Ρέθυμνο. Σε κατάληψη το νοσηλευτικό ίδρυμα από γιατρούς και εργαζόμενους

Σε κατάληψη το νοσηλευτικό ίδρυμα από γιατρούς και εργαζόμενους
• Υποστηρίζουν ότι πίσω από την συνεργασία κρύβεται η συγχώνευση
• «Ισχύει η κατηγορηματική μας θέση ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου διατηρεί τη διοικητική, λειτουργική, οικονομική και επιστημονική αυτονομία και αυτοτέλειά του» απαντά το υπουργείο Υγείας
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Αντιδρούν το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου, στην υπουργική απόφαση για συνεργασία των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Χανίων, γεγονός που όπως υποστηρίζουν σημαίνει την συγχώνευση του δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού με αυτό των Χανίων.
Στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν χθες, γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του Νοσοκομείου από τη Δευτέρα το πρωί, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας σε νέα γενική συνέλευση, στην οποία καλούν και τους Ρεθυμνιώτες να παραστούν, θα αποφασίσουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση για τη συνεργασία των δυο νοσοκομείων δεν είναι προχθεσινή αλλά έχει εκδοθεί προ τεσσάρων μηνών, αφού το σχετικό ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί, φέρει ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2011.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας με χθεσινή ανακοίνωσή του απαντώντας στις αντιδράσεις του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ και του Συλλόγου Εργαζομένων, διευκρινίζει ότι η απόφαση αφορά επιστημονική συνεργασία των δυο νοσοκομείων και σε καμία περίπτωση συγχώνευσή τους:

«Μια απλή ανάγνωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου (ΦΕΚ 2659, τεύχος Β, 9-11-2011) που αφορά τη συνεργασία νοσοκομειακών ιδρυμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ τους δεν δημιουργεί ούτε ανοίγει κανένα απολύτως θέμα συγχώνευσης ή κατάργησης ούτε οργανικών μονάδων, ούτε λειτουργιών των συνεργαζομένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου ισχύει η κατηγορηματική μας θέση ότι διατηρεί τη διοικητική, λειτουργική, οικονομική και επιστημονική αυτονομία και αυτοτέλειά του» επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των γιατρών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου, που προηγήθηκε της απάντησης του υπουργείου Υγείας, έχει ως εξής:

«Σε νέα ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας το νοσοκομείο Ρεθύμνου συγχωνεύεται με το νοσοκομείο Χανίων και θα έχει «κοινές λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα».

Γνωρίζοντας ότι η λέξη συγχώνευση θα είναι κόκκινο πανί για το λαό του Ρεθύμνου, αφού ουσιαστικά τον στέλνει να κάνει τη θεραπεία του στα Χανιά, χρησιμοποιείται παραπλανητικά ο όρος συνεργασία.

Το νοσοκομείο Χανίων έχει ήδη χαρακτηρισθεί περιφερειακό για την δυτική Κρήτη και αυτό σημαίνει αυτόματα την υποβάθμιση λειτουργιών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Αναλυτικότερα το έγγραφο ορίζει:

• Λειτουργία τμημάτων και μονάδων μόνο σε ένα από τα δύο νοσοκομεία. Άρα κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
• Μεταφορά των ασθενών για θεραπεία και διάγνωση στο γειτονικό νομό με την βοήθεια του ΕΚΑΒ, αφού δεν θα υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα για ιατρική κάλυψη.
• Κοινό πρόγραμμα εφημεριών για τα δυο νοσοκομεία σε τμήματα και εργαστήρια και μετακίνηση του προσωπικού και των ασθενών με επείγοντα προβλήματα στα Χανιά.
• Μεταφορά διοικητικών και άλλων υπηρεσιών για κάλυψη των ελλείψεων του προσωπικού στο κεντρικό νοσοκομείο.

Η παραπάνω περιγραφή δίνει επακριβώς τους όρους λειτουργίας των συγχωνευμένων νοσοκομείων και για μια φορά ακόμη εμπαίζει τον άρρωστο και τον κάτοικο αυτού του νομού, θεωρώντας τον μειωμένης αντίληψης.

Η Ένωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζομένων, θα αντισταθούν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νομό και θα σταθούν δίπλα στον άρρωστο υλοποιώντας τις αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης για την υγεία.

• Το νοσοκομείο καταλαμβάνεται τη Δευτέρα το πρωί από όλους τους εργαζόμενους. Ο διορισμένος εκφραστής της υποβάθμισης της λειτουργίας του και της συγχώνευσης με το νοσοκομείο Χανίων αποπέμπεται.
• Καλούμε όλους τους Ρεθυμνιώτες την Δευτέρα το μεσημέρι στις 2:00 μ.μ., να συμμετάσχουν στην συνέλευση μέσα στο νοσοκομείο στο χώρο του νέου αμφιθεάτρου και όλοι μαζί να αποφασίσουμε περαιτέρω κινητοποιήσεις για την υπεράσπισή της και του νοσοκομείου μας και της δημόσιας υγείας. Έχει ήδη συζητηθεί η προοπτική πολιτικής απεργίας διαρκείας.
• Κηρύττουμε ανεπιθύμητους τους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού και κάθε εκφραστή της πολιτικής που υπερασπίζεται την επιβίωση των τραπεζών, έναντι της επιβίωσης του ανθρώπου.
• Συμμετέχουμε στην κατάληψη του Δημαρχείου μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Παράλληλα, οι γιατροί από τη Δευτέρα δεν θα εκτελούν καμία ηλεκτρονική εργασία εκτός της συνταγογράφησης φαρμάκων στους ασθενείς.

Τι αναφέρεται στην υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου

Η υπουργική απόφαση που αφορά τη συνεργασία του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπως έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ από τις 8/11/2011, αναφέρει τα παρακάτω:

Οι δραστηριότητες στις οποίες εκτείνεται η εν λόγω συνεργασία ανά τομέα, καθορίζονται ως εξής:

Α. Επιστημονικός τομέας και Εκπαιδευτικός Τομέας

Η συνεργασία θα επιτευχθεί μέσω των παρακάτω δραστηριοτήτων:

α) Στην από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων, μαθημάτων, διαλέξεων και συνεδρίων.
β) Στην από κοινού εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων.
γ) Στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
δ) Στη διάθεση του εξοπλισμού έρευνας κατοχής του κάθε Νοσοκομείου προς το συνεργαζόμενο Νοσοκομείο (χωρίς ΑΔΑ: ΒΟΖΙΘ-ΣΑΦ αποκλειστική σε κάθε περίπτωση χρήση) για την εκπόνηση και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων και κλινικών ερευνών. Το λειτουργικό κόστος για την παραπάνω δραστηριότητα θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου στο οποίο διατίθεται ο εξοπλισμός.

Β. Τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας

Η συνεργασία θα επιτευχθεί μέσω των παρακάτω δραστηριοτήτων:

α) Στη νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών στα τμήματα και τις ειδικές μονάδες των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων. Οι ασθενείς αυτοί παραπέμπονται ύστερα από γνώμη του θεράποντος ιατρού του Νοσοκομείου νοσηλείας του.
Η διακομιδή των ασθενών γίνεται μέσω του Ε.Κ.Α.Β. καθημερινά σε 24ωρη βάση.
Τα συνεργαζόμενα Νοσοκομεία θα ενημερώνουν καθημερινά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για τυχόν μεταβολές στη δυναμικότητα των διαθέσιμων κλινών.
Σε περίπτωση επείγοντος και μόνο περιστατικού επιτρέπεται η απευθείας διακομιδή περιστατικού από το ΕΚΑΒ στο συνεργαζόμενο νοσοκομείο.
Η θεραπευτική και νοσηλευτική ευθύνη των νοσηλευομένων ασθενών ανήκει στο ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό του συνεργαζόμενου νοσοκομείου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία.
Οι κάθε είδους δαπάνες νοσηλείας των ασθενών μέσω της συνεργασίας κοστολογείται με τα ισχύοντα για τα Δημόσια Νοσοκομεία και βαρύνει το νοσοκομείο από το οποίο παραπέμπεται ο ασθενής, το οποίο στη συνέχεια την αναζητά από τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα του νοσηλευόμενου ασθενή.
Οι διοικήσεις των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων έχουν την ευθύνη του ελέγχου της τήρησης των παραπάνω.
β) Στον ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη υγειονομικής ανάγκης της κάθε περιοχής σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
γ) Στην κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών τους.
δ) Στη διάθεση επιστημόνων μεταξύ των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών αυτών και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών.

http://www.rethnea.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *