Νέα από Αρκαδία.Είμαστε όλοι Έλληνες;

Είμαστε όλοι Έλληνες;

Η πανευρωπαϊκή διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», που έγινε προ ημερών  σε πλατείες, έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε πολλές  πόλεις της Ευρώπης, με τους πολίτες να ενώνουν  τις φωνές τους σε μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση μέσω διαδικτύου, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Γιατί μπορεί να μην επηρεάζουν οι διαδηλώσεις αυτές άμεσα τη διαμόρφωση των οικονομικών επιπτώσεων τις οποίες υποχρεωνόμαστε για ακόμη μία φορά να υποστούμε, για να μη χάσουμε το νέο δάνειο και ν’ αποφύγουμε τη χρεοκοπία, αλλά αποτελούν ένα κεφάλαιο το οποίο αν αξιοποιήσουμε κατάλληλα θα αποδώσει πολλαπλάσια. Κυρίως όμως γιατί περιέχουν μία υπέρβαση του Γερμανικού οικονομικού ορθολογισμού και θέτουν επί τάπητος το διαχρονικό αξίωμα ότι «πίσω από τα νούμερα κρύβονται άνθρωποι». Η υπεραξία του ελληνικού πολιτισμού, για την οποία η Δύση αισθάνεται  ευγνώμων, εκφράζεται στην περίπτωση αυτή με τον καλύτερο τρόπο. Τα ασυγχώρητα λάθη των Ελλήνων πολιτικών της μεταπολίτευσης που οδήγησαν τη χώρα σ’ αυτό το εφιαλτικό αδιέξοδο, αφήνονται προς το παρόν στο περιθώριο και αναστέλλεται κάθε (νοερή βέβαια) δίωξη εναντίον τους, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην επιβίωση του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού.

Και βέβαια πέρα από ην υπεραξία αυτή καθ εαυτή του ελληνικού πολιτισμού υπάρχει και η λογική της προφύλαξης από ανάλογη οικονομική περιπέτεια των ευρωπαίων εταίρων μας  καθώς οι περισσότεροι διαβλέπουν ότι αποτελούμε το πρώτο θύμα μιας αδυσώπητης οικονομικοπολιτικής λογικής, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα παρασύρει ενδεχομένως και τους ίδιους στον όλεθρο. Έτσι, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους σ’ εμάς, αγωνίζονται ταυτόχρονα και για την προστασία του δικού τους μέλλοντος. Το «Είμαι κι εγώ Έλληνας» που διαλαλούν όλο και περισσότεροι ξένοι θα πρέπει κάποια στιγμή να βγει κι από τα χείλη των Ελλήνων πολιτών, που επιμένουν -είτε φοροδιαφεύγοντας, είτε μεταφέροντας τα χρήματά τους, είτε επενδύοντας στο εξωτερικό, είτε κερδοσκοπώντας αδίστακτα- ν’ αγνοούν προκλητικά το γεγονός ότι αυτούς που πρωτίστως χρειάζεται αυτές τις ώρες η πατρίδα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες. Και όχι μόνον οι εξ αυτών μισθωτοί και συνταξιούχοι.(Παν. Παν.)

 

 

 

Οδ. Ελύτης

Τη διαδρομή του  μεγάλου μας υπερρεαλιστή ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, μας καλεί να ακολουθήσουμε ειδικό αφιέρωμα του Γυμνασίου Τυρού, την ερχόμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012 στις 20:00, στην αίθουσα τελετών του Δημοτικού σχολείου Τυρού. Για το έργο του ποιητή θα μιλήσει η συγγραφέας  Αμάντα Μιχαλοπούλου, ενώ την  εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το Αρκαδικό Ωδείο Αστρους.

Δημοπρατείται
Σύντομα, εντός του μηνός Φεβρουαρίου, θα δημοπρατηθεί το έργο αναβάθμισης του λιμανιού του Παραλίου Αστρους, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και κατέστη πλέον επείγον μετά τις τρομερές καταστροφές που υπέστη από τις πρόσφατες πλημμύρες. Το αυτό ισχύει και για το έργο «Κουμπίλα – Λουλούδι» του δρόμου «Τρίπολης – Άστρους», σύμφωνα με όσα  ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννακούρας,

«Ολυμπιονίκες»  συνταγογράφησης

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι καλούνται άμεσα για εξηγήσεις 11 γιατροί που αναδείχθηκαν, όπως είπε χαρακτηριστικά “ολυμπιονίκες” της συνταγογράφησης μιας και υπέγραφαν περισσότερες από 500 συνταγές το μήνα, αριθμός δυσανάλογος με τον κατάλογο των ασθενών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόκειται για έναν παθολόγο από την Αττική, έναν πνευμονολόγο από την Μεσσηνία, έναν καρδιολόγο από τον Έβρο και οκτώ ακόμη γιατρούς. Ο αρμόδιος διοικητής του  ΕΟΠΥΥ θα έχει πλέον την αρμοδιότητα να καλεί τους γιατρούς που συνταγογραφούν μεγάλο όγκο φαρμάκων και να ζητεί εξηγήσεις από αυτούς. Αν δεν δώσουν οι επίορκοι γιατροί πειστικές εξηγήσεις τίθενται εκτός ασφαλιστικού φορέα. Πηγή: ygeianews.gr

« Όξω ψύλλοι, ποντικοί»

Την αναβίωση του εθίμου « Όξω ψύλλοι, ποντικοί» με κουδούνια, τροκάνια, μπίμπες, τσοκάνια και κυπριά, συνοδευόμενα από πίπιζες, νταούλια και λοιπά βουκολικά όργανα, θα επιχειρήσουν και φέτος οι νέοι του χωριού Δάρα την Κυριακή 27/2/2011 ώρα 11.00 στη πλατεία του χωριού.

Μέχρι πρόσφατα, στο χωριό αυτό, αγόρια και νέοι επιδίδονταν σε μια συλλογική, τελετουργική, και συγχρόνως κοινωνικά διασκεδαστική προσπάθεια ν’ αποχαιρετήσουν τον Φλεβάρη και να εξορκίσουν τα επιβλαβή έντομα (ψύλλους) και ζώα (ποντικούς) που η ανοιξιάτικη ζέστη του Μαρτίου αναμενόταν να φέρει και τα οποία κατατυραννούσαν τους ανθρώπους των αγροτικών περιοχών και επιβουλεύονταν την παραγωγή τους. Σύμφωνα με αφηγήσεις ντόπιων που συμμετείχαν ως παιδιά στην τέλεση του εθίμου, την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, κατά το μεσημέρι, συγκεντρώνονταν στην πλατεία του χωριού, κρατώντας στα χέρια τους κουδούνια και τροκάνια με λαιμαργιές, γύριζαν στους δρόμους και στα σοκκάκια του χωριού, χτυπώντας τα κουδούνια και τα τροκάνια, σταματώντας ανά δύο-τρία σπίτια, και απαγγέλλοντας με ρυθμικό σκοπό την εξής μαγική επωδή:

Έξω, ψύλλοι, ποντικοί, / μέσα, Μάρτης και χαρά, / κόψαν του Φλεβάρη την ουρά.

Η «βασίλισσα» του καρναβαλιού

H 24χρονη Μαρία Ντάρδα είναι η βασίλισσα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, μετά την απόφαση του δήμου Πατρέων η βασίλισσα αυτή να είναι ένα πρόσωπο που εκτός από εξωτερικά χαρίσματα θα διαθέτει άποψη και προσωπικότητα, συν το γεγονός ότι θα πρέπει  να είναι κάτοικος της πόλης και να μην έχει οικονομική απαίτηση. Η Μαρία δεν είναι Πατρινή. Γεννήθηκε στην Τρίπολη αλλά ζει τα τελευταία χρόνια την Πάτρα, καθώς σπουδάζει στο ΑΤΕΙ Πατρών.

Χαμογελάτε

Ήταν κάποτε μια κοκκινομάλλα, μια καστανή και μια φυσική ξανθιά, τις οποίες κυνηγούσε  ένας αστυνομικός. Κάποια στιγμή, πάνω στο κυνηγητό, τρέχουν  και κρύβονται σε ένα σακί η καθεμιά τους. Ο αστυνομικός πλησιάζει, ανοίγει λίγο το πρώτο σάκο και ρωτάει:
– Τι έχουμε εδώ;  – Γαβ, γαβ, του έκανε η καστανή μέσα από το τσουβάλι.
“Αστο καλύτερα, μην είναι κανένα αγριόσκυλο και με δαγκώσει”, σκέφτεται ο αστυνομικός και το αφήνει.
Πάει στο επόμενο τσουβάλι. Το ανοίγει λίγο, ρωτάει το ίδιο και τότε ακούει: – Νιάρρρρ, νιάρρρρ, από την κοκκινομάλλα.
“Εδώ θα είναι κάποια αγριόγατα, άστο!” σκέφτεται, επίσης.
Πάει και στο τρίτο όπου ήταν μέσα η ξανθιά. Το ανοίγει λίγο και αυτό και ρωτάει:
– Τι έχουμε εδώ; – Πατάτες, πατάτες, λέει φωναχτά η ξανθιά…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *