Απάντηση-θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά σε αυτούς που πληροφορούν το ΔΝΤ για τη συνταγογράφηση των ιατρών

Αφού λάβαμε γνώση της υπ΄ αρ. 48/2-2-2012 επιστολής προς τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού τμήματος του Δ.Ν.Τ. κ. P. Thomsen,  το οποίο συνυπογράφεται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αττικής, Πειραιά και Αχαϊας,  με το οποίο καταγγέλλουν την Ελληνική Πολιτεία ότι δε έχει εισακούσει τη θέση τους, προκειμένου  να εφαρμοστεί το ΜΝΗΜΟΝΙΟ,  να αναγράφεται η δραστική ουσία αντί της ονομασίας του φαρμάκου από τους ιατρούς,  δηλαδή δεν έχει εισακουστεί η θέση τους να κάνουν οι  φαρμακοποιοί  τον ιατρό και γι’  αυτό ζητούν να τους προστατεύσει το ΔΝΤ,  αντιγράφουμε επί λέξει το αίτημα όπως αναφέρεται στην επιστολή τους,  την οποία σας επισυνάπτουμε :
« Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να θεσπίσει επιτέλους τη συνταγο-γράφηση βάσει δραστικής ουσίας,  όπως ορίζει το μνημόνιο,  αλλά μέχρι σήμερα έχουμε εισπράξει κατηγορηματική αρνητική απάντηση.
Όπως γνωρίζετε,  η συνταγογράφηση με δραστική ουσία μειώνει ουσιαστικά τη φαρμακευτική δαπάνη και αποθαρρύνει την κατευθυνόμενη υπερ-συνταγογράφηση,  η οποία εξυπηρετεί συγκε-κριμένα συμφέροντα.
Ατυχώς το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα που έχουν αρχή και τέλος μόνο τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και όχι τη μείωση των συνταγογραφούμενων ποσοτήτων. »

Γνωστοποιούμε λοιπόν στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που συνυπογράφουν την ανωτέρω επιστολή,  καθώς επίσης και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο  (πολύ δε περισσότερο όταν τα έγγραφα αυτά αποκρύπτονταν από τις συναντήσεις  στις οποίες συμμετείχαν,  όπως στη συνάντηση με τον ΙΣΑ στις 21-2-2012,  όταν ζητούσαν Πανυγειονομικό Μέτωπο)  ότι :
•    Δεν επιτρέπεται η αντιποίηση του Ιατρικού Επαγγέλματος
•    Τη θεραπευτική – φαρμακευτική ευθύνη των πολιτών την έχουν οι ιατροί
•    Τα  ιατρεία δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις
•    Δεν καταγγέλλεις τη χώρα σου στο ΔΝΤ,  ότι δεν εφαρμόζει τους όρους του Μνημονίου
•    Την μέχρι τώρα αντιποίηση Ιατρικής ιδιότητος κακώς είχαμε ανεχθεί (χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή,  των οποίων την αναγραφή  απαιτούσαν μετά οι ασφαλισμένοι από τους ιατρούς των Ταμείων)

Επειδή η Επιστήμη δεν μπορεί να γίνει εμπόριο,  ούτε το εμπόριο Επιστήμη και  τα μονομερή χτυπήματα δεν επιτρέπονται μεταξύ επιστημονικών ομάδων,  εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά καταγγέλλουμε σε όλους τους φαρμακοποιούς την πράξη αυτή των ΔΣ των Συλλόγων τους και ζητάμε από τους ιατρούς-μέλη μας για οποιοδήποτε περιστατικό λαμβάνουν γνώση εντός φαρμακείου που αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος ότι πχ:
•    επιτελούνται ιατρικές πράξεις (πχ. εμβόλια,  μέτρηση αρτηριακής πίεσης,  μέτρηση σακχάρου,  ενεσοθεραπεία)
•    χορήγηση οιουδήποτε φαρμάκου που απαιτεί ιατρική συνταγή χωρίς την προσκόμισή της
•    περιποίηση τραυμάτων
άμεσα να αναφέρουν τα περιστατικά και θα επιλαμβάνεται ο Ιατρικός Σύλλογος για νόμιμη επίλυση της ασκούμενης αντιποίησης Ιατρικού επαγγέλματος.  Το ίδιο θα εισηγηθεί και η Πρόεδρος στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις 29-2-2012

Από τον Υπουργό Υγείας απαιτούμε άμεση εφαρμογή,  με την έκδοση σχετικών εγκυκλίων,  των πειθαρχικών-διοικητικών ποινών για τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Από τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ζητάμε άμεσα συνάντηση,  προκειμένου να καταγγείλλουμε το περιεχόμενο της από 2-2-2012 επιστολής των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής,  Πειραιά,  Αχαϊας προς τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ  κ.  P.  Thomsen.  Επίσης τους ζητάμε να λάβουν θέση επί της φαρμακευτικής πολιτικής  (δραστική ουσία,  γενόσημα φάρμακα,  Νοσοκομεία).

Τέλος ζητάμε από τους Φορείς που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους των Ταμείων να πάρουν θέση για τους κινδύνους-προβλήματα,  που τυχόν δημιουργηθούν από την εφαρμο-ζόμενη φαρμακευτική πολιτική,  όσον αφορά τη δραστική ουσία και τα γενόσημα φάρμακα.

Προς όλο τον Ελληνικό Λαό δηλώνουμε ότι,  οι ιατροί αν υποχρεωθούν να αναλάβουν  ευθύνη που δεν έχουν,  κάθε μία συνταγή τους θα ακολουθείται από έγγραφη ενημέρωση ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα χορηγούμενα φάρμακα.

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΒΑΡΑ  ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                                                   ΠΑΥΛΟΣ  ΣΑΡΩΦ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *