Νέα από Αρκαδία. Μήνυμα αισιοδοξίας

 

Σε περιόδους κρίσης μπορεί κανείς να μετρήσει καλύτερα τα πραγματικά μεγέθη και τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, όλοι μπορεί να είναι επιτυχημένοι. Όμως, στα δύσκολα φαίνονται αυτοί που είναι  δυνατοί και αυτοί που διαθέτουν θάρρος όχι για να ακολουθήσουν τη φορά των πραγμάτων μα για να υπερασπιστούν αρχές και αξίες, τις οποίες τάχθηκαν να υπερασπίζονται, δίνοντας όρκους γι αυτό,  να γίνουν καινοτόμοι και να ανοίξουν δρόμους και να ποδηγετήσουν με το παράδειγμά τους την κοινωνία.

Ευχάριστη νότα αισιοδοξίας το θέαμα που αντικρίσαμε προ ημερών στο τέταρτο Λύκειο της πόλης μας όπου η διευθύντρια του σχολείου σε συνεργασία με ομάδα μαθητών, με μπογιές και πινέλα ανά χείρας,  εργάζονταν ολημερίς  για  να βάψουν την εξωτερική όψη του σχολείου τους, που ήταν σε κακά χάλια.

Και το θέαμα αυτό είναι που μας έκανε  να αναλογιστούμε πως  κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο γεννιέται μέσα από τα ερείπια μιας καταρρέουσας κοινωνίας, γαλουχημένης με τη νοοτροπία που θέλει τον μαθητή να διεκδικεί με καταλήψεις και καταστροφές τα πιο ασήμαντα  από το κράτος και τον πολίτη να μην κουνάει το δαχτυλάκι του, παρά μόνο για να το κατακλέψει. Ποιος αλήθεια δεν άκουσε γείτονά του να βρίζει τον δήμο γιατί η παιδική χαρά βρίθει σκουπιδιών, που προκάλεσαν και τα δικά του βλαστάρια, δίχως να διανοηθεί ότι μαζί με άλλους γονείς θα μπορούσαν να τα απομακρύνουν οι   ίδιοι; Ή δεν είδε ωρυόμενες μπροστά, στην τηλεοπτική κάμερα, κυρίες να καταγγέλλουν γιατί τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου δεν καθάρισαν την αυλή του σπιτιού τους;

Στα χωριά της ορεινής Ελλάδας, όπου παλαιότερα δεν έφτανε το κράτος, οι άνθρωποι είχαν καθιερώσει την προσωπική εργασία: μαζεύονταν με σκαπάνια και άνοιγαν από κοινού δρόμους και μονοπάτια, κατασκεύαζαν βρύσες, βοηθούσαν ο ένας τον άλλο να χτίσει το σπίτι του.

Γι αυτό και πιστεύουμε πως είναι  πολύ σημαντικό το μήνυμα της διευθύντριας και των μαθητών του 4ου λυκείου της πόλης μας  που το έχουμε ανάγκη στις δύσκολες μέρες που ζούμε: κάνε κάτι κι εσύ, για σένα, για τα παιδιά σου, μην τα περιμένεις όλα από τους άλλους, γιατί μπορεί και να μη γίνουν ποτέ. Αλλωστε, τι είχε πει ο Νικίας, προς τους αποκαρδιωμένους Αθηναίους, στην ολέθρια εκστρατεία της Σικελίας. «Ανδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». Οι άνθρωποι είναι η χώρα, το κράτος, η δημοκρατία, δεν είναι τα κτίρια, τα πράγματα, τα πλοία, όταν αυτοί υποφέρουν, υποφέρει η χώρα.

 

 

Έπαινος

Δεν είναι συνηθισμένη πρωτοβουλία και ενέργεια  αυτή που αντικρίσαμε στο 4ο Λύκειο της πόλης μας την περασμένη βδομάδα, όπου η διευθύντρια κ. Καρυτινού και μαθητές του σχολείου της έβαψαν την εξωτερική όψη του σχολείου και καθάρισαν τον κήπο. Σχολιάστηκε ευμενώς  στην πόλη, επαινέθηκε και ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Εξ ου και τα θερμά συγχαρητήρια του Δημάρχου Τρίπολης: «…στη διοίκηση του 4ου Λυκείου Τρίπολης και  στους μαθητές της πρώτης και της δεύτερης τάξης που με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να βάψουν το σχολείο τους και να καθαρίσουν τον κήπο. Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες και αξίζουν την προσοχή όλων μας. Ας αποτελέσει αυτή η ενέργεια των παιδιών φωτεινό παράδειγμα για όλους μας! Η Δημοτική Αρχή  και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρίπολης ήταν αρωγοί σε αυτή την εκστρατεία καλής θέλησης του 4ου Λυκείου και θα είναι συνοδοιπόροι σε κάθε ανάλογη προσπάθεια. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε και να δημιουργήσουμε το περιβάλλον και τις συνθήκες που μας αξίζει να ζούμε»!

Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης

Με επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και το Διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο  ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Μαρνέρης ζητά τη λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στο δήμο του  μετά την οριστική αναστολή  της λειτουργίας του Παραρτήματος του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ. Τούτο γιατί, σύμφωνα με την επιστολή : «Το προωθούμενο όμως από το Υπουργείο σας νέο οργανωτικό μοντέλο του Ιδρύματος στη Χώρα, όπως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, φανερώνει ότι στη νέα διάρθρωση δεν προβλέπεται η σύσταση και η λειτουργία μη αυτοτελών Γραφείων ΙΚΑ στην Ελλάδα αλλά Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα διαδεχθούν τα καταργούμενα Παραρτήματα».

Υποψήφιος

Με αναμμένες τις μηχανές και με την ορμή του νεοφώτιστου οργώνει την Αρκαδία ο υποψήφιος με τη ΝΔ, συμπολίτης μας Κώστας Βλάσης. Ανάλογα και τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, όπως αυτό του Πρώτου Θέματος, την περασμένης Κυριακής. Διαβάζουμε συγκεκριμένα: «Συνεχίζονται οι ενέσεις με νέο αίμα» στα ψηφοδέλτια της Ν. Δ., αφού ένα ακόμη στέλεχος, που προέρχεται από τη Νεολαία έλαβε το πράσινο φως και προετοιμάζεται για την κάθοδο του στην Αρκαδία. Πρόκειται για τον Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, χειρουργό ορθοπεδικό κ. Κώστα Βλάση, ο οποίος αναγκαστικά θα αφήσει για λίγο το νυστέρι προκειμένου να μπει στο κυνήγι του σταυρού σε μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια…»

Αναστήλωση

Η πρώτη Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αφιερωμένη στη θριαμβευτική νίκη της Ορθοδοξίας εναντίον της εικονομαχίας και την ονομάζουμε Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, μαζί με Κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών και της Λιτανεύσεως των Ιερών Εικόνων στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως.   Κατά την ώρα της τελετής της αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων, ο  Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ανέγνωσε μεγαλοφώνως τα λόγια του Συνοδικού Τόμου: «Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξε». Αναφερόμενος προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα, τους Ενορίτες τους Άρχοντες του τόπου  και τους συμμετέχοντας στην ακολουθία,  επεσήμανε ότι την ημέρα αυτή μνημονεύονται και γεραίρονται όλοι οι αγώνες της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ενάντια όλων των εχθρών της πίστεώς μας.  Διεμήνυσε  για  μια ακόμη φορά,  αυτό που είναι πραγματικότητα και αψευδές κομμάτι της Ιστορίας του τόπου μας, ότι  η Ορθοδοξία στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει  την Οικουμένη. (π. Ι.Σ)

Χαμογελάτε

Ο οδηγός μιας  Μερτσέντες σταματά και παίρνει κάποιο χωρικό που έκανε autostop. Ο τύπος θαμπωμένος από τη πολυτέλεια του αμαξιού αρχίζει τις ερωτήσεις του.

Τι είναι αυτό; Ράδιο cd.  Τι είναι εκείνο, πλοηγός.  Τι είναι το άλλο…, τον είχε ζαλίσει τον άνθρωπο.

Οπότε στην ερώτηση για το σήμα της μερσεντές ο εκνευρισμένος οδηγός απαντά πως:

-Αυτό είναι στόχαστρο και όταν δεν γουστάρω κάποιον το σημαδεύω και μπαμ, πάει αυτός.

Για να τον τρομάξει,  μάλιστα,  του λέει:

-Βλέπεις εκείνον τον ποδηλάτη, τώρα δεις  τι θα πάθει.

Οδηγεί λοιπόν το αυτοκίνητο προς τον ποδηλάτη και φυσικά το περνά πολύ προσεκτικά, ξυστά, από δίπλα του.  Όμως έντρομος ακούει ένα θόρυβο, κοιτάζει στον καθρέπτη και βλέπει τον δύστυχο ποδηλάτη σωρό κουβάρι ενώ ο τύπος δίπλα του έλεγε χαμογελώντας:

Να  το χ… το στόχαστρο σου, αν δεν άνοιγα την πόρτα, θα σου λεγα αν τον πετύχαινες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *