ΙΣΑ.Κίνδυνος για την ζωή των ασθενών η ανεξέλεγκτη χορήγηση θεραπευτικών σκευασμάτων από μη γιατρούς

Αθήνα, 15-02-2012

Κίνδυνος για την ζωή των ασθενών η ανεξέλεγκτη χορήγηση θεραπευτικών σκευασμάτων από μη γιατρούς, μετά από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Υ.Κ.Α.
Με φάρμακα από τριτοκοσμικές χώρες, κι όχι με ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης , προσπαθεί η Κυβέρνηση να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Η αδικαιολόγητη επιστημονικά απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να φέρει διάταξη που προβλέπει τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται με την απόφαση αυτή στο φαρμακοποιό να κρίνει αυτός, κι όχι ο θεράπων ιατρός, ποιο είναι το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα του κάθε ασθενή, βάζει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί απόλυτα στην ανάγκη μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Γι αυτό κι επικροτήσαμε την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , ως αποφασιστικό βήμα εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού ελέγχου από πλευράς Πολιτείας.
Αν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, γι αυτό δεν ευθύνονται ούτε οι γιατροί, πολύ περισσότερο δεν ευθύνονται οι ασθενείς. Ευθύνονται αυτοί που είναι υπεύθυνοι να κάνουν τον έλεγχο, και να αποβάλλουν εκείνους που υπερσυνταγογραφούν άνευ λόγου.
Δεν έχει δικαίωμα η Πολιτεία να τιμωρεί τους πολίτες για την ανικανότητά της. Να στερεί από τον ασθενή το φάρμακο που χρειάζεται, με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Δεν μπορεί η τιμή ενός φαρμάκου να είναι το μόνο ή το πιο καθοριστικό στοιχείο για την αγωγή που χρειάζεται ο ασθενής.
Δεν είναι αποδεκτή από τον Ιατρικό κόσμο η  μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης να γίνεται σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους πολίτες – ασφαλισμένους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις γιατί αντιτίθεται στη ρύθμιση αυτή.
Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία : ‘
•    Ουσιαστικά αφαιρεί από τους θεράποντες ιατρούς τη δυνατότητα να παρέχουν στους ασθενείς τους τη θεραπεία που οι ίδιοι κρίνουν απαραίτητη και ασφαλή, και για την οποία μόνον οι ίδιοι είναι και πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνοι. Δεν είναι δυνατόν η ευθύνη αυτή να δίνεται αλλού, χωρίς επιστημονικά κριτήρια, χωρίς γνώση του ιατρικού ιστορικού κάθε ασθενούς, με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τιμή του φαρμάκου.
•    Καθιστά τους φαρμακοποιούς και τις Διοικήσεις των Ταμείων, κι όχι τους γιατρούς, υπεύθυνους για τη θεραπεία των ασθενών. Γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.
•    Δεν διαφυλάσσει τους πολίτες ασθενείς από τη μαζική εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας και δραστικής δράσης φαρμάκων, από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Όταν η ίδια η Πολιτεία ομολογεί ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει για τον έλεγχο της δαπάνης, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πως μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των χορηγούμενων εισαγόμενων φαρμάκων, που θα χορηγούνται μάλιστα από τους φαρμακοποιούς με βάση την τιμή τους, κι όχι από τον θεράποντα ιατρό;
•    Ακυρώνει στην πράξη το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα μπορούσε να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να χρειασθεί να χορηγούνται στους ασθενείς κινέζικα φάρμακα.
•    Αν εφαρμοστεί, είναι αδύνατον να περιορίσει τη δαπάνη που προκαλούν  στο ασφαλιστικό σύστημα τα πρωτότυπα φάρμακα. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αύξηση της δαπάνης κι όχι μείωση , αφού θα μετατοπιστεί η συνταγογράφηση σε ακριβότερες δραστικές ουσίες. Πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη;
•    Δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρώπης με προηγμένο σύστημα υγείας.
•    Αντί να πειραματίζεται η Κυβέρνηση με τον κίνδυνο της ζωής των ασθενών, θα έπρεπε να εφαρμόσει και να ελέγξει ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται στον πολίτη χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό εφαρμόζεται στην Ευρώπη και όχι η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τον θεράποντα ιατρό.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι μια απόφαση που στόχο έχει να αναγκάσει τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους το φάρμακο που εμπιστεύονται ή τους προτείνει ως κατάλληλο ο θεράπων ιατρός τους.
Ο Ι.Σ.Α. θα αντιδράσει με κάθε μέσο στην απόφαση που προωθεί η Κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό :
1.    Θα καλέσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας, για συντονισμό της περαιτέρω δράσης μας.
2.    Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να αποτρέψουμε την εκχώρηση του δικαιώματος στους φαρμακοποιούς, να παρέχουν αυτοί το κατάλληλο φάρμακο στον ασθενή, γιατί αυτό αποτελεί ιατρική πράξη που μπορεί να ασκείται μόνον από γιατρούς.
3.     Εφόσον η Κυβέρνηση και το Υ.Υ.Κ.Α. εμμείνουν στη ρύθμιση, θα αντιπροτείνουμε ο ιατρός, ως αποκλειστικά υπεύθυνος της χορηγούμενης θεραπευτικής αγωγής, να αναγράφει το σκεύασμα της επιλογής και εμπιστοσύνης του και με ευθύνη του Φαρμακοποιού ή του αντίστοιχου αρμόδιου φορέα να χορηγείται, εάν κρίνεται σκόπιμο, έτερο «ισοδύναμο»  σκεύασμα, εφόσον αυτό δεν υπάρχει στην αφορά μετά από ενημέρωση από τον Ε.Ο.Φ.
    Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε ως Ιατρικός Κόσμος την περαιτέρω υποβάθμιση της υγείας του λαού μας, αλλά και την υποβάθμιση του ρόλου μας στην παροχή των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες .

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν.Γραμματέας

Γιώργος Πατούλης                                                    Στάθης Τσούκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *