουμε πως  δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στον χώρο, αφού έχει ξαναπεράσει -το 2008- ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Απουσία

Απαρτία είχε το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο για τα απορρίμματα. Απουσίαζε μόνο ο επί κεφαλής της Μαντινειακής Συμπολιτείας κ. Βασίλης Γιόκαρης, λόγω θανάτου του υπερήλικα πατέρα του. Το σώμα, δια του προέδρου του κ. Μπόζου, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο συνάδελφό τους. Ενδοσχολική βία

Ο Διευθυντής, οι Εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης, σε συνεργασία με το ΚΕΔΥ Αρκαδίας, διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 7 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, στο χώρο του σχολείου, με θέμα: «Ενδοσχολική βία: παράμετροι – αντιμετώπιση».

Η… αδυναμία του

Όπως και ο αδελφός του έχει ιδιαίτερα αδυναμία στις καλές ταβέρνες, την καλή παρέα και το κρασάκι. Ο λόγος για τον μεγαλύτερο αδελφό του Κώστα Καραμανλή, Γιώργο, ο οποίος όποτε βρίσκει την ευκαιρία απολαμβάνει με εκλεκτούς μεζέδες συνοδεία αντροπαρέας. Ιδιαίτερη αδυναμία έχει στα αρκαδικά και σερρέικα εδέσματα, τα οποία και απολαμβάνει συχνά-πυκνά αφού διατηρεί εξοχική κατοικία στην ορεινή Κυνουρία (την οποία επισκέπτεται συχνά και ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς από κει κατάγεται ο στενός  φίλος της οικογένειας και γνωστός εφοπλιστής, Δημήτρης Ευσταθίου). Πηγή:Parapolitika.gr

Χαμογελάτε

Κάποιος θέλει να κάνει μεταμόσχευση εγκεφάλου. Το συζητά με το γιατρό ο οποίος του  λέει:
– Υπάρχουν δύο εγκέφαλοι για μεταμόσχευση. Ενός αρχιτέκτονα που στοιχίζει 500.000 ευρώ και ενός πολιτικού που στοιχίζει 1.000.000 ευρώ.
– Μα γιατί τόσο μεγάλη διαφορά γιατρέ μου;
– Μα τι λέτε τώρα κύριε! Σας φάνηκε ακριβός του πολιτικού; Τσάμπα πράμα είναι! Τελείως αχρησιμοποίητος!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *