Νέα από Αρκαδία. Η «μάχη της πατάτας» μας

Η «μάχη της πατάτας» μας

Κινηματικό χαρακτήρα αποκτά η πρωτοβουλία εθελοντών να καταργήσει τους μεσάζοντες με στόχο να βοηθήσει από τη μια τους Έλληνες παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους και από την άλλη τους καταναλωτές να τα προμηθευτούν σε χαμηλές τιμές. Πρόκειται για κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τον τιμολογιακό χάρτη της Ελλάδας καθώς φέρνει σε άμεση επαφή καταναλωτές και παραγωγούς και ενθαρρύνει για επέκταση της δράσης σε διάφορα αγροτικά  προϊόντα όπως πατάτες,  λάδι, ρύζι, όσπρια και μακαρόνια.

Η «μάχη της πατάτας» σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας, με τη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη διακίνηση από τους μεσάζοντες πολλών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και το χάσμα των τιμών που υφίσταται  στην αγορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στο ράφι του καταστήματος. Και αποτελεί, κατά τα φαινόμενα,  μια επιτυχή απάντηση στην αισχροκέρδεια, που  εξελίσσεται σε ασπίδα για τους πολίτες που υποφέρουν από τις περικοπές και την ακρίβεια.

Συνάμα  αποτελεί και πρόκριμα για τους δικούς μας παραγωγούς, της Αρκαδίας,  όχι μόνο πατάτας αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων,  ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση δεδομένου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο οικονομικό περιβάλλον επιβάλλουν την παρέμβαση και λήψη μέτρων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για όλους μας. Ο Δήμος Τρίπολης, αν στοχεύει στην στήριξη των νοικοκυριών, είναι ευκαιρία να παρέμβει σήμερα σε συνεργασία με τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής ώστε  να διατεθεί το προϊόν τους  στον Δήμο μας σε πολύ πιο  χαμηλή τιμή από αυτή του εμπορίου και να είναι από τους πρωτοπόρους δήμους που στήριξαν εμπράκτως το κίνημα αυτό. Ένα κίνημα για το οποίο  δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι  πρόκειται να ξεφουσκώσει καθώς η κρίση δεν προβλέπεται να τερματιστεί άμεσα, ενώ η σχέση που πλέον διαμορφώνεται ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές όχι μόνο δεν δείχνει να διαρρηγνύεται, αλλά αντίθετα να ενισχύεται.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη σχέση διαδραματίζει το Διαδίκτυο που φέρνει σε επαφή παραγωγούς και καταναλωτές μέσα σε δευτερόλεπτα. Ήδη οι ανατροπές που επιφέρει παγκοσμίως στην αγορά προϊόντων είναι τεράστιες. Και ασφαλώς η Ελλάδα και η Αρκαδία μας ειδικότερα δεν θ’ αποτελέσουν την εξαίρεση.

 

 

Υπόθεση υπεξαίρεσης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση  της υπόθεσης που εκτυλίσσεται στο Πρωτοδικείο Τρίπολης  και αναφέρεται στην κατηγορία κοινωνικής λειτουργού του Ψυχιατρικού νοσοκομείου για υπεξαίρεση ιδιαζόντως ειδεχθή κατά ατόμου μειωμένης αντίληψης.   Η ακροαματική διαδικασία, μετά από πολλές αναβολές, ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 και συνεχίζεται μεθαύριο  Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, με την εξέταση πολλών μαρτύρων. Να σημειωθεί πως η υπόθεση που έχει συγκλονίσει το προσωπικό του ιδρύματος και τους κατοίκους της πόλης, κατέληξε στο δικαστήριο  ύστερα από ένορκη διοικητική εξέταση  που διενεργήθη και ανάγκασε την τότε   διοίκηση του Ψυχιατρείου να στείλει το φάκελο της υπόθεσης στον εισαγγελέα.

Τουριστική προβολή

Τουριστικοί πράκτορες από την Ελλάδα, καλεσμένοι από την  Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και  το Επιμελητήριο Αρκαδίας,  έχοντας και  τη στήριξη των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας, ξεκινούν από σήμερα και για το τριήμερο 2-4 Μαρτίου 2012 περιήγηση στα σημαντικά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της περιοχής, με σκοπό την ενίσχυση  της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Τούτο   στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, που είναι συνέχεια ανάλογης  προσπάθειας που ξεκίνησε προ μηνός ο δήμος Τρίπολης. Αν και δεν πιστεύουμε πως ειδικά για την πόλη της Τρίπολης, η επίσκεψη αυτή, με τα χάλια που έχει σήμερα η πόλη μας, μπορεί να δράσει σε θετική κατεύθυνση.

Διαγωνισμός  απορριμμάτων

Χωρίς καμία ένσταση ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια που προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποβολή 7 προτάσεων από αντίστοιχες κοινοπραξίες εταιριών. Οι κοινοπραξίες υπέβαλαν τις προτάσεις τους μέσα στο πλαίσιο των ορίων του Διεθνούς διαγωνισμού μέχρι το τελευταίο χρονικό περιθώριο στις 12 το μεσημέρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012. Οι Εταιρίες που υπέβαλαν φακέλους ενδιαφέροντος για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» είναι:1) Ένωση εταιριών ARCHIRODON GROUP – INTRAKAT – ENVITEC 2) Ένωση εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ABAΞ 3) ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 4)ΝΟVAERA HELLAS 5)Ένωση εταιριών ΤΟΞΟΤΗΣ – ΤΡΙΚΑΤ 6) Ένωση εταιριών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ 7)Ένωση εταιριών ΕΡΕΤΒΟ – ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ

Κλείσιμο χωματερής
Για μια ακόμη φορά έκλεισε από χθες, 1η Μαρτίου 2012 η χωματερή των Φιλικών και περιφρουρείται από μέλη του Συλλόγου ώστε να μην εναποτίθενται πλέον απορρίμματα, ενέργεια η οποία παραβιάζει τη δικαστική απόφαση που απαγορεύει με ποινή προστίμου την εναπόθεση τέτοιων υλικών.  Κυρίως, δε, όπως λένε, προστατεύει και το δήμο από  το πρόστιμο των 6 χιλιάδων περίπου ευρώ την ημέρα, που έχει επιβάλλει η  Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σε συνέντευξη τύπου ο επί κεφαλής της κίνησης για το κλείσιμο της χωματερής, δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Τσιαμούλος σε σχετική ερώτηση για το που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια, σημείωσε πως αυτά, σύμφωνα με διαβεβαίωση του δημάρχου την επόμενη εβδομάδα, θα φεύγουν εκτός περιφερείας Πελοποννήσου και θα πηγαίνουν στα Λιόσια, με αρκετά χαμηλό κόστος.

Εργοστάσιο βιοαερίου

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Κίνηση για το περιβάλλον «Μαντινεία», που στέκεται αντίθετη στη δημιουργία  του εργοστασίου βιομάζας στην περιοχή «Μπέλμπερη», καταγγέλλει την πλειοψηφία του  Περιφερειακού Συμβουλίου  ότι : «ήταν έτοιμη να γνωμοδοτήσει θετικά. Κάποια πράγματα όμως δεν είχαν «τακτοποιηθεί» ή προβλεφτεί σωστά  και το θέμα πήρε αναβολή για διευκρινίσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα του αξιολογητή της περιφέρειας». Και αφού κατονομάζει τους επιχειρηματίες η ανακοίνωση, στρεφόμενη προς αυτούς, συνεχίζει: «Αναρωτιόμαστε λοιπόν είναι αυτά επιχειρήματα που πείθουν;  Όχι βέβαια. Κανέναν δεν πείθουν. Οι αντιδράσεις μας ξεκίνησαν αμέσως. Δεν προβληματίστηκαν, δεν αναρωτήθηκαν μήπως έπρεπε να ξανασκεφτούν πόσο νομότυπες ήταν οι κινήσεις τους; Δεν ήξεραν ότι το ποτάμι υπερχειλίζει;  Οι φορείς που έδωσαν τις  οικοδομικές άδειες δεν γνώριζαν; Η πικρή αλήθεια είναι ότι και γνώριζαν και γνωρίζουν! Ποιοι  τους καλύπτουν; Όλοι επίσης το γνωρίζουμε! Δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί οι υποστηρικτές του κέρδους με κάθε μέσο ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο διαφθοράς σ’ αυτόν τον τόπο ούτε σε εθνικό αλλά ούτε και σε τοπικό επίπεδο; Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που ο πολιτικός χτυπούσε με «συμπάθεια» την πλάτη του αφελούς ψηφοφόρου του»;

Χαμογελάτε

Ερ: Πόσοι ψυχολόγοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Απ: Ένας. Αρκεί να το θέλει κι η λάμπα.
Ε: Πόσοι συνωμοσιολόγοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Α: Η λάμπα δεν είναι καμένη. Αυτό θέλουν να πιστεύεις…
Ε: Πόσοι Ιρλανδοί χρειάζονται να αλλάξουν μία λάμπα; A: 100. Ένας να κρατάει τη λάμπα και 99 να πίνουν μέχρι να αρχίσει το δωμάτιο να γυρίζει.
Ε: Πόσοι εγωϊστές χρειάζονται να αλλάξουν μία λάμπα; Α: Ένας. Κρατάει την λάμπα και περιμένει τον κόσμο να περιστραφεί γύρω του.
Ε: Πόσοι μαφιόζοι χρειάζονται να αλλάξουν μία λάμπα; Α: Τρείς. Ένας να την αλλάξει, ο δεύτερος να παρακολουθεί και ο τρίτος να σκοτώσει τον μάρτυρα.
Ε:Πόσοι φυσικοί χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα; Α:Δύο. Ο ένας κρατάει τη λάμπα και ο άλλος γυρίζει το σύμπαν.
Ε: Πόσοι φαλλοκράτες χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα; Α: Ποια λάμπα; Ασ’ την να πλένει τα πιάτα στα σκοτάδια η ρουφιάνα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *